Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Memorial Democràtic presenta una guia per conèixer i recórrer els espais de memòria de la retirada de 1939

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fdf015e1-29db-422a-9f03-8c0e8940f3f3

La guia Itineraris de la retirada de 1939. Museu Memorial de l’Exili proposa vuit itineraris que permeten descobrir llocs i paisatges relacionats amb l’exili

 

El Memorial Democràtic va presentar (5/09/2020) la guia Itineraris de la retirada de 1939  al Museu Memorial de l’Exili.

Aquesta guia de mà, elaborada per l’historiador Jordi Gaitx, dona a conèixer els espais de memòria vinculats a la retirada de 1939 d’una manera pràctica, senzilla i entenedora. El marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, a banda i banda de la frontera: una serralada que centenars de milers de republicans van haver de travessar camí de l’exili.

La guia proposa vuit itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics silenciats durant bona part del segle XX. També és una eina de suport per visitar el Museu Memorial de l’Exili ─un espai museístic amb vocació transfronterera que es dedica a analitzar l’exili republicà de 1939─ i la seva exposició permanent. Alhora, proposa una reflexió crítica entorn dels exilis i els desplaçaments forçats de població en el decurs del segle xx i fins a l’actualitat.

Aquesta guia, que s’editarà pròximament en llengua francesa, és el número 2 de la col·lecció “Guies del Memorial Democràtic”.

La xarxa d’espais de memòria

El Memorial Democràtic lidera i coordina la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. L’objectiu d’aquesta xarxa és la recuperació, la senyalització i la difusió del patrimoni històric i memorialístic del període 1931-1980. Amb una estructura territorial ben definida, la xarxa es configura a partir de seus com el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i els Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). Així mateix, comprèn un seguit de seccions i compta amb col·laboracions de temàtica variada que aporten entitats adherides de diversa mena.

Els continguts patrimonials de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica es difonen en línia (memoria.gencat.cat) i mitjançant fullets, mapes i guies com les d’aquesta col·lecció.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere