Creació dels PREMIS LAYA per potenciar la divulgació dels drets civils i polítics al cinema i la televisió
Els guardons compten amb una dotació total de 75.000 euros i inclouen la modalitat de llargmetratge cinematogràfic documental o llargmetratge de ficció per televisió i la de documental televisiu
L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) impulsarà el coneixement, la reflexió i la difusió dels drets civils i polítics, individuals i col·lectius, a través de la creació dels Premis Laya, dirigits a la producció cinematogràfica i als mitjans de televisió. La primera edició dels guardons consta d’una dotació total de 75.000 euros, repartits en les dues modalitats de llargmetratge cinematogràfic i documental televisiu. El DOGC publica l’Ordre amb les bases dels Premis. Les sol·licituds es podran presentar per mitjans electrònics quan es presenti la convocatòria.
Els Premis Laya, que volen fer un homenatge a la productora cinematogràfica del mateix nom en temps de la Segona República, tenen per objecte el suport a l’exhibició i l’emissió de cinema documental i a la creació d’obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió, sempre que fomentin la pedagogia i la defensa dels drets civils i polítics. El director de l’ODCiP, Adam Majó, ha destacat que “hem plantejat aquests Premis per incrementar la divulgació dels drets civils i polítics entre la ciutadania. Però també perquè volem contribuir, en la mesura que podem, a reforçar el teixit industrial audiovisual, que és un sector estratègic amb un paper cabdal en la promoció i defensa dels drets civils i polítics”.
Amb aquesta primera edició dels Premis Laya, l’Oficina de Drets Civils i Polítics, organisme adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, vol afavorir el cinema documental en la modalitat de llargmetratges cinematogràfics i les d’obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió. Així, s’estableixen les modalitats següents, amb l’esmentat pressupost de 75.000 euros: Premi llargmetratge cinematogràfic documental o llargmetratge de ficció per ser emès per televisió, amb una dotació de 50.000 euros; i Premi documental televisiu, amb 25.000 euros. Segons Adam Majó, “pretenem que els premis tinguin continuïtat, perquè es consolidin i es converteixin en una ajuda modesta, però constant al sector audiovisual”.
Qui es pot presentar i procediment
Poden optar a aquest premi les empreses de producció audiovisual independents, que s’hagin presentat als ajuts de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) en la línia de subvencions per a la producció de llargmetratges de l’any 2019, segons les bases que publica el DOGC:
Les sol·licituds es podran presentar dins el termini que assenyali la consegüent convocatòria, per mitjans electrònics a través del següent enllaç: tràmits Premis Laya
Per a poder formalitzar el tràmit s’haurà d’emplenar el formulari estandarditzat i acompanyar-lo de la següent documentació preceptiva:
- a) Justificació de l’adequació del projecte a la defensa dels drets civils i polítics.
- b) Memòria del projecte
- c) Guió o la producció ja realitzada
Els premis Laya es lliuraran no més tard dels sis mesos, un cop finalitzat el període per a la presentació de les sol·licituds.
Laya Films, una referència
El novembre de 1936, ja iniciada la Guerra Civil, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana va crear Laya Films, una productora de cine de l’època que es va dedicar a l’elaboració d’informatius i documentals. Les produccions de Laya Films es van centrar bàsicament en mostrar la vida quotidiana tot i el conflicte bèl·lic, i en transmetre els valors a conservar davant el feixisme.♦