Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Conferència internacional sobre economies alimentàries a l’Europa premoderna a la Universitat de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

udl

Es desenvoluparà virtualment els dies 17 i 18 de setembre amb experts d’una desena de països

El desenvolupament dels mercats alimentaris entre els segles XI i XVIII és l’eix central de la conferència internacional sobre economies alimentàries a l’Europa premoderna que es desenvoluparà de forma virtual a la Universitat de Lleida (UdL) dijous i divendres d’aquesta setmana. Experts d’una desena de països – Espanya, França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Portugal, Croàcia, els Estats Units i Canadà – protagonitzen les ponències principals de la trobada, gravades en vídeo, que es complementaran amb sessions en directe per Internet. 

Parlaran sobre temes com ara el desenvolupament i la integració dels mercats medievals d’aliments, la comercialització entre les societats camperoles, l’emmagatzematge de cereals o les crisis alimentàries. També d’episodis més concrets com la guerra del proveïment durant la primera croada, el comerç de mel a la Corona d’Aragó o el subministrament de peix a les ciutats interiors a l’edat mitjana.

“L’economia de mercat i la comercialització ja havien penetrat amb força a les zones rurals entre els segles XII i XIV”, explica el coordinador del congrés i professor de la UdL Pere Benito. “Dins de les noves línies de recerca, els mercats alimentaris i la seua relació amb els períodes d’escassetat o fam ocupen un lloc fonamental”, afegeix. Per això, moltes de les xerrades abordaran els xarxes comercials de productes bàsics com els cereals o la sal. “Circuits de distribució generats per vi o carn, de menor amplitud, i productes de luxe com el sucre, el safrà o alguns vins també van generar rutes de distribució pròpies”, explica Pere Benito.

La idea de la conferència internacional és que les xerrades estiguin disponibles a la xarxa amb antelació perquè els dies 17 i 18 de setembre els participants puguin plantejar els dubtes i realitzar els debats amb els autors. A partir d’aquestes sessions, els xats seguiran una setmana més després del congrés per ampliar la possibilitat de fer-hi comentaris.♦

 Imatge: Fresc d’un mercat medieval al castell d’Issogne, Aosta (Itàlia).   

Fotografia: Stefano Merli ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere