Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Confirmen la fiabilitat d’un algoritme predictiu de càncer colorectal en un estudi realitzat en rates / Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

IRBccol

Contribuirà a un millor abordatge de la malaltia cancerosa basant-se en pràctiques de medicina personalitzada

Un grup d’investigadors, amb la participació de la directora tècnica del CREBA, Dolores García Olmo, ha dissenyat un algorisme predictiu de càncer colorectal basat en el descobriment que els pacients amb i sense metàstasis tenen un contingut diferent d’exons (porcions de gens) en els seus plasmes, la qual cosa ha portat a un nou concepte denominat “presència diferencial d’exons” (DPE). L’estudi, realitzat en rates portadores de tumors, va ser capaç de discriminar entre diferents estadis de la malaltia. Aquesta troballa dóna suport a la utilitat potencial de l’estudi del perfil genètic de l’ADN plasmàtic com a eina clínica per al diagnòstic, el pronòstic i el tractament dels pacients de càncer, apuntant a una medicina precisa i personalitzada.

L’estudi, que s’ha publicat en la revista Translational Oncology, ha comptat amb la participació d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Unitat de Recerca Experimental de l’Hospital Universitari d’Albacete, el Servei de Genòmica i NGS del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (*CBMSO), el Laboratori de Noves Teràpies de l’Institut de Recerca Sanitària-Fundació Jiménez Díaz Hospital Universitari (IIS-FJD) i el Departament de Cirurgia de la Fundació Jiménez Díaz.

L’ús de la biòpsia líquida en el maneig de la malaltia del càncer ha estat una de les expectatives més encoratjadores de les últimes dues dècades, ja que proporciona informació addicional i el perfil genètic de l’ADN lliure de cèl·lules. “El nostre grup ha llançat un mètode d’interpretació de la seqüenciació del *exoma, basat en una visió general de l’ADN circulant en el plasma, que ens ha permès dissenyar un algorisme predictiu amb possible valor clínic en pacients amb càncer colorectal” ha explicat García.

L’objectiu de l’estudi va ser examinar la reproductibilitat i la utilitat de l’enfocament DPE en un model animal de càncer colorectal metastàsic. Els següents passos d’aquesta recerca són validar aquesta tècnica en més grups de pacients de càncer colorectal, i d’altres patologies tumorals.

L’estudi ha estat finançat amb dues ajudes de l’Instituto de Salud Carlos III (PS09/01815 and PI13/01924).♦

Article de referència:

Dolores C. García-Olmo, Ramón Peiró-Pastor, María G. Picazo, Susana Olmedillas-López, Mariano García-Arranz, Begoña Aguado, Damián García-Olmo, Liquid biopsy by NGS: Differential presence of exons (DPE) is related to metastatic potential in a colon-cancer model in the rat, Translational Oncology, Volume 13, Issue 11, 2020, 100837, ISSN 1936-5233, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1936523320303296#bi0005.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere