EXPERIMENT DE CIÈNCIA CIUTADANA: Els veïns i veïnes de Barcelona mesuraran com la contaminació de l’aire afecta la seva salut mental
La iniciativa forma part de Cities-Health, un projecte europeu promogut per Idees for Change i ISGlobal, un centre impulsat per Fundació “la Caixa”, i el suport de la Comissió Europea, que es posa en marxa coincidint amb la iniciativa de sensibilització urbana Park(ing) Day.
Els participants recolliran dades sobre els seus nivells d’estrès, qualitat de son i atenció a través d’una app i portaran un tub de captació passiva de NO₂.
Els resultats es creuaran amb mapes de contaminació, soroll i espais verds i blaus per estimar a quanta contaminació està exposada la ciutadania.
A partir d’avui (17/09/2020) 300 veïns i veïnes de Barcelona participaran en Cities-Health, un projecte de ciència ciutadana per estudiar com la contaminació de l’aire a la ciutat afecta la salut mental de les persones. La iniciativa, promoguda per Idees for Change i ISGlobal, centre impulsat per Fundació “la Caixa”, i recolzada per la Comissió Europea, té com a objectiu recollir dades sobre el nivell d’estrès, qualitat de la son i atenció dels habitants de la ciutat. Els resultats que s’obtinguin es creuaran amb mapes de pol·lució, soroll i espais verds i blaus per estimar a quanta contaminació està exposada la ciutadania.
La fase de recollida de dades dóna inici avui i s’allargarà fins a principis de 2021. Un cop analitzats els resultats, es durà a terme una acció col·laborativa amb els participants per decidir quines accions conjuntes es poden desenvolupar per millorar l’entorn i informar polítiques públiques.
Tres maneres de participar
Per dur a terme l’experiment, s’ha dissenyat una app en la qual els participants hauran d’anar aportant informació sobre el seu estat anímic, la seva qualitat de la son i la seva capacitat d’atenció. S’han dissenyat tres nivells de participació en funció del grau d’involucració que cada persona decideixi assumir. Cadascun d’aquests nivells proporciona diferent detall sobre els resultats personals en l’estudi.
En el primer nivell, els participants han de contestar un test cognitiu a través de l’app durant dues setmanes no consecutives i, a canvi, rebran una estimació del nivell de contaminació de la seva llar. En el segon, a més de respondre a aquestes preguntes, es convida als voluntaris a activar la seva geolocalització per tal de tenir una informació més concreta sobre les rutes i espais en els que passen més temps durant el dia per creuar-la amb mapes de contaminació. La contraprestació és una estimació individual de l’exposició a la contaminació. En el tercer nivell, els participants rebran un kit ciutadà que conté un tubet de captació passiva de NO₂ que hauran de portar amb si durant una setmana. D’aquesta manera, rebran les dades reals sobre el nivell de contaminació a la qual s’ha estat exposat recopilats en el tub.
Qualsevol resident a la ciutat de Barcelona pot participar sempre que sigui major d’edat i disposi d’un telèfon intel·ligent per poder utilitzar l’app, que estarà disponible en castellà i català.
La salut mental, tema d’interès per a la ciutadania
L’objectiu de Cities-Health és situar les preocupacions dels ciutadans en el centre de l’agenda en investigació. Per a això, el projecte ha deixat en mans dels veïns i veïnes de Barcelona la definició de la pregunta de recerca. Es va dur a terme un procés participatiu que va involucrar a més de 1.000 residents de Barcelona. La salut mental va ser l’assumpte de salut més votat.
El tema d’anàlisi de la salut mental és fonamental no només per al benestar personal dels individus, sinó també per aconseguir ciutats resilients i sostenibles. El benestar emocional, psicològic i social pot contribuir a millorar les relacions i les habilitats de les persones per afrontar problemes, augmentar l’èxit educatiu, millorar les possibilitats en l’àmbit de l’ocupació, reduir els problemes de salut física, alleujar els costos d’atenció mèdica i assistència social i construir el capital social.
Un projecte que arrenca coincidint amb el Park(ing) Day
L’inici de la fase de recollida de dades de el projecte coincideix amb la celebració del Park(ing) Day, la iniciativa per reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el respecte pel medi ambient impulsada per la cooperativa Espai Ambiental i ISGLOBAL amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona que tindrà lloc demà 17 de setembre a diferents punts de la ciutat.
Els co-organitzadors de el projecte, Idees for Change i ISGlobal, instal·laran sengles estands (situats al carrer Bailen, 231, i en Rambla de Catalunya, 75, de Barcelona) per donar a conèixer la iniciativa i repartir el material perquè els participants duguin a terme l’experiment. Qualsevol persona interessada en la iniciativa pot visitar l’estand per recollir el kit de participació ciutadana i informar-se sobre les fórmules de participació.
A més de CITIES-Health, tenen visibilitat en aquest esdeveniment urbà altres projectes de ciència ciutadana com WeCount, una iniciativa europea que té com a objectiu comptabilitzar i mesurar la mobilitat a les ciutats. Per a això, 200 veïns de Barcelona i Madrid instal·laran sensors automàtics per recol·lectar a temps real dades sobre quants cotxes, vehicles pesats, bicicletes i vianants passen pels carrers, i a quina velocitat.
Sobre CitieS-Health
Cities-Health té com a objectiu col·locar les preocupacions dels ciutadans en el centre de l’agenda de recerca sobre epidemiologia ambiental a l’abordar els problemes de salut que els preocupen. Grups de ciutadans de cinc ciutats d’Europa dissenyaran i realitzaran experiments per explorar com la contaminació en el seu entorn de vida està afectant la seva salut. El projecte crearà un joc d’eines interactiu amb eines personalitzades i millors pràctiques per a la replicació dels estudis en altres llocs per part d’investigadors, individus i grups de ciutadans. El projecte ha rebut finançament de el Programa de Recerca i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut del Conveni de subvenció nº 824484. www.citieshealthbcn.eu
Sobre Ideas for Change
Idees for Change és una empresa de consultoria i investigació dedicada a la innovació d’impacte. La companyia està especialitzada en el disseny de models de negoci oberts i contributius i al creixement exponencial de les organitzacions en l’entorn digital. A més, compta amb una àmplia experiència en el desenvolupament d’estratègies de participació ciutadana, en l’impuls d’iniciatives d’economia col·laborativa i en el foment de projectes sobre l’economia de dades. www.ideasforchange.com
Sobre ISGLOBAL
L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és el fruit d’una aliança innovadora entre la Fundació ”la Caixa” i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l’esforç de la comunitat internacional amb l’objectiu de fer front als reptes de la salut en un món globalitzat. ISGlobal consolida un node d’excel·lència basat en la recerca i l’assistència mèdica que té el seu origen en els àmbits hospitalari (Hospital Clínic i Parc de Salut MAR) i acadèmic (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra). El seu model de treball aposta per la translació del coneixement generat per la ciència a través de les àrees de Formació i Anàlisi i Desenvolupament Global. ISGlobal està acreditat com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa” i és membre del Programa CERCA de la Generalitat de Catalunya. www.isglobal.org