Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RECERCA Universitat de les Illes Balears : “La importància dels nutrients essencials per plantar cara a la COVID-19”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

illes essential-nutrients

Un estudi de la Universitat de les Illes Balears suggereix que la ingesta insuficient de vitamines D, C i B12 i dels minerals ferro i zinc s’associa a una incidència o mortalitat més elevada del SARS-CoV-2

 

La manca de coneixements sobre els mecanismes biològics del coronavirus SARS-CoV-2, així com l’absència de vacunes i tractament efectius contra la malaltia que provoca, la COVID-19, han situat en el punt de mira els factors que poden comprometre el funcionament correcte del sistema immune en la lluita contra les malalties infeccioses. Entre aquests, la nutrició, atès que es considera fora de dubte que la ingesta correcta de nutrients essencials té un impacte beneficiós en el sistema immunitari i la protecció contra les malalties infeccioses.

Recentment, un equip d’investigadors del grup de recerca en Nutrigenòmica i Obesitat de la Universitat de les Illes Balears i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Fisiopatologia de la Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), dirigit pel doctor Andreu Palou, ha publicat un estudi a la revista científica Nutrients en el qual analitzen la possible influència dels nutrients essencials principals en la prevenció de la COVID-19 causada pel coronavirus SARS-COV-2. L’estudi considera principalment les sis vitamines (A, D, C, B6, B9 i B12) i els quatre minerals (ferro, zinc, coure i seleni) que tenen una participació demostrada en el manteniment saludable del sistema immune, segons l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

L’estudi dels investigadors de la UIB ha analitzat l’estat nutricional d’aquests nutrients a deu països europeus a partir de la literatura científica publicada i n’ha estudiat la relació amb els indicadors epidemiològics de la COVID-19. Com a resultat, els investigadors destaquen que existeix una correlació entre els factors nutricionals i els indicadors epidemiològics, de manera que els països amb el pitjor perfil d’ingesta d’aquests micronutrients (Espanya, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit i França) són els que han rebut el cop més fort de la pandèmia COVID-19.

En resum, els resultats suggereixen que, en el conjunt europeu, la insuficient ingesta de les vitamines D, C i B12, i dels minerals ferro i zinc, s’associa a més incidència o mortalitat causada per la COVID-19.

La importància de la genètica i la nutrició personalitzada

Els investigadors també han tingut en compte les particularitats genètiques que poden predisposar a un risc més elevat de dèficit d’aquests nutrients. És per això que consideren que la detecció d’individus amb un alt risc genètic de mostrar nivells baixos de nutrients específics permetria dissenyar pautes de nutrició personalitzades per promoure la salut.

Els autors també són membres del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i d’Alimentómica, empresa de base tecnològica de la UIB.♦

Referència bibliogràfica

Galmés, S., Serra, F. i Palou, A. (2020). Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenetic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framework. Nutrients, 12(9), 2738. https://doi.org/10.3390/nu12092738 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere