Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat de València: Nova Càtedra de Bretxa Digital de Gènere

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

uv digital gap

La Universitat de València i la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital han signat el conveni de col·laboració per a la creació i funcionament de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere durant el 2020 a fi de fomentar activitats de formació, divulgació i investigació en aquesta matèria.

 

L’històric edifici de La Nau es va fer l’acte de signatura del conveni (18/09/2020)  on hi va intervenir la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat DigitalCarolina Pascual.

Així mateix, a l’acte assistiren el vicerector d’Estratègia, Qualitat i Tecnologies de la Informació, Joaquín Aldás, la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, la directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, Silvia Rueda, i la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz.

La present Càtedra té com a objectiu potenciar el coneixement sobre les causes, conseqüències i solucions sobre la bretxa digital de gènere en el marc de les accions de l’Observatori de Bretxa Digital dependent de la conselleria.

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) poden suposar un risc d’exclusió social en les persones menys afavorides, especialment en les seues relacions socials i les seues possibilitats de promoció. Per tal de garantir una societat digital inclusiva basada en la igualtat d’oportunitats, s’ha de garantir que les TIC estiguen a la disposició de tota la ciutadania. Per a això és fonamental analitzar la Bretxa Digital des dels seus diferents perspectives, estudiant les diferents causes socioeconòmiques i possibles solucions.

Per tal de garantir unes polítiques públiques en matèria de lluita contra la bretxa digital i avanç de la societat digital, la Càtedra elaborarà un sistema d’indicadors que permetrà identificar la població i les àrees geogràfiques més afectades per la bretxa digital amb la fi de proveir a l’Observatori d’informació qualitativa i quantitativa al respecte.

D’altra banda, la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere elaborarà publicacions de divulgació del coneixement en matèria de bretxa digital i promourà i participarà jornades i treballs sobre aquesta matèria en col·laboració amb qualsevol administració pública tant en la Comunitat Valenciana com en altres comunitats autònomes, així com la Unió Europea o altres organitzacions.

La rectora M.ª Vicenta Mestre va destecar la importància d’aquest acte ‘perquè la UV està molt implicada en el valor de la igualtat i la transformació digital. Aquesta càtedra permetrà dirigir investigació i fer transferència de coneixement i innovació sobre l’escletxa digital, afegit la variable de gènere’. A més, la rectora va valorar la gran experiència i treball de la directora de la càtedra Silvia Rueda destacant que ‘estic convençuda que ben aviat tindrem resultats que ajudaran a minvar l’escletxa digital de gènere’.

Per la seua part, la consellera Carolina Pascual afirmà que ‘l’accés equitatiu a les noves tecnologies és imprescindible en una societat igualitària i és de fet un dels objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides’. ‘No podem deixar enrere al 50% de la població, perquè la falta de formació unida als problemes d’accés i a factors socioeconòmics i culturals, acaben condicionant a les dones que són minoritàries en les disciplines STEM’, assenyala Pascual.

Finalment, la directora Silvia Rueda va afegir que l’objectiu de la Càtedra és donar les mateixes possibilitats que tenen els homes a totes les dones i xiquetes de la nostra Comunitat per accedir a la digilització. Amb aquesta crisi actual ha quedat manifest que es prioritari tindre aquests recursos i coneixements per a que les dones i xiquetes estiguen en igualtat de condicions’.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere