Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Pompeu Fabra obté quatre nous doctorats industrials, dins els àmbits de TIC i Biomedicina

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upf

Els quatre projectes se centraran en l’optimització de la mobilitat i la logística per als serveis d’assistència social, l’ús de la intel·ligència artificial per ajudar pacients sota tractament de suport vital, i les aplicacions tecnològiques mèdiques basades en nanotecnologia i la seva implicació per a la ciència reguladora.

 

La Universitat Pompeu Fabra ha obtingut quatre nous ajuts de Doctorat Industrial en la primera resolució parcial dins de la convocatòria 2020, la vuitena  convocatòria des dels inicis d’aquest programa gestionat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya.

Els quatre projectes aconseguits han estat presentats per l’Escola de Doctorat de la UPF i tindran una durada de tres anys. Fruit d’un conveni de col·laboració entre la Universitat i l’empresa o institució respectiva, es desenvoluparan dins els programes de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (tres projectes) i en Biomedicina (1 projecte).

Trobem tres projectes vinculats al programa de doctorat en Tecnologies de la Informació (TIC): En primer lloc, ”Mobility Optimization for Social Care Services”, un projecte a càrrec de la doctoranda Laura Portell Penadés, que portarà a terme a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona. La directora de la tesi és Helena Ramalhinho,  líder del Grup de Recerca Bussiness Analyics Research Group (BARG) del Departament d’Economia i Empresa, amb Sergi Morera Vizcaino com a tutor dins de l’IMPD.

En segon lloc, el projecte “Logistics Optimization of the Home Social Care Services”, que complementa l’anterior, serà desenvolupat per Daniel Lopez Badell dins l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona. La direcció de la tesi és a càrrec de dos investigadors de la UPF: Jésica de Armas, membre del Grup de Recerca BARGEsther Quintana Escarrà serà la persona responsable del projecte dins de l’IMSS.

En tercer lloc, “Artificial Intelligence to support and act preventively in the care of patients under life support treatment”, en col·laboració amb l’empresa Better Care. La directora de tesi és també, com en el projecte anterior, Jésica de Armas, investigadora del Grup de Recerca BARG del Departament d’Economia i Empresa, juntament amb i Oscar Camara, coordinador del Grup de Recerca PhySense (Sensing in Physiology and Biomedicine Research Group) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC-UPF). Dins de la companyia, la persona que tutoritzarà el projecte serà Rudys Magrans Nicieza.

Finalment,  i en el marc del programa de doctorat en Biomedicina, el projecte “Nanomedicine Medical Technology Applications in Regulatory Science”, el desenvoluparà el doctorand Francisco Diego Rodríguez Gómez, a la companyia Asphalion. La directora de tesi és Pilar Rivera, coordinadora de l’Integrative Biomedical Materials and Nanomedicine Lab del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS), amb dos codirectors des de l’empresa, Oriol Penón i Dominique Monferrer.

Els quatre nous projectes aconseguits per la UPF, d’una durada de tres anys, s’emmarquen en la modalitat de cofinançament (amb subvenció per a la universitat, l’empresa i l’estudiant de doctorat). Estan dotats d’un ajut de 21.600 euros (per a la empresa o institució) i 33.960 euros per a la Universitat (que inclouen la beca per al doctorand). Amb aquests quatre nous projectes, la Universitat suma un total de 40 casos d’èxit, des que l’any 2013 es va posar en marxa el Pla de Doctorats Industrials.

Mobility Optimization for Social Care Services” es portarà a terme a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona, inclòs en l’àrea d’atenció social del consistori. Entre els serveis socials que s’ofereixen, destaca el de proporcionar mobilitat a la gran quantitat de població que ho necessita i fer-ho d’una manera més eficient.

Els objectius del projecte són desenvolupar models i algoritmes matemàtics, des de la recerca i l’anàlisi operacional (aplicats fins ara amb èxit a diverses indústries) al sector de l’atenció social.  Destaca l’oferta de serveis de mobilitat a la població amb necessitats especials, com ara les persones amb discapacitat física o mobilitat limitada. També pretén proporcionar als gestors un sistema que els pugui ajudar a prendre millors decisions, oferir més bons serveis i reduir-ne el cost, a l’hora que es genera un impacte positiu per als usuaris i l’organització social.

Logistics Optimization of the Home Social Care Services” es desenvoluparà a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona. Un dels eixos d’actuació d’aquest institut és l’atenció social a domicili, adreçada a persones amb necessitats derivades de malalties, discapacitats, vellesa o pobresa, per tal de satisfer les seves necessitats específiques a la llar. Activitats de neteja, rentar la roba, acompanyament i cura personal o lliurar menjar a domicili, són alguns dels serveis oferts.

El projecte de doctorat industrial vol ampliar els models matemàtics i els algoritmes de recerca i anàlisi d’operacions en aquest sector, i incorporar-ne les peculiaritats. A més, vol proporcionar sistemes de gestió que ajudin a millorar les decisions i que generin un impacte positiu als pacients i usuaris, als assistents socials i a tota la societat.

Artificial Intelligence to support and act preventively in the care of patients under life support treatment” es farà en col·laboració amb Better Care, una start-up composta per un equip multidisciplinari de professionals, que vol fer front a la manca de connectivitat entre els nombrosos dispositius mèdics utilitzats a les unitats de cures intensives dels hospitals.

A Espanya, més de cent mil pacients reben ventilació mecànica cada any a causa de diverses malalties relacionades amb la insuficiència respiratòria. Aquest projecte vol proporcionar al personal sanitari solucions basades en la intel·ligència artificial, per fer prediccions que ajudin a donar suport i actuar preventivament en el tractament d’aquests pacients amb ventilació mecànica, sota tractament de suport vital.

El projecte “Nanomedicine Medical Technology Applications in Regulatory Science” es portarà a terme en col·laboració amb l’empresa Asphalion, una consultora internacional d’afers regulatoris i científics que oferix serveis integrals per al desenvolupament de medicaments i afers reguladors a empreses farmacèutiques, biotecnològiques i de dispositius mèdics.

La tesi doctoral investigarà una selecció de qüestions emergents en l’àmbit de la nanotecnologia, les seves implicacions per a la ciència reguladora en general (els fonaments científics i tècnics sobre els quals es basen les regulacions en diverses indústries) i, més específicament per a dispositius mèdics i diagnòstics in vitro que impliquen nanotecnologia, des del punt de vista de la Unió Europea. Amb els resultats de la recerca, es pretén aclarir la comprensió actual de les aplicacions de nanotecnologia MedTech en la ciència reguladora, identificar els buits rellevants i contribuir al desenvolupament de noves directrius per a productes i solucions innovadores.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere