Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les Escoles Agràries de Catalunya inauguren nou curs

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

escola a

Les Escoles Agràries de Catalunya engeguen un nou curs en què arriben als 10.000 alumnes inscrits

Aquesta xifra representa un 13% més de matriculats a primer curs i un 5% més de noies respecte de l’any 2019 

La consellera d’Agricultura i el conseller d’Educació han inaugurat oficialment el curs avui a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, que inicia un nou cicle en modalitat dual que permet fer una part important de la formació a l’empresa mateixa

 

 

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat oficialment un nou curs de les escoles agràries en què s’ha arribat als 10.000 alumnes: 750 joves inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior i vora 9.000 a la formació contínua, en totes les seves modalitats. Aquesta xifra representa un 13% més de matriculats a primer curs respecte de l’any 2019. La consellera Teresa Jordà s’ha mostrat satisfeta amb aquest increment, i ha destacat que “ens cal continuar en aquesta línia, explicant a tots els joves que el sector agroalimentari i forestal és un sector molt actiu i divers, que us permetrà poder-vos desenvolupar personalment i professionalment”. “Aquestes xifres també demostren que els nostres centres educatius heu sortit reforçats malgrat que l’emergència sanitària hagi impedit realitzar la vostra activitat habitual per donar a conèixer els cicles formatius. I que us heu sabut adaptar a les tan excepcionals noves circumstàncies”, ha explicat Jordà.

Per la seva banda, el conseller Josep Bargalló ha manifestat que “els estudis superiors d’FP tenen un alt índex d’ocupació superior als estudis universitaris, i també un índex superior de millora de sou de la dona en el context”. En aquest sentit, ha destacat que “l’escola de Santa Coloma i totes les escoles agràries han tingut molta més matriculació que en els darrers anys, fet que també succeeix en el la resta del sistema de formació professional, que obeeix a la situació general però també a què el país té un bon sistema, altament professionalitzador i d’èxit”. “Les escoles agràries, forestals i marítimo-pesqueres en són una mostra excepcional”, ha subratllat.

Josep Bargalló també ha volgut remarcar que “les escoles agràries han donat en aquests moments un exemple excepcional en la confecció dels plans d’organització per al curs 2020-2021, en un curs que no ha estat fàcil, atès que són uns estudis que necessiten pràctica i que tenen dificultats afegides”. “És un curs que ens dóna moltes oportunitats de respondre a la societat: que és el fet de no parar la formació perquè és fonamental per societat. Hem de tenir totes les generacions formades en aquest alt nivell”, ha conclòs el titular d’Educació.

Cada cop hi ha més noies matriculades

 En la presentació d’aquest nou curs, Teresa Jordà ha explicat que la quantitat de noies matriculades ha crescut aquest curs un 5%. Tot i que aquesta formació és triada majoritàriament per nois, en els darrers anys va pujant de manera sostinguda el nombre de noies que l’escull: l’any 2018 hi havia un 20% de noies inscrites, l’any 2019 un 23% i l’any 2020 un 25%.

Així, en relació amb les inscripció de noies a aquest tipus de formació, la consellera d’Agricultura ha considerat que “és un aspecte essencial de les Escoles Agràries fomentar la presència i activitat de les dones al sector agroalimentari català. El nostre sector necessita les dones. Sense dones no hi ha futur”.

D’altra banda, Jordà també ha considerat molt positiu el fet que les persones que treballen al camp estan cada cop més formades: “un 26% dels joves que s’incorporen al sector tenen formació agrària davant del 12% de fa 10 anys”, i que “el sector agroalimentari cada cop és capaç d’atreure més talent del món rural, però també d’entorns urbans”.

Internacionalització de la formació agrària

 Segons la consellera, “els futurs professionals han de tenir una perspectiva més oberta al món, i per aquest motiu en els darrers anys s’ha impulsat molt que l’alumnat faci pràctiques a altres països i també la participació de les escoles en projectes europeus que permeten a alumnat i professorat conèixer altres realitats i maneres de treballar i formar”.

Com a exemple, durant els darrers 5 anys, s’han enviat més de 120 alumnes a diferents països com ara Finlàndia (53), Itàlia (19), Dinamarca (12), França i d’altres. Tot l’alumnat valora molt positivament l’experiència i ho aconsellaria a altres companys.

Les escoles agràries han mantingut la participació en tres projectes interregionals amb França (POCTEFA), i en tenen tres més en preparació per continuar treballant amb el país veí. També tenim en funcionament dos projectes ERASMUS plus i la participació en un H2020, juntament amb l’IRTA.

D’altra banda, aquest curs s’inicien dos projectes ERASMUS nous: un sobre l’agricultura periurbana, i un altre sobre la reincorporació i l’acolliment de joves per a l’agricultura, amb institucions i escoles agràries i universitats de Dinamarca, Itàlia, França i altres països que, com tots els de la UE, noten la baixada d’actius al seu sector agrari. 

Continua l’aposta per la formació dual

Una altra novetat és el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Gestió Forestal i Medi Natural i Paisatgisme i Medi Rural en modalitat dual que s’imparteix precisament a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners. A més, també s’està treballant en un futur Curs de Formació de Grau Mitjà de Producció Agropecuària en línia, que es preveu que iniciï l’Escola Agrària de Tàrrega al mes de febrer, en col·laboració amb el Departament d’Educació.

La modalitat dual permet fer una part important de la formació a l’empresa mateixa, i es diferencia de les pràctiques en empreses perquè són els/les tutors/es que l’alumne/a té a l’empresa els qui fan de formadors directament, amb el seguiment del programa formatiu preparat amb el professorat de l’escola agrària.

Fins ara, s’està fent modalitat dual a l’EA de Vallfogona de Balaguer (CFGS de Ramaderia i Assistència en Sanitat Ramadera), a l’EA de l’Empordà (CFGS de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària), a l’EA de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech (CFGS de Viticultura) i a l’EA del Solsonès i l’EAF de Santa Coloma de Farners (CFGS de Gestió Forestal i Medi Natural). 

 Des de l’inici de la formació dual, les Escoles Agràries ha col·laborat amb 85 empreses d’arreu del territori.

L’Escola Agrària del Pallars es reinventa amb un nou curs d’Eines per a la transformació agroalimentària de muntanya

Teresa Jordà també ha explicat que aquest curs l’Escola Agrària del Pallars, dedicada durant vint anys a la formació reglada amb els Cicles Formatius de Grau Mitjà d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural, canvia totalment d’orientació formativa per una formació destinada a la indústria alimentària de muntanya, amb un curs anomenat Eines per a la transformació agroalimentària de muntanya, que és una oferta parcial del CFGS de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària. 

En relació amb el canvi d’orientació de l’Escola, la consellera ha destacat que “s’hi ha treballat molt, s’ha iniciat amb bones perspectives i aquest primer curs comptarà amb vuit alumnes”. En aquest sentit, Jordà ha animat i agraït “a tots els professionals que fan possible el funcionament de les Escoles Agràries, i avui molt especialment als de l’Escola Agrària del Pallars, perquè no parin d’anar innovant cap a les noves metodologies formatives que s’adaptin al nostre sector i l’ajudin a fer front a tots els reptes que se li presenten per davant”.

A més, l’Escola del Pallars també duu a terme formació contínua, fent-se càrrec de la formació teòrica de l’Escola de Pastors, la qual ja va per la 12a edició, realitzant cursos per als professionals de l’agricultura i ramaderia de les comarques de muntanya i dissenyant Itineraris Formatius Personalitzats per als joves que s’incorporen a l’empresa agrària.

Xarxa d’Escoles Agràries

El Departament compta amb 14 escoles agràries situades en diferents punts de Catalunya destinades a  formar els joves i els professionals del sector agroalimentari. Aquestes escoles imparteixen formació reglada o inicial (cicles formatius), formació contínua (presencial, semipresencial i a distància) i cursos de reciclatge per als professionals amb el treball formatiu a tot el jovent que s’incorpora a l’agricultura i amb els cursos d’emprenedoria, les jornades de transferència tecnològica i d’altres formats.

El públic objectiu de les escoles agràries es compon dels joves que estudien els cicles formatius de formació professional; els joves entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura; tots els actius agraris amb necessitat de reciclatge de coneixements, i la resta de persones que habiten en els nuclis rurals de Catalunya.

Les escoles, en general, compten amb una especialització o orientació, sempre d’acord amb la seva situació geogràfica o la seva història.

Cal destacar, que les escoles agràries han estat pioneres en la formació a distància, i això ha permès que estiguin més preparades per donar resposta a les demandes de formació en els moments en què les classes presencials a l’escola no han estat possibles.♦

Fotografia: Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere