Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Confirmat un cas de virus del Nil Occidental a Catalunya en un ocell rapinyaire al Segrià

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

virus del Nil

Un astor trobat a Alpicat ha resultat positiu al virus del Nil Occidental

Les mostres resultants de la investigació entomològica sobre els mosquits de les zones implicades han estat negatius al virus

La detecció s’ha produït en aplicació del Programa de vigilància de la febre del Nil Occidental a Catalunya, actiu des de 2004, dut a terme pel Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’IRTA i l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut

 

El 17 de setembre, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va confirmar un cas de virus del Nil Occidental en un astor de la població d’Alpicat que havia entrat malalt al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent. Les anàlisis oficials del Laboratori Central de Veterinària d’Algete han confirmat que l’animal estava afectat pel virus corresponent al llinatge tipus 2, diferent del que està circulant a Andalusia (llinatge tipus 1). El llinatge tipus 2 és present principalment a l’Europa Central i de l’Est i també pot causar brots en humans.

Després de confirmar aquest positiu, el Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat el reforç de vigilància a la zona de Lleida per realitzar mostrejos a les explotacions tant d’èquids com en granges d’aus de corral a fi de determinar amb més exactitud el radi de circulació del virus.

Es recorda als propietaris i veterinaris d’èquids que, en el cas que algun d’aquests animals presenti símptomes compatibles amb la malaltia, ho han de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials. En els cavalls, els símptomes  més comuns són atàxia, febre, debilitat, paràlisi en les extremitats posteriors, tremolors al musell, moviments anormals o pressions amb el cap, caminar en cercles i/o erràtic, i alguns casos poden arribar a ser mortals.

Els cavalls pateixen la malaltia però no són una font d’infecció per als humans, ja que la transmissió del virus es produeix des dels ocells a èquids o altres animals o d’ocell a persona mitjançant la picadura de mosquits.

Transmissió del virus del Nil Occidental a les persones

La principal via de transmissió és a través de la picada de mosquits infectats. Es tracta d’una zoonosi (malaltia que es transmet dels animals a l’ésser humà) amb un cicle biològic complex. Als humans, els causa la malaltia infecciosa de la febre del Nil Occidental.

El virus del Nil Occidental es transmet generalment per picades de mosquits infectats del gènere Culex i infecta principalment els ocells. En algunes ocasions, un mosquit infectat d’un ocell pot transmetre el virus a èquids i a persones. Per aquest motiu, tal com estableix el Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental, s’han activat les actuacions previstes al nivell 3 del protocol d’actuació, entre les quals hi ha la realització d’una inspecció entomològica a la zona on s’ha trobat l’au positiva, duta a terme pel Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, amb la recol·lecció corresponent de mostres de mosquits adults femelles i el seu enviament al laboratori de l’IRTA-CReSA. El resultat d’aquestes mostres ha estat negatiu.

Es recorda la importància d’adoptar mesures de prevenció i control dels mosquits potencials transmissors de virus, com el mosquit comú Culex pipiens, vector de la febre del Nil Occidental, i el mosquit tigre, vector dels virus del dengue, Chikungunya i Zika, de manera contínua des de la primavera fins al novembre, per minimitzar el risc d’aparició de virus transmesos per mosquits.♦

 Fotografia: Exemplar d’astor (Accipiter gentilis).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere