Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’ha inaugurat en un acte oficial el CURS ACADÈMIC 2020-2021 del sistema universitari de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

inauguració

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, i de la totalitat de rectors i rectores de les universitats catalanes ha inaugurat aquest migdia (30/09/2020) el curs acadèmic 2020-2021 del sistema universitari català.

El conseller Tremosa s’ha referit a la inhabilitació del president Quim Torra –que havia de realitzar la inauguració oficial– i ha subratllat que la decisió del Tribunal Suprem “fa encara més insòlita aquesta inauguració oficial de curs universitari”, en el decurs de la qual tampoc s’han pogut lliurar les distincions Jaume Vicens Vives ni les mencions Encarna Sanahuja Yll ja que no es van poder aprovar normalment en el Govern d’ahir. Tremosa també ha advertit que la inhabilitació del 131è president de la Generalitat de Catalunya “és un acte desproporcionat i la sentència del Tribunal Suprem és un precedent perillós per a la llibertat d’expressió i de pensament”.

Davant dels 12 rectors i rectores de les universitats catalanes, el conseller Tremosa ha destacat “l’excel·lent coordinació de les universitats i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) per garantir el manteniment dels estudis adaptant-se ràpidament als nous escenaris condicionats per la COVID-19” i ha agraït “l’enorme esforç” de tota la comunitat universitària per “garantir el dret a l’educació i la salut dels individus”. El nou curs universitari 2020-2021 es desplega amb un model híbrid de docència presencial i virtual que segueix les directrius acordades, el passat mes de juny en el marc del CIC, per la Secretaria d’Universitats i Recerca, les 12 universitats catalanes i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). Així mateix, per garantir la seguretat en l’activitat presencial, cada universitat ha desenvolupat un pla de contingència a partir de les mesures comunes recollides en el Pla sectorial d’universitats aprovat pel PROCICAT.

Enguany, la inauguració del curs universitari ha donat el tret de sortida a les celebracions del 50è aniversari de la UPC, que s’estendran fins a desembre de 2021. En el discurs inaugural, el conseller ha subratllat “la singularitat de la UPC tant pel camp d’estudi molt concret, com per la recerca, la investigació i el desenvolupament en les enginyeries i l’arquitectura”. També s’ha referit a “la solidesa i la consolidació de la UPC” que permet encarar el futur “amb optimisme i esperança” perquè “el conjunt del sistema d’universitats i recerca català és sòlid i està consolidat”.

El conseller d’Empresa i Coneixement ha recordat en el seu parlament el compromís del Govern amb el sistema d’universitats i recerca recollit en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) que, en una primera fase, preveu assolir una despesa global en R+D+I del 2,12% del PIB català per igualar-nos a la mitjana actual de la Unió Europea. “La crisi de la COVID-19 ens ha ensenyat que parlar de R+D+I és parlar de vides humanes”, ha assenyalat el conseller. En aquest sentit, Tremosa ha refermat el compromís, recollit al PN@SC i també al Pla CORECO, per millorar el finançament de les universitats, així com les compensacions necessàries per fer front a les despeses ocasionades per la COVID-19. En aquest sentit, el conseller ha posat en valor “la importància de l’educació universitària i la recerca per l’avenç del nostre país, especialment en uns moments decisius com els que vivim per superar la crisi provocada per la pandèmia”. Tremosa ha lamentat, però, que la inhabilitació del president Torra atura un projecte cabdal per al sistema i per al nostre país inclòs al PN@SC: la llei de la ciència.♦

 IMATGE: Dibuix del pintor i il·lustrador català Perico Pastor que il·lustra les celebracions del 50è aniversari de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere