Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Govern català llença una línia d’ajuts a la recerca sobre l’impacte de la COVID-19 i de les pandèmies per valor de 7’2 MEUR

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

RECERCA DINERS

La convocatòria PANDÈMIES 2020 té un caràcter transversal i s’adreça a projectes en els àmbits de la salut i el benestar, les societats inclusives i innovadores, la sostenibilitat, la transformació digital o l’economia del coneixement

Els ajuts convocats des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, es poden sol·licitar fins el proper 30 d’octubre

 

El Govern ha posat en marxa la línia d’ajuts a projectes de recerca PANDÈMIES 2020 amb l’objectiu de finançar recerques en diversos àmbits científics per analitzar els efectes de la pandèmia de COVID-19 i del concepte de pandèmia sobre la societat. La convocatòria està dotada amb una partida de 7.200.000 MEUR i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el dia 30 d’octubre de 2020.

La finalitat d’aquesta línia d’ajuts és proposar mesures, models i línies d’actuació per contribuir a superar les conseqüències de la pandèmia i per definir nous models preventius, d’anàlisi i tractament. Impulsada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, els ajuts es tramitaran a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

La convocatòria destaca per la seva transversalitat de la convocatòria, que abasta propostes sobre els aspectes sanitaris i de gestió pública de les pandèmies, però també aproximacions socials, econòmiques, educatives, històriques o culturals al fenomen. La voluntat dels ajuts és fer aflorar una reflexió rigorosa i històrica al voltant de les diverses facetes que conformen la complexitat d’una pandèmia, per tal d’entendre millor l’abast de la COVID-19 i de tractar i anticipar-nos a les que puguin esdevenir en el futur.

Amb la finalitat de maximitzar-ne l’abast dels resultats, la convocatòria té vocació de potenciar el desplegament de projectes conjunts entre grups de recerca de diferents institucions del nostre país que treballin sobre una mateixa temàtica.

PANDÈMIES 2020 s’adreça al talent científic del sistema català de coneixement, per tal que col·labori de forma creativa i interdisciplinària, malgrat estar vinculat a diferents grups de recerca, per tal de proposar respostes noves a qüestions encara no plantejades des de la recerca i la societat en el seu conjunt. A partir de les dades de grups de recerca (SGR) de cada institució, es proposa la creació d’equips de recerca ad hoc per a cada projecte en funció de la pregunta que vulguin respondre, sempre vinculada amb les pandèmies, les passades, la present o les futures.

Estudis en àmbits transversals

Els ajuts estan oberts a projectes relacionats amb l’impacte a Catalunya i al món de la COVID-19 pertanyents a tots els àmbits. No obstant això, la convocatòria proposa una sèrie de camps que es poden prendre com a referència per fomentar la interdisciplinarietat en cinc grans àmbits:

  • Salut i el benestar (prevenció, model de personal sanitari, mecanismes de resposta ràpida…)
  • Societats inclusives, innovadores i reflexives (millora dels serveis socials, promoció de la igualtat, inclusivitat, ciència ciutadana, etc.)
  • Sostenibilitat i urbanisme (ciutats intel·ligents, adaptació del territori i de l’habitatge, energia…)
  • Transformació digital i industrial (accés a les TIC, desenvolupament de tecnologies, indústria 4.0, Apps i accessibilitat, etc.)
  • Economia reactiva i del coneixement (economia circular, sostenibilitat, mercat laboral…)

Es poden beneficiar d’aquesta nova línia d’ajust els equips de recerca de les universitats del sistema universitari català i dels centres de recerca CERCA del nostre país. També està oberta a les grans instal·lacions científiques i tècniques singulars amb personalitat jurídica pròpia i seu a Catalunya que tinguin grups de recerca reconeguts vigents. Els equips de recerca han d’estar conformats per un mínim de deu investigadors i investigadores, composats per una persona responsable del projecte i almenys nou investigadors doctors vinculats a universitats catalanes o centres CERCA.

La convocatòria es resoldrà per mitjà d’un procediment de concessió de concurrència competitiva que tindrà en compte l’adequació i la qualitat científica de la proposta, la conformació de l’equip de recerca i l’impacte dels resultats esperats. Cadascun dels projectes podrà optar a un ajut d’entre 50.000 i 350.000 euros, que s’acabarà determinant en funció del nombre de sol·licituds, la puntuació obtinguda segons els criteris d’avaluació i selecció, així com dels àmbits i de la disponibilitat pressupostària. Els projectes tenen un temps d’execució de 18 mesos.

Tal com s’estableix a les bases reguladores de la convocatòria PANDÈMIES 2020, les despeses que són objecte de subvenció són les derivades del desenvolupament del projecte. Comprenen despeses de contractació de personal tècnic, d’execució de la recerca (equipament científic, material fungible, etc) i de publicació i difusió dels resultats. També s’inclouen les despeses de desplaçaments imprescindibles per a la conclusió del projecte o les estades d’investigadors convidats i experts internacionals que es considerin indispensables.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere