Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

25.000 universitaris sense classe presencial per una festa en el Col·legi Major Galileu Galilei situat al Campus Vera de la Politècnica de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

col·legi galileo

La UPV és el centre amb més contagis i ha suspès totes les classes presencials al seu campus de Vera. 

Se suspenen les pràctiques en les carreres de Ciències de la Salut de tota la província de València. 

Almenys 106 residents del Col·legi major han donat positiu. Tots estan confinats.

 

Un brot de coronavirus originat en una festa no autoritzada en el Col·legi Major Galileu Galilei de València s’ha estés per les universitats de la ciutat i la seua àrea metropolitana i, de moment, ha deixat ja sense classes presencials a uns 25.000 alumnes.

El gruix dels contagis s’ha detectat en la Universitat Politècnica (UPV), on l’”alt nivell” de positius en les proves PCR realitzades va obligar aquest dilluns a passar a manera online les classes de totes les titulacions del campus de Vera.

La Conselleria de Sanitat va tindre coneixement dels primers contagis en eixe col·legi major “dimecres passat a la nit”, segons va explicar ahir la consellera Ana Barceló en roda de premsa, i el dijous “va començar un garbellat important per a detectar cadenes de transmissió” del virus: la UPV va habilitar el divendres el seu pavelló de bàsquet per a realitzar test als seus alumnes.

Barceló va indicar que s’han realitzat 712 proves i que, dels resultats ja coneguts –encara no han conclòs les anàlisis–, al voltant d’un 30% són positius: només en el Galileu Galilei hi ha 106 casos confirmats (120 en total).

Davant la gravetat del brot, Barceló va avançar dues mesures de contenció per a intentar controlar-lo. D’una banda, va dictar el “confinament voluntari durant huit dies” del col·legi major, una mesura que “haurà de ser ratificada pel TSJCV”; i per una altra va ordenar “la suspensió de totes les pràctiques en les carreres de Ciències de la Salut de la província de València” fins al pròxim 16 d’octubre.

Però la UPV, que mantindrà les seues classes telemàtiques “com a mínim una setmana”, no és l’única universitat valenciana afectada, perquè també s’han detectat contagis a la Universitat de València (UV), la Universitat Catòlica (UCV) i la Cardenal Herrera CEU. Aquest últim centre educatiu també ha suspés les classes presencials en dos grups –primer de Medicina i Veterinària– després de detectar-se el positiu de dos alumnes residents en el Galileu Galilei.

La Conselleria d’Universitats ha demanat a la de Justícia que inicie una investigació sobre el succeït en eixa residència d’estudiants, de gestió privada. La UPV tampoc tanca la porta a possibles expedients sancionadors sobre la base del seu codi de convivència, encara que només als estudiants que van participar en la festa i no al col·legi major, mentre que la Generalitat valorarà fer el mateix, va apuntar ahir el rector de la UPV, Francisco José Mora, després de reunir-se amb la titular d’Universitats, Carolina Pascual.

Uns poquets estudiants són capaços de suspendre l’activitat a milers d’alumnes i molts estan indignats perquè no poden vindre al campus”, va subratllar Mora. Pascual, per part seua, va reconèixer que s’han generat “brots independents” de persones que van participar en la festa del Galileu, i va apel·lar “a la responsabilitat i conscienciació dels joves” perquè no tornen a repetir-se fets com aquest.

Des del col·legi major sostenen que tots els positius detectats són asimptomàtics, que la situació està “controlada” i que tots els alumnes estan aïllats a les seues habitacions, en les quals disposen de bany privat. La residència s’ha confinat preventivament i les zones comunes s’han clausurat.

 

El rector de la UPV ha afirmat que estudiarà si és possible obrir expedient informatiu per a aclarir el que ha ocorregut al Col·legi Major

En roda de premsa (05/10/2020) el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Innovació Digital del govern valencià, Carolina Pascual, per a valorar la situació al campus de Vera de la UPV.

La consellera ha confirmat que es pasa en línia tota la formació del campus de Vera com a mesura de contenció per a frenar l’expansió del brot. “No tenim totes les dades, però hi ha molts positius i afecta més universitats. Quan Sanitat tinga els resultats, probablement es prendran més decisions”.

El rector ha afegit que “conforme els rastrejadors facen el seu treball, eixiran a la llum més contagis.” La formació online durarà, almenys, una setmana fins al dilluns 12 d’octubre i inclou no sols l’accés a les aules sinó a qualsevol servei que la UPV presta els alumnes. “Biblioteca, Esports…tot el que tinga a veure amb la presència d’estudiants al campus, està suspès. Fins que s’identifiquen tots els contagis i que Sanitat indique que la presencialitat és segura. Demanem als alumnes que, de moment, no es moguen”, ha instat el rector.

Sobre si s’obrirà alguna investigació a propòsit dels fets ocorreguts i si es poden aventurar possibles sancions, la consellera ha declarat que “per part del Govern valencià, les competències sancionadores són de la Conselleria de Justícia, que delega en les forces i cossos de seguretat de l’Estat”.

El rector ha explicat que “conforme al Codi Ètic i a la Normativa d’Integritat Acadèmica de l’Alumnat de la UPV s’iniciaran els expedients informatius que corresponguen amb els estudiants que hagen pogut posar en perill els seus companys. Són instruccions internes que estan emparades en el Decret de 1954, un reglament que especifica possibles sancions”.

Francisco Mora ha volgut destacar que “la immensa majoria dels nostres estudiants són molt responsables i s’estan comportant molt bé. He parlat aquest matí amb els representants dels alumnes i les Delegacions d’Alumnes de la UPV han sigut molt contundents i demanen més mesures perquè les conseqüències són molt greus per a tots”.

Finalment, tant el rector com la consellera han assegurat que les aules són segures. “Hi ha protocols, es guarden mesures de seguretat, es compleixen les mesures d’higiene, de protecció i de desinfecció que marca Sanitat. Les universitats han fet un esforç molt gran. Però és cert que, quan les persones ixen dels campus, la responsabilitat recau en cadascuna d’elles”, ha conclòs Pascual.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere