Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comunicat del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) davant la recomanació del Departament de Salut de reduir la presencialitat a les universitats durant els quinze dies vinents

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

com

Aquest diumenge, el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va demanar que les universitats traslladessin el gruix de la docència a modalitat virtual. La situació sanitària creada per la COVID-19 porta agreujant-se durant les últimes setmanes i l’estudiantat som conscients que calen mesures i responsabilitat col·lectiva i individual per revertir la situació actual.

Des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) afirmem que les universitats són espais segurs: a les aules es duu mascareta en tot moment, es renten sovint les mans amb gel hidroalcohòlic i es respecten les distàncies de seguretat. La seguretat s’ha aconseguit a través de l’esforç del conjunt de la comunitat universitària per a garantir-ho.

Considerem que ja hi ha hagut una reducció notable de la presencialitat al sistema universitari català i, després d’aquesta decisió, és pràcticament inexistent, perquè es redueix a pràctiques només d’alguns àmbits. Creiem que aquest aspecte afecta directament a la qualitat docent. A més, totes les persones necessitem una certa socialització i, fins ara, les universitats permetien brindar l’oportunitat de relacionar-se en un entorn de seguretat. Per tant, ens preocupa que es produeixi un augment de les reunions en situacions de menor seguretat i es generi l’efecte contrari al desitjat.

En tot cas, cal buscar eines de forma immediata per assegurar que tot l’estudiantat tingui accés als mitjans adients per a seguir les classes virtualment i mitigar la bretxa digital que afecta els estudiants en situació més vulnerable. Per altre costat, és indispensable que es tingui en compte la veu de l’estudiantat de les universitats catalanes, que no hem format part, ni hem tingut veu, en una decisió tan trascendental.

La mesura ha de durar quinze dies i sol·licitem que, en acabat, les Conselleries de Salut i d’Empresa i Coneixement avaluïn si ha estat efectiva o no. D’altra banda, demanem que s’aprofiti aquest temps per trobar solucions que ens permetin no haver de tornar a aquesta situació, tals com la realització de tests massius a les universitats o augmentar la freqüència del transport públic.

En tot això hi podria haver en joc el dret fonamental a l’educació i, per tant, creiem que s’ha d’anar amb molta cura a l’hora de prendre les decisions. Cal fer compatible el dret a l’educació i el dret a la salut pública i, en aquest sentit, l’estudiantat català sempre allargarà la mà a l’administració pública per treballar conjuntament i fer-ho possible.

 Barcelona, 14 d’octubre de 2020

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere