Catalunya participa en l’EAIE Community Exchange, el format virtual de la fira d’educació superior més important d’Europa
El sistema universitari català disposa d’un pavelló propi en el certamen en línia que substitueix la fira presencial que havia de celebrar-se a Barcelona i que es va suspendre en compliment de les mesures de seguretat arran de la pandèmia de COVID-19
Catalunya presenta un oferta conjunta de 525 programes de grau i 650 de màster, una alta presència d’estudiants internacionals i universitats reconegudes en els rànquings internacionals de qualitat i sostenibilitat
Catalunya participa en la primera edició de EAIE Community Exchange, el saló d’educació superior en línia posat en funcionament aquest any en substitució de la conferència Anual de l’European Association for International Education (EAIE). La fira d’ensenyament superior més important d’Europa s’adapta amb aquest nou format virtual, que comença avui i tindrà lloc fins divendres, a les mesures de prevenció i seguretat adoptades arran de la pandèmia de COVID-19.
Al llarg d’aquestes tres jornades de ponències i establiment de xarxes de col·laboració entre agents de l’educació superior internacional, el sistema universitari català disposa d’un pavelló virtual propi amb la finalitat d’intercanviar idees i adquirir informació, tant de les novetats en programes de mobilitat internacional com de millors pràctiques en l’àmbit universitari internacional.
El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas Seix, ha remarcat el valor del fet que “malgrat les circumstàncies d’excepcionalitat de la pandèmia, Catalunya doni continuïtat a la política de visibilització i promoció internacional del sistema universitari català”. Ribas Seix ha fet esment, a més, a les noves mesures de prevenció i seguretat introduïdes aquest curs universitari 2020-2021 a Catalunya per tal de garantir el rigor i la qualitat docent “davant de l’escenari d’alta complexitat derivat de la COVID-19, que cobren especial importància en un context global amb afectacions rellevants sobre la mobilitat de la comunitat universitària”.
Les universitats catalanes presenten en aquest saló virtual un sistema d’educació superior que en el seu conjunt consta d’una oferta de 525 programes de grau i 650 programes de màster, dels quals 110 impartits en llengua anglesa i 44 en col·laboració amb un centre universitari estranger. El sistema està integrat per un total de 259.476 estudiants, 17.342 dels quals de doctorat (lecturers). En l’àmbit de la recerca, Catalunya disposa de 1.068 grups de recerca reconeguts (convocatòria SGR2017), 744 vinculats a les universitats del nostre país. Globalment, el sistema català de coneixement compta amb 30.391 recercadors i un total de 51.830 persones implicades en activitats de recerca i desenvolupament.
Pel que fa a la internacionalització del sistema, previ a la pandèmia la presència d’estudiants estrangers ascendia al 39,2% en estudis de màster i al 37,3% en els de doctorat. Dins del programa ICREA Researchers, el 58% dels seus integrants provenen de fora de les nostres fronteres (38% de la resta de la Unió Europea; 16% dels Estats Units i Canadà; 13% d’estats europeus de fora de la UE, i un 2% d’altres àrees com ara l’Amèrica Llatina, l’Orient Mitjà, Àsia o Austràlia).
Universitats reconegudes als rànquings internacionals
Així mateix, les universitats catalanes destaquen també en els rànquings internacionals d’excel·lència universitària. Tres centres del nostre país (UPF, UAB i UB) se situen entre les 300 millors universitats del món i les 150 millors d’Europa segons THE (World University Rankings). L’estudi THE 250 under 50 avalua la UPF en la posició 11 i la URV en la 78 entre les millors universitats joves del món; dins del mateix rànquing, altres dos centres catalans (UPC i UOC) figuren entre les 150 millors universitats millor puntuades. En el mateix àmbit, el rànquing internacional QS 150 < 50 inclou dos centres catalans (UPF i UPC) en el TOP 15 d’universitats joves europees. I pel que respecta a àmbits de coneixement, segons dades de l’estudi QS by Subject les universitats catalanes figuren entre les 50 millors del món i les 20 millors d’Europa en 9 de les 46 àrees.
Els centres del sistema universitari català també obtenen un elevat reconeixement en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tres universitats catalanes es posicionen entre les 100 capdavanteres del món en criteris de sostenibilitat (UPF, 29; UAB, 35; UPC, 99), segons el THE Impact Ranking. Catalunya és el país amb les universitats que més assoleixen l’ODS de la ONU de Reducció de Desigualtats.
Fira presencial a Barcelona el 2022
En el marc de la darrera edició de la fira celebrada al setembre de 2019 a Hèlsinki, Catalunya va ser designada com el país amfitrió de la 32a conferència anual de l’EAIE. La cancel·lació de la fira presencial que havia de tenir lloc a Barcelona entre el 15 i el 18 de setembre d’enguany arran de les circumstàncies sobrevingudes a causa de la pandèmia de coronavirus ha desplaçat finalment la celebració del congrés a l’any 2022.
La participació catalana al saló també és activa en les sessions paral·leles de la mostra dedicades, entre d’altres àmbits, al pla del sistema universitari en l’Agenda 2030, la recerca en COVID-19, projectes d’innovacio docent o la transformació virtual en la mobilitat internacional.
La conferència anual de l’EAIE, considerada com la fira d’educació superior més important d’Europa, aplega en les seves darreres edicions més de 5.000 delegats procedents de prop d’un centenar de països d’arreu del món. La cita ofereix diferents activitats, entre les quals s’inclouen workshops, expositors i conferències concebudes per l’intercanvi d’idees entre professionals dels entorns acadèmics. Catalunya és present a les diverses edicions de l’EAIE a través de l’estand propi Study in Catalonia, on s’hi aplega una delegació coordinada pel
Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i amb presència de les 12 universitats de Catalunya, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Secretaria d’Universitats i Recerca. La delegació catalana a la fira ofereix als visitants una completa informació sobre el sistema universitari català i l’oferta de graus, màsters i doctorats.♦