Conferència “Un futur sense epidèmies?” a càrrec de Joan Saldaña / Cicle de conferències de la UdG “Quatre visions del futur” (22 d’octubre)
L’ésser humà és curiós i prospectiu per naturalesa. És, doncs, natural que les persones ens fem preguntes i reflexionem sobre determinades “grans qüestions” sobre el futur a curt, mitjà i llarg termini. Com ens afectarà el canvi climàtic? Hi ha vida a l’Univers més enllà del nostre planeta? Com canviarà la nostra societat la irrupció inevitable de la intel·ligència artificial i els robots? És probable que patim una futura pandèmia tant o més nociva que la del covid-19? Malgrat l’aforisme (més o menys humorístic) que, com menys coneixements té una persona sobre un tema, més ferma és la seva opinió sobre el tema en qüestió, en aquesta edició de Contemporàlia hem convidat a quatre experts perquè estimulin la nostra imaginació i ens ajudin, a través de les seves reflexions, a construir la nostra pròpia visió del futur.
El dijous 22 d’octubre a les 19.30h., tindrà lloc a la Casa de Cultura de Girona, l’última de les conferències del cicle Quatre visions de futur amb el títol Un futur sense epidèmies? a càrrec de Joan Saldaña.
Organitza: la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica i la Casa de Cultura de Girona.
A mesura que la globalització avanci i es vagin destruint ecosistemes amb els quals no havíem tingut mai contacte, anirem trobant infeccions noves, algunes potencialment molt perilloses, que fins ara han estat convivint entre animals i que estan preparades per fer el salt als humans. Malalties ara confinades en un entorn molt limitat aniran apareixent entre nosaltres i els resultats d’aquest desconfinament víric pot ser catastròfic. Això ja fa anys que ho (pre)diu la comunitat científica i ha estat molt ben explicat en llibres que, llegits ara, semblen profètics en relació a la Covid-19. Alhora, el sector farmacèutic va rebutjar el 2018 la proposta de la Comissió Europea de prioritzar la investigació per a la preparació contra pandèmies provocades per patògens similars al de la Covid-19, tot donant prioritat a altres interessos. Podem, doncs, ser optimistes amb el nostre futur?
Joan Saldaña és llicenciat en Biologia per la UB, doctor en Matemàtiques per la UAB i, des del 2003, professor titular de Matemàtica Aplicada a la UdG. En l’actualitat, la seva recerca gira al voltant de la modelització de la propagació d’epidèmies en xarxes complexes, tema sobre el qual ha fet col·laboracions puntuals en programes de ràdio i revistes de divulgació.♦