Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte “Vivim el món rural”, de l’Escola Mare de Déu de la Mercè, de Sant Ramon, a la Segarra, guanya la VIII edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

Foto virtual dels guanyadors del Premi Escola Agricultura i Alim 

Els guardons d’aquest premi s’han lliurat avui (20/10/2020) en un acte telemàtic on han participat tots els centres i responsables del projectes premiats, de la mà de la consellera d’Agricultura i el conseller d’Educació, acompanyats de la presidenta de l’Associació Vida Sana

 

El projecte “Vivim el món rural”, de l’Escola Mare de Déu de la Mercè, de Sant Ramon, ha estat el guanyador de la VIII edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix de la necessitat i l’interès que es detecta en l’alumnat per poder interactuar, gaudir i participar activament en l’entorn natural del municipi de Sant Ramon, a la comarca de la Segarra, una comarca que basa la seva economia en l’agricultura de secà, complementada amb la ramaderia, en un entorn rural i natural.

El lliurament dels premis ha tingut lloc aquest matí de manera virtual i ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, acompanyats de la presidenta de l’Associació Vida Sana, Ángeles Parra.

En la seva intervenció, Teresa Jordà ha assegurat que enguany “el nivell de les 24 candidatures que s’han presentat ha estat molt elevat i el jurat ha tingut difícil arribar a un veredicte que satisfés tothom. Per aquesta raó, la solució ha estat donar el segon i tercer premi a dos guanyadors cadascun, a més d’atorgar un premi accèssit, per poder reconèixer el treball i els projectes de sis candidatures diferents”.

Per part seva, el conseller Bargalló ha agraït la participació dels centres educatius i ha donat les gràcies a les direccions dels centres i al professorat “per la feinada que esteu fent aquests dies per aconseguir que les escoles estiguin obertes i siguin segures”. El conseller també ha manifestat que “ara que, des de la societat, diem que l’alimentació ha de ser de proximitat, i que el valor és el que fa la gent que està amb nosaltres i que treballa al camp o al mar, hem de dir també que no hi ha res més de proximitat que l’escola”.

Poden optar al Premi tots els centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, formació professional, educació especial i llars d’infants de Catalunya que hagin iniciat al llarg del curs escolar 2019-2020 un projecte o una experiència pedagògica relacionada amb la producció agrària o l’alimentació ecològiques. A causa de les circumstàncies excepcionals d’aquest curs, també s’han pogut presentar al premi projectes desenvolupats durant el curs 2018-2019. A més, i com a novetat d’enguany, també s’han permès candidatures d’entitats, empreses i persones que hagin desenvolupat material pedagògic amb finalitats educatives relacionades amb la producció i l’alimentació ecològiques.

En relació amb els premis“estem convençuts que és en les generacions més joves on hi ha moltes de les claus que condicionaran el nostre futur com a societat, i és per aquest motiu que estem compromesos a abocar els nostres esforços per donar a conèixer el món de la pagesia i la producció d’aliments entre el jovent, perquè coneguin i valorin l’esforç i la importància del treball del sector agroalimentari”, ha afirmat la consellera d’Agricultura. 

Segons, tercers i accèssit

Així, el segon premi ha recaigut en el projecte “Educació vital” de l’Escola Vedruna, de Sant Sadurní d’Anoia. Es tracta d’un projecte que aplica la nova concepció de l’ensenyament seguint les tendències de la Nova Escola 21 i les de les Escoles al Bosc europees. Consisteix a crear un espai natural amb bosc mediterrani, bosc de ribera, hort i matollar a partir d’un espai degradat del municipi, on l’alumnat podrà aprendre habilitats, coneixements, experiències i vivències a través de la convivència intergeneracional i interescolar. És un projecte obert a la participació de molts alumnes de diversos centres, amb molt potencial de futur. Comparteix aquest segon premi el projecte “Fem un mercat ecològic i sostenible a l’escola”, de l’Escola Enxaneta de Terrassa, que, partint del treball amb l’hort escolar, estudia noves alternatives de consum per treballar en la millora del nostre entorn humà i del medi ambient. Partint d’una sèrie de visites a mercats, ecobotigues i productors, l’alumnat va fer un procés reflexiu que va culminar en el disseny i muntatge d’un mercat sostenible a l’escola per a tot l’alumnat i les seves famílies.

El tercer premi s’ha donat a l’exposició “Què és l’agroecologia?”, a càrrec de l’empresa Simbòlic Comunicació, que itinerarà per espais públics de Cardedeu (mercats, patis d’escoles, biblioteques, etc.) divulgant d’una manera molt visual i didàctica el món de l’Agroecologia en un format molt original, atractiu i complet, modular i transportable, a base de materials naturals. L’altre projecte que comparteix aquest tercer premi consisteix en dues exemplificacions curriculars presentades per Justícia Alimentaria, una associació que promou la sobirania alimentària; les exemplificacions formen part del seu programa socioeducatiu Alimentacció. Es tracta de dues publicacions a base d’unitats didàctiques pensades per explorar la temàtica de l’alimentació, una orientada a educació primària i l’altra a secundària.

Pel que fa a l’accèssit, s’ha atorgat al projecte “Les cistelles ecològiques de la Nau”, de l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes, de Castellar del Vallès, que consistia a distribuir els productes ecològics obtinguts en els dos espais de pràctiques d’aquest institut, en format de cistelles a preus reduïts, entre l’alumnat i les seves famílies a fi de promoure el consum de productes ecològics i els hàbits de consum lligats a una dieta saludable i sostenible.

Un premi que es consolida

Aquest premi forma part del Programa de foment de la producció i l’alimentació ecològiques i n’és la 8a edició. Es tracta d’un premi creat per la Generalitat de Catalunya amb la participació dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’Educació i de Territori i Sostenibilitat, i l’Associació Vida Sana.

L’objectiu del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica és reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement sobre l’agricultura i l’alimentació ecològiques i especialment sobre els seus valors socials, econòmics i ambientals tant entre l’alumnat del centre mateix com entre el conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn.

Tots els premiats, que han participat de manera virtual a l’acte de lliurament dels guardons, han tingut l’ocasió de poder presentar breument el seu projecte i agrair el premi que han rebut de les mans dels organitzadors. Aquest acte es podrà veure en diferit a la pàgina Setmanabio.cat.♦

Fotografia: Guanyadors de la VIII edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere