Coronavirus: la UE posa en marxa la passarel·la d’interoperabilitat i les primeres aplicacions de rastreig de contactes i d’avisos es connecten al sistema
Per aprofitar tot el potencial que ofereixen les aplicacions de rastreig de contactes i d’avisos a l’hora d’interrompre la cadena de transmissió del coronavirus en l’àmbit transfronterer i d’aquesta manera salvar vides, la Comissió, a instàncies dels estats membres, ha creat un sistema per garantir la interoperabilitat a tota la UE, el que es coneix com una «passarel·la». Després de l’èxit de la fase pilot, avui es posa en marxa el sistema amb la primera tongada d’aplicacions nacionals que ara estan vinculades mitjançant aquest servei: la Corona-Warn-App d’Alemanya, la COVID tracker d’Irlanda i la immuni d’Itàlia. En conjunt, aquestes aplicacions acumulen 30 milions de descàrregues, xifra que correspon a dos terços del total de descàrregues d’aplicacions a la UE.
«Molts estats membres han posat en marxa aplicacions voluntàries de rastreig de contactes i d’avisos i la Comissió els ha donat suport fent que aquestes aplicacions interactuïn les unes amb les altres de manera segura. La llibertat de circulació és un element integral del mercat únic; la passarel·la la facilita i alhora ajuda a salvar vides», ha declarat avui el comissari del Mercat Interior, Thierry Breton.
«Les aplicacions de rastreig i d’avisos del coronavirus poden ser un complement eficaç d’altres mesures, com ara els testos i el rastreig manual de contactes. Amb el nou increment dels casos poden tenir un paper molt important a l’hora d’ajudar a tallar les cadenes de transmissió. El fet de funcionar de manera transfronterera fa que aquestes aplicacions encara siguin més potents. El sistema de passarel·la que posem en marxa avui constitueix un pas important en la nostra feina i demano als ciutadans que facin servir les aplicacions per ajudar a protegir-se mútuament», ha declarat avui també la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.
Els contagis tornen a augmentar a tot Europa. Ara com ara, les aplicacions nacionals d’avisos tenen una incidència decisiva. perquè cada vegada que es trenca una cadena de transmissió més aviat gràcies a una aplicació estem ajudant a frenar la pandèmia. Amb el nou servei de passarel·la connectem les aplicacions de tot Europa i d’aquesta manera també es pot avisar els contactes que estan de viatge a l’estranger o n’acaben de tornar», ha declarat avui també el ministre federal de Salut d’Alemanya, Jens Spahn.
En la lluita contra el coronavirus, la majoria d’estats membres han decidit posar en marxa una aplicació d’avisos i de rastreig de contactes. En total hi ha divuit aplicacions basades en sistemes descentralitzats que poden interoperar a través de la passarel·la. Es poden vincular a la passarel·la mitjançant un protocol que preveu diverses proves i comprovacions, i per a cada aplicació cal dur a terme una actualització. La segona tongada d’aplicacions s’hi connectarà la setmana vinent. Es preveu que en aquest grup hi hagi l’eRouška de Txèquia, la smitte stop de Dinamarca, l’Apturi COVID de Letònia i la Radar Covid d’Espanya, i que se n’hi afegeixin més al novembre. Es pot consultar el resum dels estats membres que hi participen a la pàgina web específica.
La passarel·la garanteix que les aplicacions funcionin sense incidències més enllà de les fronteres nacionals. D’aquesta manera, els usuaris només s’han d’instal·lar una aplicació i encara que viatgin a un altre dels països europeus participants es poden continuar beneficiant del rastreig de contactes i rebent els avisos, ja sigui en el seu país de residència o en un altre. La passarel·la redueix al mínim imprescindible el volum de dades que s’intercanvien. Rebrà i transmetrà de manera eficient els identificadors arbitraris atribuïts per les aplicacions nacionals. La passarel·la no gestionarà més dades que les claus arbitràries generades per les aplicacions: la informació es pseudonomitza, s’encripta, es limita al mínim imprescindible i només s’emmagatzema el temps necessari per rastrejar els contagis. L’intercanvi d’informació no permet identificar persones concretes ni rastrejar la ubicació ni el moviment dels dispositius.
El disseny de la passarel·la segueix l’acord entre els estats membres pel que fa a les especificacions tècniques per garantir un intercanvi d’informació segur entre els servidors dorsals de les aplicacions nacionals de rastreig de contactes i d’avisos que es basi en una arquitectura descentralitzada. El sistema el van desenvolupar i crear en menys de dos mesos T-Systems i SAP i es gestionarà en el centre de dades de la Comissió a Luxemburg.
Rerefons
Les aplicacions de rastreig de contacte, si respecten les normes de la UE i estan ben coordinades, poden tenir un paper fonamental en totes les fases de la gestió de la crisi. Poden complementar els sistemes manual de rastreig de contactes ja existents i ajudar a tallar la cadena de transmissió del virus. D’aquesta manera, poden contribuir a salvar vides.
Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus els estats membres, amb el suport de la Comissió, han estat avaluant els aspectes relatius a l’eficàcia, la seguretat i el respecte de la protecció de dades i la privacitat de diverses solucions digitals per afrontar la crisi. Han desenvolupat una caixa d’eines de la UE per a les aplicacions de rastreig de contactes i d’avisos, juntament amb unes orientacions en matèria de protecció de dades. Tot això forma part d’un plantejament comú coordinat per acompanyar l’aixecament gradual de les mesures de confinament, tal com es va establir en una Recomanació de la Comissió. Per garantir que les aplicacions de rastreig de contactes i d’avisos funcionin fora de les fronteres nacionals, els estats membres, amb el suport de la Comissió, van acordar unes orientacions en matèria d’interoperabilitat al mes de maig i un conjunt d’especificacions tècniques al mes de juny, i la Comissió va adoptar una Decisió d’execució per dotar el servei de passarel·la d’una base jurídica. Al setembre es va provar el sistema en una fase pilot. ♦