El PROJECTE ArqueólogAs: la dona en aquesta disciplina a l’Estat espanyol
Un nou projecte de recerca es proposa reescriure la història de l’arqueologia i dotar-la de diversitat de gènere. Es tracta de «Recuperando la memoria: recorridos femeninos en la historia de la arqueología española (siglos XIX y XX)» (ArqueólogAs), dirigit per Margarita Díaz-Andreu, professora d’investigació ICREA a la Universitat de Barcelona. El projecte arrenca amb l’objectiu de «saldar un vell i ancorat deute històric a través de la recuperació de la memòria d’aquelles dones sense la tasca de les quals difícilment es podria entendre la història de l’arqueologia espanyola», explica Díaz-Andreu.
L’arqueologia espanyola s’ha construït en nombroses ocasions a través de les veus de dones. Però, segons Díaz-Andreu, les seves han estat «paraules que la historiografia androcèntrica s’ha permès silenciar: per això, i abans de perdre el rastre de la seva memòria, volem rescatar el so de la veu d’aquestes dones a través del record i de les paraules dels qui les van conèixer». A través de la recerca de documentació en arxius, hemeroteques o museus, de la recerca bibliogràfica i de la història oral, disset especialistes de diferents àrees de recerca, que treballen per tota la geografia peninsular, intentaran posar «so al silenci». Abordar aquesta tasca és, en paraules de Díaz-Andreu, «una qüestió de justícia històrica que no hem d’ajornar més temps».
Com si es tractés d’un palimpsest, l’equip de recerca anirà construint un gran relat a través de l’encaix de microhistòries que, conscientment o inconscientment, s’han anat esborrant i que no han il·lustrat mai els llibres de text. D’aquesta manera, s’anirà component una narració en què les protagonistes seran aquelles dones que, d’una manera o altra, han estat relacionades amb l’arqueologia: professores universitàries, o professionals que van exercir la seva tasca en centres de recerca, en museus o en l’arqueologia comercial. Noms en femení que van ser fonamentals per a la difusió i conservació del patrimoni, també des d’associacions, societats, el col·leccionisme privat o, fins i tot, des d’una tasca callada, donant suport als seus col·legues masculins.
«Volem treure de l’armari de l’ostracisme en què han estat amagades aquelles dones que han aconseguit, amb les seves accions, que l’estudi del nostre passat sigui possible», afirma Díaz-Andreu. Aquest treball aspira, a més, a ampliar la geografia de la recerca de dones per incloure zones d’Espanya que tradicionalment han estat més mal tractades, posant l’accent en el segle XIX amb la intenció de cobrir un buit existent en la investigació.
Componen l’equip de recerca especialistes que provenen de les institucions següents: la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universidad d’Alcalá de Henares, la Universitat d’Alacant, la Universitat de Màlaga, la Universitat d’Évora, la Universitat Tufts, l’Escuela Superior de Igualdad Real, H., C., C., el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Nacional i Centre d’Investigació d’Altamira, la Casa Bonsor – Castell de Mairena (Ajuntament de Mairena del Alcor) i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Comunitat de Madrid. Amb una durada de tres anys, el projecte està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per l’Agència Estatal d’Investigació.
El web ArqueólogAs, amb disseny de Marta Rico, es presenta amb una interfície atractiva, intuïtiva i amable. S’hi recull la informació més rellevant del projecte, els seus objectius, eixos temàtics i metodològics, la biografia i les publicacions de l’equip, els actes organitzats —com congressos o seminaris— i una pàgina dedicada a informacions o recursos que, per la temàtica relacionada, puguin interessar als usuaris. Dins de la pàgina, cal destacar la secció Pioneres, que anirà creixent al llarg del projecte de recerca. S’hi mostra una selecció de les dones que mereixen un lloc destacat en la història de l’arqueologia espanyola.
La primera jornada d’estudi organitzada per ArqueólogAs, que tindrà lloc el 10 de novembre, porta per títol «Recuperando la memoria de las mujeres en la historia de la arqueología: métodos y técnicas». Les ponències seran a càrrec de Margarita Díaz-Andreu, professora d’investigació ICREA de la Universitat de Barcelona; Alicia Torija, professora de la Universitat Tufts; Margarita Moreno Conde, conservadora del Departament d’Antiguitats Gregues i Romanes del Museu Arqueològic Nacional; Laura Coltofean-Arizancu, investigadora postdoctoral de la Universitat de Barcelona; Paloma Zarzuela, del projecte ArqueólogAs; Isabel Baquedano, cap de l’Àrea de Protecció a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Comunitat de Madrid; Tono Vizcaíno Estevan, arqueòleg independent a la Comunitat Valenciana, i Lourdes Girón, de l’Escuela Superior de Igualdad Real.
En aquesta trobada, que serà en línia, hi podran participar totes les persones interessades. Per això, caldrà inscriure-s’hi a través del web de la jornada, on també es pot consultar més informació i el programa complet de l’acte.♦
Fotografia: Encarnación Cabré, primera dona que va fer treball arqueològic a Espanya. © Arxiu personal família Cabré. Imatge procedent del web ArqueólogAs.