Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nou curs online dirigit als docents de totes les etapes educatives que aprofundirà en la protecció de dades de nens i joves

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

nou curs

S’ha presentat (28/10/2020) una formació adreçada als docents de totes les etapes educatives que té per objectiu aprofundir en els coneixements necessaris en matèria de protecció de dades per tal d’acompanyar l’alumnat en la seva vida digital.

 

“Garantir els drets dels menors a Internet i acompanyar-los en la seva vida digital ha passat de ser una prioritat a una qüestió imprescindible i urgent”. Així de clara s’ha mostrat aquest dimecres la Directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Maria Àngels Barbarà, durant la Jornada de presentació del curs online de protecció de dades per a docents, promogut i finançat per l’APDCAT amb la col·laboració de la Direcció General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació.

Aquesta formació, que començarà el proper mes de febrer de 2021, és el resultat precisament de la preocupació i la consciència que “des del mateix moment en què participem en la vida online perdem el control sobre la informació que hem difós, que també ens identifica com a individus”, tal i com ha assenyalat Barbarà.

Tota aquesta informació que nens i joves comparteixen a Internet dibuixa la seva identitat digital, s’emmagatzema i pot ser utilitzada per tal que terceres persones prenguin decisions que els afectin en el futur. El que pretén el curs de l’APDCAT és oferir als menors, a través dels docents, les eines adequades perquè, alhora que gaudeixen dels grans beneficis de les noves tecnologies, també puguin defensar els seus drets i interessos. En aquest sentit, una de les competències digitals que han d’assolir els alumnes al llarg de les etapes educatives és precisament la d’actuar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC, incloent els aspectes de seguretat i d’identitat digital i, en conseqüència, també és una de les competències digitals que els docents necessiten integrar.

En aquest sentit, Barbarà ha instat a “ser capaços que les noves generacions entenguin que el dret a la protecció de dades ens atorga el control sobre la pròpia informació per tal que, cadascú de nosaltres, controli la seva vida, la seva llibertat”. I és en aquest punt on la tasca dels docents agafa especial rellevància. “La tecnologia està incrustada en la nostra vida, que ja no és una mera eina, sinó que forma part de la vida ordinària”, ha avisat Barbarà. Així, els docents han de tenir clar, per poder transmetre-ho als seus alumnes, que en l’entorn digital “és bàsic prevenir, però també saber com reaccionar davant de situacions que ens incomoden o ens fan mal”.

Per la seva banda, la Directora General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, recorda que en el marc de les competències digitals docents definides pel Departament d’Educació es planteja una dimensió específica d’ètica i civisme digital dins la qual es contemplen accions dirigides a conèixer com assegurar la protecció de les dades pròpies i del seu alumnat, tot fomentant activitats d’aula en aquest sentit.

Formació de formadors

La protecció de dades en el món escolar és un dels principals objectius de l’APDCAT. I és per això que s’ha creat aquest curs, que està adreçat als docents de tots els nivells educatius. La formació s’emmarca dins del Pla Estratègic de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades 2020-2022 i està destinada a dotar els docents dels coneixements necessaris en protecció de dades i facilitar-los les eines per incorporar aquests coneixements en qualsevol de les matèries que es treballen a classe, així com per ajudar-los a impartir als seus alumnes la formació adequada en protecció de dades.

La Directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha subratllat els objectius concrets d’aquesta formació: donar a conèixer la normativa aplicable a la protecció de dades en l’àmbit educatiu, utilitzar de manera efectiva els aprenentatges assolits en diferents escenaris i situacions de la pràctica docent; i transferir els coneixements adquirits a l’alumnat i a la resta de la comunitat educativa.

Camacho ha afegit que des del curs 2019-2020 s’han inclòs a tots els cursos de formació de l’àrea de Cultura Digital un mòdul previ de seguretat i protecció de dades per assegurar que tots els docents assoleixin les principals nocions i es creï la sensibilització necessària sobre aquest tema. La Directora General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital també ha remarcat que aquest nou curs ha de permetre als docents aprofundir en el coneixement de les accions que cal tenir en compte per assegurar la protecció de dades i la seva transferència a les aules, i remarca la importància del treball conjunt de la DGIRCD i l’APDCAT de forma que cada institució ha pogut aportar el seu coneixement específic i la seva expertesa.

Barbarà ha tancat la seva intervenció en les jornades d’avui tot mostrant el seu convenciment que “la complicitat dels docents i de la comunitat educativa és imprescindible per poder traslladar de forma real i efectiva els valors inherents a la privacitat als nens i als joves, amb la finalitat que puguin gaudir de la tecnologia de forma segura”. Seguidament, ha intervingut Olga Campmany, que ha presentat de forma més concreta els continguts del curs online per a docents.

FAQS sobre protecció de dades per als centres educatius

Per la seva banda, la Delegada de Protecció de Dades i responsable de Projectes Estratègics de l’APDCAT, Joana Marí, ha presentat en la seva intervenció un document de preguntes freqüents que aborda de manera molt didàctica les principals problemàtiques o dubtes amb què es troben els centres educatius en el seu dia a dia a nivell de protecció de dades.

Es tracta d’un  document que recull de forma amena respostes a preguntes relacionades amb els serveis de les escoles (menjador, transport escolar, serveis de neteja, etc.), amb les activitats habituals de l’escola, amb la informació acadèmica, amb la preinscripció i matriculació d’alumnes, amb les activitats extraacadèmiques i activitats participatives amb les famílies o amb la comunicació de dades administracions públiques, entre d’altres.

Recomanacions als centres educatius sobre la publicació d’imatges i altres dades personals dels alumnes a Internet

Finalment, ha tancat la jornada la Cap de l’Àrea Tècnica i d’Inspecció de l’APDCAT, Blanca Peraferrer, qui ha donat una sèrie de recomanacions als centres educatius sobre la publicació d’imatges i altres dades personals dels alumnes a Internet, fruit d’una exhaustiva auditoria portada a terme per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere