El Consell Europeu d’Innovació inverteix 191 milions d’euros en 58 tecnologies trencadores / 13 dels projectes seleccionats compten amb participació catalana
En l’última ronda d’inversió del programa pilot del Consell europeu d’innovació «Pathfinder Open», finançat amb càrrec al programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020, s’han seleccionat cinquanta-vuit tecnologies innovadores d’àmplia repercussió. Tretze dels projectes seleccionats compten amb participació d’empreses, universitats o centres de recerca de Catalunya.
Es tracta del pressupost (191 milions d’euros), el nombre de projectes (58) i el nombre de sol·licituds (902) més elevats que s’han registrat mai per a aquesta forma de finançament, que ajuda a transformar idees de recerca que presenten un risc elevat i una gran repercussió en tecnologies innovadores. Entre les idees seleccionades en aquesta ronda hi trobem un concepte radicalment nou per convertir l’escalfor residual de baixa temperatura en electricitat i robots comestibles i aliments robòtics que podrien proporcionar nutrició vital a persones i animals en cas d’emergència.
«La diversitat d’idees radicalment innovadores que ha rebut el “Pathfinder” del Consell europeu d’innovació demostra que hi ha innovacions increïbles que necessiten el suport de la UE. La inversió en recerca i innovació ens permet donar suport a moltes més d’aquestes tecnologies que encara estan per descobrir i a investigadors i emprenedors visionaris, cosa que fa que Europa sigui més competitiva i d’aquesta manera garanteix que lideri la propera onada d’innovació», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
Els països amb un nombre més gran de projectes guanyadors són Alemanya, Itàlia, Espanya, França i Suïssa, i gairebé el 30 % de projectes estan liderats per investigadores i el 26 % corresponen a «tecnologies verdes» que permeten avançar cap als objectius del Pacte verd europeu.
A més de rebre una part del pressupost total de 191 milions d’euros, els projectes seleccionats obtindran accés a serveis d’orientació i de suport a l’acceleració empresarial. Després de l’èxit de la fase pilot del Consell europeu d’innovació (2018-2020) es preveu posar-lo en marxa a ple rendiment a la primeria de l’any vinent en el marc d’Horitzó Europa, el nou programa de recerca i innovació de la UE, amb més finançament per a tecnologies revolucionàries.♦