Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’enforteix a Catalunya la “Col·lecció Nacional d’Art”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Col·lecció Nacional d'Art

 

Es destina més d’ 1.300.000 euros a l’adquisició d’art i béns mobles

Durant el 2020 s’ha doblat la inversió, amb l’objectiu de donar suport al sector, a creadors, galeries i museus del nostre país, com a una mesura més per pal·liar els efectes de la pandèmia

Es vol potenciar la col·lecció d’obres d’artistes vius, i amb adquisicions importants de fotografia, còmic i arts visuals, per tal de preservar l’art i posar-lo a disposició dels ciutadans arreu del territori

S’han adquirit més de 2.000 obres de més d’un centenar d’artistes, la majoria de dones artistes, per tal d’enfortir el seu paper dins de la Col·lecció Nacional d’Art


El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha duplicat enguany la partida pressupostària per enfortir la Col·lecció Nacional i afavorir la represa cultural, i ha prioritzat la inversió d’obres d’artistes vius, de fotografia, còmic i arts visuals.

La Col·lecció Nacional d’Art pretén deixar testimoni de la trajectòria històrica i de la identitat artística de la col·lectivitat artística nacional i posar-la a disposició de tota la ciutadania”, ha reblat la consellera.

En aquest sentit, el Departament de Cultura ha augmentat enguany la partida pressupostària destinada a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. 

  • El total d’obres per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani comprades enguany es completa amb peces de professionals joves amb una molt bona representació de dones artistes –Mar Arza, David Bestué, Lúa Coderch, Mireia Saladrigues, Patrícia Dauder, Raquel Friera, Núria Güell, Martín Llavaneras, Pere Llobera, Francesc Ruiz, Mariona Moncunill, Lucía C. Pino, entre d’altres–, així com amb una representació d’artistes de mitja carrera, com Anna Malagrida i Oriol Vilapuig i algunes peces d’artistes històriques com Roser Bru i Maria Girona.
  • El Pla Integral de les Arts Visuals va donar un nou impuls a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani i va reactivar de les adquisicions i la patrimonialització amb la compra d’obra d’artistes catalans o vinculats al context de la creació contemporània a Catalunya per tal de nodrir les col·leccions públiques. Entre 2016 i 2020 s’han invertit 970.655,64 euros en cinc campanyes i s’han comprat 91 obres de 72 artistes.
  • Aquest 2020 s’ha doblat la inversió, en compliment de l’objectiu de donar suport al sector davant la crisi de la pandèmia: 1.346.000€, més de 2.000 obres i un centenar d’artistes. Entre les adquisicions d’art i béns mobles adquirits enguany destaquen 36 obres d’arts visuals, 42 projectes fotogràfics, 1.721 fotografies i 34 objectes patrimonials.
  • Com a novetat, per primer cop el 2019, la nova Comissió del Còmic i la Il·lustració ha comprat còmic underground amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat referent del còmic i la il·lustració, elaborar un cens del còmic i difondre aquest llegat. Entre les obres adquirides més destacades hi ha 119 pàgines, entre d’altres de Mariel Soria, Nazario, Mariscal, Guillem Guifré i  Montesol.

 

Sobre la Col·lecció Nacional

La Col·lecció Nacional està formada, pels milers de béns culturals mobles i documentals que s’han adquirit al llarg dels anys per diferents conceptes d’ingrés a domini públic: compres directes, donacions, drets de preferent adquisició, llegats o dacions.

Les adquisicions es fan amb la finalitat d’enriquir i completar el patrimoni de les col·leccions públiques de Catalunya, com a operació de salvaguarda i com a mètode de completar les mancances de les col·leccions dels museus i dels altres centres de custòdia patrimonial. Una gran part d’aquests béns es dipositen en els diferents museus del país –principalment els museus nacionals i d’interès nacional– així com a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.

Les adquisicions de la Col·lecció nacional es guien pels plans de foment sectorials –Pla Integral de les Arts Visuals, Pla Nacional de Fotografia i la Comissió del Còmic i la Il·lustració—i les diverses comissions d’adquisicions, integrades per professionals del departament, de diversos museus i experts independents.♦

 

IMATGE: ESTADO DE MALESTAR (Malestar / Exhuberancia / Anomalía) de María Ruido. ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere