Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

4ME : Seminari sobre la gestió de la crisi per la COVID-19 als “Quatre Motors per a Europa”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Logo_blau

La jornada està organitzada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i s’hi explicaran les experiències de responsables de Protecció Civil de la Generalitat i de les regions de Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps

Des del mes de setembre, Catalunya assumeix la presidència de l’Associació dels Quatre Motors per a Europa (4ME)

El seminari es retransmetrà pel canal de YouTube del Departament d’Interior

Protecció Civil de la Generalitat participa aquest dijous 5 de novembre al matí en la jornada telemàtica organitzada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i el Departament d’Interior, sobre la gestió que s’ha fet des de les organitzacions de protecció civil de l’Associació dels Quatre Motors per a Europa (4ME: Baden-Württemberg, Llombardia, Alvèrnia-Roine-Alps i Catalunya), per donar resposta als reptes derivats de la pandèmia global del Coronavirus.

La sessió serà presentada pel director general d’Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat de Catalunya, Alfonso González, i comptarà amb la participació de representants del sector de protecció civil de les regions que participen en l’Associació dels 4ME (Baden-Württemberg, Llombardia, Alvèrnia-Roine-Alps i Catalunya).

Per part de la Generalitat, el sots-director en Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, exposarà les actuacions desenvolupades per la Direcció General de Protecció Civil per fer front a la pandèmia del coronavirus i al confinament de la població i altres mesures de limitació de la mobilitat. A banda d’explicar com s’han aplicat aquestes mesures de contenció del contagi del coronavirus, també s’abordaran les mesures aplicades per mitigar els efectes socials en la població i els mecanismes aplicats per transmetre la informació a la població durant les fases de confinament i post-confinament. La sots-directora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, participarà en la cloenda de la jornada.

A més, la situació de bloqueig després de les restriccions de moviment nacionals i regionals ha obligat les autoritats de les zones transfrontereres a abordar diversos problemes crítics que afectaven la població d’aquestes zones, com ara la circulació, l’ocupació o la salut, entre altres. Cal recordar que totes les regions dels Quatre Motors per a Europa tenen frontera amb altres estats europeus i han hagut de trobar un equilibri entre la protecció civil, d’una banda, i el manteniment de la vida transfronterera, de l’altra. Aquests aspectes s’abordaran en la segona part de la sessió de la jornada dedicada als reptes transfronterers.

Entre els objectius d’aquest seminari en línia destaquen:

  • Compartir les experiències de les organitzacions regionals de protecció civil en la gestió de la crisi: mecanismes, planificació d’emergències, estructures de coordinació, etc.
  • Discutir les lliçons apreses per poder-les implementar ja en les pròximes etapes fins al final de la crisi, així com descriure els diferents sistemes d’informació a la població i la retroalimentació dels ciutadans.
  • Debatre, compartir i comparar les polítiques realitzades durant les pandèmies a les zones transfrontereres.

La jornada permetrà detectar lliçons apreses i bones pràctiques dels organismes de protecció civil de les 4 regions i aplicar-los en el marc d’aquesta segona onada.

Es pot consultar el programa de la sessió fent clic aquí.

El seminari es podrà seguir en obert a través del Canal YouTube del Departament d’Interior gràcies a la col·laboració de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Els Quatre Motors per a Europa (4ME)

Constituïda el 1988, és una associació de cooperació interregional entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Roine-Alps (actualment, Alvèrnia-Roine-Alps), amb l’objectiu d’incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquests territoris que destaquen per ser punters a escala europea en aquests àmbits, internacionalitzar les quatre regions i les seves empreses i participar activament en la construcció europea, principalment per mitjà de posicionaments conjunts.

La cooperació dels 4ME es basa en el principi de flexibilitat institucional i no disposa d’òrgans de govern ni de pressupost propi. La presidència rotatòria dura aproximadament un any i culmina amb una reunió de presidents, en el marc de l’acte de traspàs de la presidència.

El passat 25 de setembre, El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va participar a Milà a l’acte de traspàs de presidència dels Quatre Motors per a Europa (4ME), que va passar de la Llombardia a Catalunya, que assumeix la presidència fins a la tardor del 2021.

El programa de la presidència catalana posa en el seu centre l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible, així com el Pacte Verd Europeu, centrant-se alhora en la recuperació dels efectes de la COVID-19. També es compromet amb una Europa unida i compromesa amb els drets humans.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere