El VI Col·loqui Walter Benjamin debatrà sobre els reptes de convertir llocs controvertits en espais de memòria (19 al 21 de novembre)
Experts d’arreu del món parlaran sobre els límits ètics i el paper de les institucions
Les conferències es podran seguir del 19 al 21 de novembre a través de la plataforma Zoom
“Memòries controvertides i patrimoni. Usos i abusos del passat immediat” és el títol del VI Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que aquest any girarà entorn dels riscos i els reptes que suposa convertir en espais de memòria llocs com ara camps de concentració, centres de detenció i tortura, escenaris de batalles o espais relacionats amb dictadors.
Vuit experts de diferents països parlaran sobre com divulgar el passat sense caure en la banalització del patrimoni, mantenint la pedagogia i la reparació de les víctimes. Les conferències i els debats tractaran sobre els límits ètics, el paper de les institucions públiques i la responsabilitat de fer arribar la memòria a la ciutadania. Els ponents també reflexionaran sobre què fer amb els monuments relacionats amb els passats totalitaris.
D’arreu del món
Els experts que participaran en el Col·loqui són Antonio Cazorla, catedràtic d’Història Contemporània d’Europa a la Universitat de Trento; Ludmila da Silva Catela, doctora en Antropologia Cultural y màster en Sociologia, professora de la Universitat Nacional de Córdoba y de la Universitat Nacional de La Plata i investigadora del CONICET (Argentina); Xosé Núñez Seixas, doctor en Història per l’Institut Universitari Europeu de Florència i catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la; Stéphane Michonneau, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Lille; Emilio Grandío, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la; Nathalie Raoux, investigadora del Centre Georg Simmel/EHESS de París; Jorge Luis Marzo, historiador de l’Art, doctor en Estudis Culturals, comissari d’exposicions i professor de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, i Valentina Pisanty, professora de Semiòtica a la Universitat de Bèrgam.
Col·loqui virtual
El Col·loqui se celebrarà del 19 al 21 de novembre. A causa de la pandèmia, aquest any s’haurà de seguir a través de la plataforma Zoom. La inscripció és gratuïta i es podrà fer fins al 17 de novembre al web del Memorial Democràtic. Està organitzat pel Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili i la Càtedra Walter Benjamin. Compta amb la col·laboració de l’EUROM (UB), l’Ajuntament de Portbou, la Nau Côclea, i el suport de la Diputació de Girona.
Programa
Dijous, 19 de novembre
18.00 h. Inauguració a càrrec de Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica, i Maximiliano Fuentes, director de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili.
Conferència inaugural: Antonio Cazorla: “Europa i el patrimoni memorial controvertit”.
18.30 h. Ludmila da Silva Catela: “Espais de memòria, controvèrsies a l’entorn dels usos i les estratègies de representació. Una mirada llatinoamericana”.
19.00 h. Debat i cloenda.
Divendres, 20 de novembre
Sessió de matí
11.00 h. Xosé Núñez Seixas: “Els llocs de memòria dels dictadors del segle XX: una visió comparativa”.
11.30 h. Stéphane Michonneau: “L’herència patrimonial de la Guerra Civil: el cas controvertit de Belchite”.
12.00 h. Emilio Grandío: “El Pazo de Meirás. Un espai patrimonial conflictiu”.
12.30 h. Debat i cloenda.
Sessió de tarda
16.00 h. Nathalie Raoux: “Una memòria per a la història o una història per a la memòria? Controvèrsies al voltant de la mort de Walter Benjamin”.
16.30 h. Jorge Luis Marzo: “Franco: la construcció d’un fantasma privat”.
17.00 h. Valentina Pisanty: “Els guardians de la memòria i la crisi de la democràcia”.
17.30 h. Debat i cloenda.
Dissabte, 21 de novembre
8.00 h. Ruta a peu Banyuls-Portbou en homenatge a Walter Benjamin. Aquesta ruta es recorrerà amb un/una artista que realitzarà una proposta dins l’esperit del Walking art (“caminar com a pràctica artística”) en totes les seves versions i possibilitats.
Projecte realitzat amb la col·laboració del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera.♦