Una recerca demostra la relació de marcadors inflamatoris amb la progressió de la fragilitat en pacients amb càncer de pròstata / Universitat de València / IVO
Especialistes de la Universitat de València i de l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) han demostrat com alguns marcadors inflamatoris mesurats en la sang poden estar relacionats amb la progressió de la síndrome de fragilitat en pacients amb càncer de pròstata, el tumor més freqüent en l’home.
El professor Omar Cauli, de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València, dirigeix el grup ‘Fragilitat i Deterioració Cognitiva’, en el qual participen les professores Cristina Buigues, Rut Navarro i Vanessa Sánchez, i el professor Julio Fernández. Per part del Servei d’Urologia de l’Institut Valencià d’Oncologia col·laboren José Rubio Briones (cap del servei), la infermera María Serrano i l’uròleg Augusto Wong
El càncer de pròstata representa la tercera causa de mort per càncer en els homes. En la majoria dels casos, es tracta d’un càncer hormono-dependent perquè depén de les hormones androgèniques (la testosterona és la més important) per al seu creixement. Les hormones actuen com a missatgers intercel·lulars modificant el comportament, el metabolisme i el creixement de moltes cèl·lules tant cancerígenes com cèl·lules normals.
El tractament de primera línia en molts homes amb càncer de pròstata consisteix en una teràpia de privació d’andrògens (ADT) que pot promoure o afavorir la síndrome de fragilitat. Aquesta síndrome geriàtrica es refereix a un estat clínic-biològic caracteritzat per una disminució de la resistència i de les reserves fisiològiques de l’adult major davant situacions estressants, com a conseqüència de l’acumulatiu desgast dels sistemes fisiològics, causant major risc de patir efectes adversos per a la salut.
Per tant, a nivell clínic l’avaluació i el tractament de la fragilitat representa una aspecte crucial en les persones majors i pot repercutir sobre la salut dels pacients amb càncer i procurar o afavorir la síndrome de fragilitat i les seues conseqüències adverses per a la salut, com un augment del risc de caigudes, trastorns cognitius-conductuals, i un augment del risc cardiovasculars, entre altres, i que s’associa a discapacitat, dependència, necessitats de cures a llarg termini i mortalitat prematura.
En els estudis s’ha avaluat si l’ADT pot afavorir la progressió de la fragilitat durant el seguiment dels pacients en un any d’aquest tractament, i si els marcadors inflamatoris en sang podrien estar relacionat amb la fragilitat i la seua progressió en el temps.
La síndrome de fragilitat se superposa estretament amb les toxicitats conegudes del tractament amb ADT, a més d’una la disminució dels nivells de testosterona associats a l’edat, i per tant podria conduir a l’aparició de fragilitat en individus no fràgils, o accelerar la progressió de la fragilitat en individus amb un nivell ja establit d’aquesta. Entre les bases fisiopatològiques de la fragilitat, la presència d’inflamació crònica de baix grau s’ha associat amb els seus resultats adversos.
Els resultats de l’estudi van mostrar que la concentració en sang del marcador inflamatori IL-6 i el recompte de limfòcits (un tipus de cèl·lules del sistema immune que serveixen per a lluitar contres les infeccions i altres funcions) són possibles biomarcadors útils per a identificar pacients fràgils i predir la progressió de la fragilitat en pacients amb CaP en tractament amb ADT. Per tant, aquest estudi suggereix, l’ús d’aquests biomarcadors per a guiar les decisions clíniques sobre el tractament del càncer de pròstata basades en un enfocament multidisciplinari incloent a diferents professionals de la salut.
Els resultats d’aquest estudi s’han publicats en dues prestigioses revistes internacionals en el camp de l’Oncologia i Urologia.
————————–
Navarro-Martínez R, Serrano-Carrascosa M, Buigues C, Fernández-Garrido J, Sánchez-Martínez V, Castelló-Domenech AB, García-Villodre L, Wong-Gutiérrez A, Rubio-Briones J, Cauli O. Frailty syndrome is associated with changes in peripheral inflammatory markers in prostate cancer patients undergoing androgen deprivation therapy. Urol Oncol. 2019 Dec;37(12):976-987.
Buigues C, Navarro-Martínez R, Sánchez-Martínez V, Serrano-Carrascosa M, Rubio-Briones J, Cauli O. Interleukin-6 and Lymphocyte Count Associated and Predicted the Progression of Frailty Syndrome in Prostate Cancer Patients Undergoing Antiandrogen Therapy. Cancers (Basel). 2020 Jun 29;12(7):1716.
Fotografia: Cristina Buigues, Omarc Cauli, Rut Navarro.