Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’oncòloga Anna Lluch i el cirurgià Joan Viñas rebran la Medalla d’Honor 2020 de la Xarxa Vives d’Universitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

xarxa vives

Les 22 universitats de la Xarxa reconeixen la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat dels dos professionals de la Medicina

El lliurament de la màxima distinció de la institució tindrà lloc el 20 de novembre a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i es podrà seguir en directe


El Consell General de rectores i rectors de la Xarxa Vives d’Universitats lliurarà enguany la Medalla d’Honor de la institució a dos figures reconegudes de la Medicina: l’oncòloga Anna Lluch i el cirurgià Joan Viñas. Els homenatjats rebran la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats el 20 de novembre a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i l’acte es retransmetrà en directe

Ana Lluch Hernández (València, 1949) és catedràtica emèrita de Medicina de la Universitat de València (UV) i ha estat cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València. Reconeguda com a una de les figures més destacades de l’anomenada “medicina personalitzada en càncer de mama”, les aportacions científiques de Lluch han tingut un gran impacte en la recerca de fàrmacs i nous tractaments del càncer de mama i d’ovaris. Única dona catedràtica amb el perfil d’Oncologia a l’Estat espanyol, part de la seua extensa activitat de divulgació científica està centrada en la millora de la comunicació mèdic-pacient des d’un vessant multilingüe i en el foment de l’ús del català com a llengua vehicular. 

Lluch ha destacat per la implicació activa en el desenvolupament de programes de diagnòstic precoç i guies clíniques de càncer de mama. Així, el 1992 va participar com a assessora experta en el desenvolupament del Pla de Diagnòstic Precoç en Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana, que ha acabat integrant a més del 70% de les dones sanes del País Valencià. També ha estat assessora i membre del comitè consultiu del Pla Oncològic de la Comunitat Valenciana per a càncer de mama i de la Guia de Consell Genètic i Càncer Hereditari.

La seua tasca investigadora i clínica s’ha vist reconeguda en ser elegida coordinadora del programa de càncer de mama del CIBERONC, màxima expressió de la col·laboració estatal en oncologia. En l’àmbit internacional, ha col·laborat amb les autoritats sanitàries de la República de Moçambic en la posada en marxa i assessoria d’un programa assistencial, amb el qual ha contribuït a la formació de personal a Maputo i també al desenvolupament de les estratègies terapèutiques en càncer de mama adaptades a la realitat sanitària d’aquest país. També ha gaudit de diverses estades en centres estrangers rellevants, com l’Institut de Tumors de Milà, o el Centre Oncològic MD Anderson de Houston, sota la direcció del professor Gabriel N. Hortobagyi.

La doctora Lluch és Acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències de la Comunitat Valenciana i membre, entre altres, de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i de la Societat Americana d’Oncologia Clínica. Fruit de la seua trajectòria, ha rebut nombrosos premis, entre els que destaquen l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic, el premi Isabel Ferrer de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana, i el Premi Salut i Societat de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat. També ha estat distingida amb la Medalla del Consell Valencià de Cultura, amb la Medalla de la Universitat de València i nomenada doctora honoris causa per la Universitat Jaume I.

Joan Viñas i Salas (Mataró, 1950) és catedràtic de Cirurgia de la Universitat de Lleida (UdL), institució de la que fou rector entre els anys 2003 i 2011. Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en cirurgia general, traumatologia i ortopèdia, i en cirurgia digestiva, Viñas ha estat un dels impulsors dels estudis de medicina i cirurgia a la UdL, així com una figura clau en la constitució de l’actual Universitat.

El seu compromís amb la cultura, la projecció social, així com la seua dedicació a les persones de forma altruista i la defensa de les relacions properes i humanes entre pacients i professionals de la salut l’han dut a posar la seua capacitat de gestió, coneixements mèdics i pràctica quirúrgica al servei dels més necessitats. El doctor Viñas ha estat cirurgià cooperant a Moçambic i al Txad els estius entre el 2001 i el 2016, i també ha sigut cofundador i president de l’Associació AntiSida de Lleida i vicepresident de la Creu Roja a Lleida. 

Format a les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Lleida, i internacionalment a Milà, Estrasburg, Tolosa, Londres, Tübingen, Rochester i Minneapolis, els seus treballs de recerca incideixen especialment en la carcinogènesi del còlon i la bioètica. 

Joan Viñas acumula també una extensa activitat assistencial a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser cap de secció de Cirurgia General, de l’àrea d’Urgències i del departament de Qualitat, així com al Clínic Barcelona. Ha estat president de la Xarxa Vives d’Universitats, de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de l’Institut Català de la Salut. També és Membre Numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (secció ciències biològiques) des de 2010. A nivell estatal, ocupà la secretaria general de la Conferència Nacional de Degans de Medicina Espanyols; i en l’àmbit europeu fou membre del comitè executiu, així com secretari general, i tresorer, de l’Associació de Facultats de Medicina Europees. 

Entre els nombrosos premis i reconeixements rebuts, el Dr. Viñas ha estat distingit amb el Premi a la millor Gestió a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha obtingut les Medalles de la Universitat i de la Ciutat de Lleida, la Insígnia d’Or del Col·legi de Metges de Catalunya, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Pau Harris de la Fundació Rotary, així com la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya. El 2019 va rebre el reconeixement de la comunitat universitària de la UdL, que li va dedicar el seu nom a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina.

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitat és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement a la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 24 persones dels més diversos àmbits de coneixement.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere