Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

DOCÈNCIA, RECERCA i DIVULGACIÓ: La Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans creen la Càtedra Josep Carner

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

poemas-de-josep-carner

La Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans han signat un conveni (11/11/2020) de col·laboració per crear la Càtedra Josep Carner, que tindrà com a objectiu promoure tot un conjunt d’activitats de docència, investigació, formació i documentació sobre la figura del poeta nascut a Barcelona el 1884 i autor d’obres tan reconegudes com La paraula en el vent (1914), El cor quiet (1925), Nabí (1941), Arbres (1953) o Poesia (1957).

La càtedra, que estarà adscrita a la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB, neix en el marc de l’any Carner i té com a objectiu principal editar tota l’obra de Josep Carner, encara molt dispersa. L’acord entre la UB i l’IEC té una vigència de tres anys i disposa d’una dotació de vint mil euros anuals.

Durant l’acte de signatura, el rector de la UB va explicar que «aquesta càtedra preveu aprovar i validar la publicació dels escrits de Carner en edicions crítiques, però alhora divulgatives, per poder convertir-se en font d’estudi i promoció del poeta català». El rector Elias va destacar que es vol crear «una plataforma que impulsi l’edició, l’estudi i la difusió dels seus escrits». «Tenim com a principal objectiu publicar l’obra completa de Josep Carner, mantenint la complexa i modèlica singularitat dels seus textos», va afegir. «Aquesta càtedra, amb una vigència de tres anys i amb previsió de pròrroga, permetrà que un públic cada vegada més ampli conegui, de manera crítica, els escrits d’un dels autors més importants de la literatura catalana», va concloure el rector de la Universitat de Barcelona.

Per la seva banda, Joandomènec Ros, president de l’IEC, va assenyalar que «calia recuperar la figura de Carner i estudiar a fons la seva obra, i les dues entitats s’han posat d’acord per fer-ho, amb la col·laboració d’un net del poeta i d’un mecenes anònim». Ros també va destacar el fet que la càtedra «es posi en marxa en l’Any Carner, just quan es commemora el cinquantenari de la seva mort».

Carner, que va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1911 i col·laborador de l’obra filològica de Pompeu Fabra, va ser descrit pel president de l’IEC com «una figura cabdal de la cultura catalana, com a poeta, però també com a periodista, traductor i dramaturg; se’l qualificà de “príncep dels poetes catalans” i fou una figura fonamental del noucentisme».♦

Fotografia: Josep Carner.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere