Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

●●●●●●●●●● “QUAN PARLES FAS MÀGIA”, nova campanya del “Voluntariat per la Llengua” per fer créixer el català

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

quan

Voluntariat per la Llengua (VxL) anima a les persones a fer voluntariat i a participar com aprenents en aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal.

 

El programa Voluntariat per la Llengua (VxL) ha posat en marxa la campanya ‘Quan parles fas màgia‘ amb l’objectiu d’impulsar aquest projecte arreu del territori. La campanya vol incidir en la transformació personal que suposa per a persones aprenents i voluntàries practicar el català junts.

La campanya ‘Quan parles fas màgia‘ inclou una exposició itinerant que s’ha inaugurat al Centre d’Art Santa Mònica i que farà parada en poblacions com TortosaTerrassaPalau Solità i PlegamansReusBarcelonaEsparregueraLleidaSant Just DesvernSant Feliu de LlobregatTarragonaBadalonaVicManlleuTorelló o Centelles.

La mostra reivindica el fet que la llengua és un element de transformació social amb una vessant social que cohesiona. Actualment, per les mesures sanitàries decretades per la Covid-19, les trobades lingüístiques es fan només de manera virtual.

A més de l’exposició, la campanya inclou tres vídeos centrats protagonitzats per voluntaris i aprenents reals del programa: un situat en un ambient urbà, un altre en un ambient més rural i un tercer que se centra en el voluntariat en línia.

Aquest 2020 el Voluntariat per la Llengua ha superat el llindar dels 150.000 voluntaris, i l’any 2019, per primera vegada, es van superar les 11.000 parelles lingüístiques formades en un any. Un índex de l’eficàcia del VxL és el pas de 74 persones aprenentes a voluntàries: són participants que han assolit un alt grau de destresa i fluïdesa oral en llengua catalana i han decidit continuar formant part del programa ajudant nous aprenents.

Voluntariat per la llengua virtual

A causa de la pandèmia de la Covid-19, les trobades de les parelles lingüístiques s’han traslladat a la modalitat virtual per continuar les sessions amb seguretat. Així, des de l’1 d’abril fins a l’agost del 2020 s’han format més de 1.150 parelles virtuals.

Si comptem les parelles virtuals que s’han format des del gener, se superen les 1.250 parelles virtuals, mentre que en el mateix període del 2019 no es va arribar a 300, el que mostra el canvi de paradigma causat per la pandèmia.

En total, durant el 2019, 777 persones (276 voluntaris i 501 aprenents) es van inscriure en aquesta modalitat del programa i es van crear 409 parelles lingüístiques virtuals que van mantenir converses des de 29 països d’arreu del món.

En la modalitat virtual, la mitjana d’edat dels participants és inferior que en el presencial: hi predominen les persones voluntàries joves de 18 a 29 anys i les aprenents, de 30 a 39 anys.

Disset anys creant parelles lingüístiques

Les parelles lingüístiques que hi participen en la iniciativa es troben durant una hora setmanalment, durant un mínim de deu setmanes, per parlar en català de manera informal. Facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris).

El programa està impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el gestiona territorialment el Consorci de Normalització Lingüística.♦

 

Texts: LaviniaNext / Xarxanet / LO CAMPUS DIARI.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere