El Memorial Democràtic de Catalunya i l’Amical de Ravensbrück signen un conveni que permetrà ampliar el cens de persones deportades als camps nazis
L’Amical de Ravensbrück aporta dades de 28 dones que no constaven a la llista
La consellera de Justícia, Ester Capella, i la presidenta de l’Amical de Ravensbrück, Anna Sallés, han signat (1/12/2020), al Memorial Democràtic, un conveni de col·laboració que permetrà ampliar i actualitzar el Cens de deportats catalans i espanyols als camps nazis.
Amb aquest acord, l’Amical aportarà informació sobre 28 dones que fins ara no figuraven a la llista de deportats. L’entitat també facilitarà noves dades de 72 dones que ja hi consten, com ara dates de naixement, empresonament o estades en camps de concentració.
Amb aquestes noves incorporacions, el cens sumarà prop de 290 dones. Es preveu que les noves dades es facin públiques a partir del 18 de gener de 2021.
Actualització i nous registres
Moltes d’aquestes dones van ser detingudes per la seva participació en la resistència francesa. La majoria les van deportar al camp de concentració de Ravensbrück, però també n’hi hagué a Bergen-Belsen, Dachau, Buchenwald, Neuengamme, Mauthausen, Sachenhausen i Flossenbürg.
Les dades noves que s’actualitzaran i incorporaran arran del conveni, en 22 casos, corresponen a dones nascudes a Catalunya. D’altra banda, 18 dones consten amb el cognom del seu marit, i ara, gràcies a la recerca de l’Amical de Ravensbrück, apareixeran amb el seu cognom de naixement.
El Cens de deportats és una eina viva i, en aquest sentit, el Memorial Democràtic i l’Amical de Ravensbück es proposen de revisar properament les dades sobre les dones jueves sefardites deportades als camps nazis.
Amical de Ravensbrück
El Cens enllaçarà amb el web de l’Amical de Ravensbrück, des d’on es podrà ampliar la informació i consultar la documentació i les imatges que l’entitat ha anat recollint de cada deportada.
L’Amical de Ravensbrück es va fundar a Barcelona l’any 2005. Des de llavors treballa per donar a conèixer i transmetre el llegat de les deportades i fer possible la resolució dels conflictes de manera pacifica i democràtica, de manera que mai més no es tornin a repetir fets com els que les van portar als camps de concentració nazis.
L’associació també té com a objectiu vincular les joves generacions amb la memòria i comprometre-les amb la cultura de la pau, donar visibilitat a la participació de les dones en la lluita per la democràcia i les llibertats i, amb la recerca, ampliar i actualitzar la informació sobre les dones deportades.♦
FOTOGRAFIES: 1. Conchita Grangé, Marie Ferrer i Elvira Beleta. 2. Generosa Cortina.