Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya superarà el 2021 la xifra històrica de places de FORMACIÓ SANITÀRIA ESPECIALITZADA d’enguany

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

infermeres i infermers

L’oferta total per a la propera convocatòria s’enfila un 13% i creix en prop de 200 places

L’increment de places d’infermeria a Catalunya és el més elevat de tot l’Estat, i assoleix el màxim històric de gairebé 300 places

 

L’oferta de formació sanitària especialitzada (FSE) aprovada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la convocatòria de l’examen estatal de l’any que ve supera els màxims històric assolits i s’enfilarà pel 2021 fins a les 1.630 places de 54 especialitats diferents, que van des de metges, infermeres, farmacèutics i psicòlegs, passant per altres professionals com biòlegs, físics i químics.

Tot plegat suposa un creixement d’un 13,1% més respecte la darrera convocatòria i manté la tendència ascendent dels últims 5 anys. De fet, l’oferta global a Catalunya és la segona més elevada de l’Estat i, tot i que només és superada per la de Madrid –amb 1.722 places- suposa l’increment més elevat respecte l’any anterior.  Aquest creixement de més de 189 places suposa invertir uns 9 milions d’euros més respecte la convocatòria anterior.

La directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, ha destacat que tot plegat “és un èxit històric i un gran reconeixement a l’excel·lència formativa en els nostres centres, unitats docents, caps d’estudi, tutores, tutors i professionals de la salut”.

Més de 100 places d’especialitats mèdiques més

També bat rècords l’oferta d’especialitats mèdiques 2020 amb 1.244 places de 40 especialitats diferents. Són 103 places més que l’any anterior i, en percentatges, és un gairebé un 9% superior a la darrera oferta.

Les especialitats mèdiques amb un major increment absolut en nombre de places són les de medicina familiar i comunitària (amb 38 places més) i les de geriatria (amb 16 places més). De fet, les de geriatria encapçalen en grup d’especialitats amb major increment relatiu (un 90% més), juntament amb medicina del treball i immunologia (50% més).

Salt històric en places d’infermeria

D’altra banda, la tendència creixent de l’oferta de places per a la formació d’infermeres especialistes dona un salt històric, passant de 199 a 294 places, un 47,7% que esdevé un màxim històric i la xifra de places més alta arreu de l’Estat. D’aquestes gairebé 300 places totals, s’ofereixen 6 especialitats diferents i les que tenen un major increment absolut en nombre de places són les d’infermeria d’atenció familiar i comunitària (67 places més) i infermeria geriàtrica (17 més). De nou, aquesta especialitat lidera les de major increment relatiu (amb un 212% més), seguit de la familiar i comunitària (111,6%), la pediàtrica (17,3%) i la infermeria en salut mental (12,5%). Montserrat Gea ha contextualitzat que aquest increment global de places d’infermeria es deu, en part, al fet que algunes d’aquestes especialitats encara són força joves i estan en procés de desenvolupament.

Pel que fa a la resta d’especialitats, la de psicologia clínica tindrà 43 places, mentre que farmàcia hospitalària en tindrà 23, i altres professions (biologia, física, química, etc.) se’n repartiran 26.

Criteris de planificació i calendari

Per a la planificació d’especialistes, la configuració de l’oferta comença primer per la identificació de necessitats de professionals, d’acord amb el Pla de Salut i altres plans directors i segons la seva taxa de reposició, pensada a 6 i a 15 anys. A més, en aquesta planificació, també té un cert pes l’impacte de la pandèmia de la COVID-19, en tant que s’han prioritzat algunes especialitats més relacionades amb la malaltia.

En base a tot plegat, es concreta l’oferta de places per a cada especialitat i es distribueixen les places segons criteris de qualitat i territori, en base a tres corones: la de l’àrea metropolitana de Barcelona; la de la resta de Barcelona; i la relativa a Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.

El calendari per a la convocatòria 2020-2021 preveu que l’examen estatal tingui lloc el proper 27 de març; l’adjudicació de places es faria durant els mesos de juny i juliol, mentre que la incorporació dels residents seria una realitat a mitjans de juliol.♦

 Dossier de presentació de dades … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere