Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova publicació del TERMCAT: el “Diccionari de l’emergència climàtica”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

emergencia-climatica.

L’obra, que conté més de 200 termes, ha estat elaborada amb l’assessorament del Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Coincidint amb el cinquè aniversari de la XXI Conferència de les Parts (COP21), de la signatura de l’Acord de París i de l’aprovació de l’Agenda 2030, el TERMCAT publica en línia el Diccionari de l’emergència climàtica, que conté més de 200 termes relacionats amb la crisi climàtica i la transició climàtica.

S’hi recullen conceptes generals de l’àmbit (escenari de referènciaretroacció climàticasensibilitat climàtica), termes relacionats amb les causes del canvi climàtic (agricultura intensivadesforestaciógas amb efecte d’hivernacle), termes relacionats amb els efectes que produeix el canvi climàtic (acidificació dels oceanspluja torrencialpunt de no retorn), termes referents a les mesures de mitigació i adaptació (compensació de carbonidescarbonitzacióemissió negativa), i noms d’acords i organismes de referència (Acord de ParísConferència de les PartsProtocol de Kyoto).

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana i, quan escau, formes sinònimes; equivalents en castellà, francès i anglès; l’àrea temàtica assignada; una definició i, en gairebé tots els termes, notes explicatives.

L’obra, fruit de la iniciativa del TERMCAT, s’ha elaborat en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organismes  dependents  del Departament  de  Territori  i  Sostenibilitat  de  la Generalitat de Catalunya. Atesa la situació actual de crisi climàtica, aquest diccionari s’ha plantejat com un recull de la terminologia principal de l’àmbit, que faciliti la comunicació en català i pugui ajudar a la comprensió i la divulgació dels termes més destacats.

Amb aquesta finalitat divulgativa, el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva que destaca, d’una banda, la crisi climàtica i la situació d’emergència actual (augment del nivell del mar, desglaç del permagel, emblanquiment del corall, escalfament global, incendis forestals, inundacions, migrants climàtics, pèrdua de la biodiversitat, sequera, etc.) i, de l’altra, la transició climàtica i les possibilitats de revertir la situació o, si més no, d’adaptar-nos-hi (agricultura ecològica, biomassa, consumidor proactiu, crèdit de carboni, economia circular, electrificació, energia eòlica, energia solar, mobilitat sostenible, protecció de la biodiversitat, sistema urbà de drenatge sostenible, etc.).

El Diccionari de l’emergència climàtica forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l’emergència climàtica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)

<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/295>

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere