Laura Torres doctoranda a la Universitat Pompeu Fabra, guanya el “III Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra” promogut pels governs de Catalunya i les Illes Balears
Les àrees de Joventut dels governs de Catalunya i les Illes Balears col·laboren en aquesta iniciativa amb l’objectiu d’articular una xarxa formativa d’escriptors de 16 a 30 anys
El director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch, el director de l’Institut Balear de la Joventut, Sebastià Lliteras, i la directora de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Bel Olid, van presidir (10/12/2020) l’acte virtual d’entrega del Premi Art Jove de poesia Salvador Iborra a la jove Laura Torres Bauzà (Marratxí, 1990) pel seu llibre Els temps últims.
El jurat -format per Laia Martínez, Maria Cabrera, David Caño, Pere Joan Martorell i Enric Viladot, amb Natàlia Rabassa i Marta Vilardell-, va decidir premiar per unanimitat aquest treball d’entre els 40 participants inicials que s’hi havien presentat i dels 10 finalistes seleccionats “per la pulcritud en la composició i l’interès de les imatges i reflexions que proposa”.
Aquest premi suposarà, a més de l’aportació econòmica de 2.000 euros, la publicació del recull de poemes a Viena Edicions durant el 2021. D’aquesta manera, els promotors de la iniciativa pretenen promoure la professionalització dels i les joves en l’àmbit de l’escriptura de poesia en llengua catalana.
En aquest sentit, el director general de l’ACJ va recordar durant la seva intervenció que molts dels finalistes i dels guanyadors del Premi Salvador Iborra de les dues edicions passades, Xavier Mas-Craviotto i Chantal Poch, han seguit publicant, difonent la seva poesia i guanyant premis. “Penso en la Laia Maldonado, en Joan Deusa, la Irene Anglada, la Paula S. Piedad, la Carla Fajardo o en Pablo Varona”. “I és que, ara més que mai, -va afegir Cesc Poch- necessitem que els i les nostres joves disposin d’un espai comunicatiu de referència propi on poder-se expressar i compartir idees, desitjos i emocions”.
En aquesta línia, el responsable de l’ACJ va recordar que el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra –organitzat per l’AELC amb els governs de Catalunya i les Illes Balears- ha permès articular una xarxa de formació, coneixement i interrelació d’escriptors joves d’entre 16 i 30 anys en llengua catalana amb diversos nivells de trajectòria.
Una baula destacada d’aquesta xarxa és l’estada de formació que els finalistes al Salvador Iborra comparteixen en algun alberg de la Xanascat a càrrec d’especialistes en literatura. En el cas concret d’aquesta tercera edició, els 10 finalistes han compartit durant el novembre i desembre una estada de formació virtual de tallers sobre orientació professional, amb Sebastià Portell; correcció en poesia, amb Maria Cabrera; poesia i música, amb Jansky; i creació i videopoesia, amb Maria Sevilla i Laia Carbonell. El programa també ha inclòs sessions de mentoratge amb David Caño, Laia Llobera i Damià Rotger, que han treballat amb els poetes i poetesses en grups reduïts segons els seus estils poètics.
El lliurament del premi d’aquesta tercera edició es va fer ahir al vespre a través d’un acte virtual al canal de Youtube de l’AELC amb la participació de tots els i les finalistes, que van llegir el poema que havien triat musicar per a l’ocasió. La comunicació de la guanyadora es va fer públic en un videoclip amb la seva cançó, un vídeo editat per Alona Vinç, guanyadora del certamen de Disseny Gràfic d’Art Jove el 2018 i de l’Art Jove de les Arts Visuals el 2016.
La guanyadora del III Certamen, Laura Torres Bauzà (Marratxí, 1990), és llicenciada en Belles Arts i doctoranda en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra. En els últims anys ha entremesclat la seva producció plàstica amb l’escriptura. Ha mostrat la seva obra a espais com La Casa Encendida (Madrid), la Sala d’Art Jove (Barcelona) o el Centre Cultural la Capella (Barcelona). El 2016 va ser guanyadora del premi Amadeu Oller amb el poemari L’inhabitable.
Professionalització dels joves
L’ACJ duu a terme d’altres iniciatives per promoure l’accés dels joves als circuits culturals professionals en l’àmbit cultural i contribuir, d’aquesta manera, a trencar les barreres que el món professional o el públic solen posar als creadors joves sense experiència malgrat els seus alts nivells de formació.
En aquest sentit, l’ACJ té en marxa iniciatives com ara les convocatòries Art Jove (en les modalitats de creació, investigació, edició, paisatge i patrimoni), la plataforma expositiva Inund’ART o l’activitat vinculada a la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya, destinada a la producció i difusió de pràctiques artístiques emergents.
Amb el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra -iniciat el 2018- es cobreix un dels camps culturals, el de la poesia, que fins ara no comptava amb una iniciativa institucional específica per a joves.
La figura de Salvador Iborra
Salvador Iborra i Mallol va ser un poeta, periodista i docent valencià que va treballar com a corresponsal literari per al Diari de Balears i com a docent a instituts de Cerdanyola del Vallès i de Matadepera. Va publicar tres obres poètiques: Un llençol per embrutar (2003), Les entranyes del foc (2005) -que va rebre el premi Domènec Perramon de poesia- i Els cossos oblidats (2009), guardonada amb el premi Jaume Bru i Vidal. L’any 2011, quan només tenia 33 anys, va morir apunyalat davant del seu pis a Barcelona, a causa d’una discussió pel robatori d’una bicicleta a un amic seu.♦
Fotografia: Laura Torres Bauzà.