Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentats els Informes de la UE de “Erasmus+” i el del “Cos europeu de solidaritat”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

erasmus

Avui (16/12/2020) la Comissió Europea ha publicat l’informe anual d’Erasmus+ de 2019, que demostra que el programa ha complert plenament els seus objectius anuals i ha registrat uns nivells excel·lents d’implementació i un ús eficient dels fons. El pressupost total del programa Erasmus+ augmenta any rere any. El 2019 va arribar als 3 370 milions d’euros, és a dir, 547 milions d’euros més que el 2018, cosa que suposa un increment del 20 %. Amb aquesta dotació pressupostària, Erasmus+ ha donat suport a gairebé 940 000 experiències d’aprenentatge a l’estranger i ha proporcionat fons a uns 25 000 projectes i unes 111 000 organitzacions.

«Erasmus és un èxit europeu que ha demostrat el seu valor afegit al llarg de més de tres dècades. El programa és una manera eficaç d’abordar molts dels reptes socials a què s’enfronta Europa. En el futur tindrem un programa Erasmus+ més gran, més sòlid i més bo, que també apuntalarà la nostra feina per fer realitat l’Espai europeu d’educació d’ara al 2025», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

El 2019 el programa va finançar la mobilitat de gairebé 505 000 estudiants i membres del personal de l’educació superior. També va continuar donant suport als alumnes i el personal de la formació professional: més de 192 000 persones van gaudir d’un període d’aprenentatge a l’estranger el 2019. Les primeres disset aliances universitàries europees es van engegar el juny del 2019 amb un pressupost de gairebé 85 milions d’euros. El capítol d’esports del programa, amb un pressupost de 49,3 milions d’euros, va finançar 260 projectes.

Avui la Comissió també ha publicat el primer informe sobre la implementació del Cos europeu de solidaritat, que es va posar en marxa l’octubre del 2018. Es tracta del primer programa de la UE dedicat plenament a donar suport a la participació del jovent en activitats de solidaritat. En els seus primers quinze mesos d’existència, el Cos va donar suport a 3 750 projectes i va oferir l’oportunitat a 27 000 joves de participar en voluntariat individual o d’equip, en pràctiques laborals o en un contracte laboral.

Rerefons

Erasmus+ i els programes que el van precedir són uns dels assoliments més tangibles de la UE. Durant més de trenta anys han brindat oportunitats als joves per descobrir altres realitats europees alhora que continuaven els estudis. El programa no para de créixer i d’arribar a més regions i més gent. A més, aquest programa està obert a països socis d’arreu del món.

L’11 de desembre els estats membres i el Parlament Europeu van assolir l’acord polític sobre el programa Erasmus+ per al nou període programàtic 2021-2027. El nou programa no només serà més inclusiu i innovador sinó també més digital i més verd. Serà clau per atènyer l’Espai europeu d’educació d’ara al 2025 i mobilitzarà els sectors de l’educació, la formació, la joventut i l’esport per coadjuvar a una recuperació ràpida i al creixement futur. Proporcionarà moltes oportunitats noves per als estudiants europeus. En ser més accessible i oferir formats de mobilitat més flexibles, donarà oportunitats a un grup més divers d’estudiants, inclosos els qui tenen menys oportunitats i els escolars, que a partir d’ara estaran inclosos a l’acció de mobilitat. Oferirà noves oportunitats per a la cooperació mitjançant l’impuls de la innovació en el disseny dels plans d’estudis, l’aprenentatge i les pràctiques docents i fomentarà les habilitats digitals i ecològiques. També donarà suport a noves iniciatives emblemàtiques, com ara la iniciativa Universitats europees, les Acadèmies Erasmus per als docents, els Centres d’excel·lència en formació professional o DiscoverEU.

En acabat d’una fase preparatòria el 2017 i la primeria de 2018, el Cos europeu de solidaritat existeix com un programa finançat per la UE des de l’octubre del 2018, amb un pressupost operatiu de 375,6 milions d’euros per al període 2018-2020. Continua la labor d’iniciatives anteriors de la UE en l’àmbit de la solidaritat i pretén oferir una passarel·la única a les organitzacions actives en el sector de la solidaritat i als joves que vulguin contribuir a la societat en els àmbits que més els importen.

Arran de l’èxit de la iniciativa, la Comissió Europea va proposar que el Cos europeu de solidaritat continués l’activitat en el període 2021-2027 i l’ampliés a l’ajuda humanitària de la UE, amb un pressupost global per al període 2021‑2027 de 1 009 milions d’euros. Això es va confirmar en l’acord polític sobre el nou programa a què van arribar el Parlament Europeu i els estats membres l’11 de desembre.

Erasmus+. Preguntes i respostes

Erasmus+. Informe anual que inclou les fitxes per país

Informe sobre el Cos europeu de solidaritat

Cos europeu de solidaritat. Preguntes i respostes

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere