Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

REMED, la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals fundada per la Universitat Politècnica de València es reforça

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upv

REMED, la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals, s’ha consolidat com a eina col·laborativa en la cerca de solucions tecnològiques enfront dels desafiaments globals. Professionals de 180 museus, 17 universitats i més de 40 empreses de gestió cultural participen en aquesta Xarxa fundada el març de 2020

REMED és la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals fundada per la Universitat Politècnica de València durant l’alerta sanitària desencadenada el mes de març passat de 2020. En tan sols deu mesos, la Xarxa ha superat els 400 participants, entre professionals de museus, personal docent i investigador.

Coordinada pel Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art (DCADHA) de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València, REMED va ser creada pel professorat del Màster Interuniversitari de Gestió Cultural per a investigar i acompanyar en els canvis digitals i les conseqüències que la COVID-19 està deixant en les institucions culturals.

Consolidació de REMED

Aquesta xarxa busca enfortir el treball col·laboratiu i, al seu torn, ser punt de trobada “per a compartir solucions tecnològiques en una època de desafiaments”. Així mateix, REMED “actua de guia per a un àmbit professional hispanoparlant en un sector predominantment anglosaxó” i s’ofereix com a “finestra des de la qual dissenyar noves maneres de transferència de coneixement” complint amb “la missió de la Universitat en el seu vessant de servei públic”.

Després de deu mesos en funcionament, la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals s’ha consolidat gràcies a la participació de professionals, museus i entitats culturals que investiguen quin tipus de metodologies s’adapten millor a la nova realitat. Experts de l’àmbit museístic, tecnològic i de la comunicació es donen cita en aquesta xarxa i organitzen trobades, els denominats Divendres REMED, on actualitzen la informació i proposen formació dirigida a professionals.

Organització transversal

“La varietat d’especialistes que conformen REMED és una garantia de treball col·laboratiu, que permet abordar un procés de canvi complex des de la majoria dels punts de vista possibles”. De fet, en la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals col·laboren “professionals de 180 museus, 17 universitats i més de 40 empreses de gestió cultural, tecnològiques i entitats culturals. Estan representats el Museu del Prado, el Thyssen, el Reina Sofia, el Museu Picasso de Màlaga i Barcelona, el Centre Pompidou de Màlaga, el Metropolitan de Nova York, l’IVAM, Bombes Gens, l’MNAC de Catalunya, els museus nacionals d’Arqueologia, Antropologia, Art Romà, Ciència i Tecnologia, d’Escultura o el d’Altamira. Existeix també una important representació de diferents museus de ciències naturals, de belles arts, arqueològics, universitaris, antropològics, etnogràfics, dels oficis, tecnològics, museus específics, etcètera, de diferents ciutats”.

D’altra banda, aquesta xarxa té un fort component investigador, amb presència d’universitats de Madrid, Barcelona, Cantàbria, Granada, Màlaga, Múrcia, Navarra, Saragossa i Catalunya.

I Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals

Per aquesta raó, una de les primeres apostes de REMED ha sigut impulsar des de la Universitat Politècnica de València el Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), que es desenvoluparà en línia els dies 25 i 26 de març de 2021. Aquesta trobada virtual en obert comptarà amb conferències, tallers, demostracions d’empreses i la participació de professionals del sector.

“El primer Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals naix de la necessitat de dissenyar i integrar noves estratègies de comunicació entre museus i institucions culturals, així com entre aquestes i els públics, en una emergència que s’ha aguditzat després de la crisi generada per la COVID-19”, tal com s’indica en la pàgina web de l’esdeveniment. “Durant els últims anys hem assistit a un desenvolupament creixent de l’ús de les TIC en el context museístic. L’acceleració a la qual s’ha vist sotmés el procés ha posat en evidència que existeixen importants manques tècniques, formatives i d’inserció en la digitalització del sector cultural”.

Aquest primer congrés “aspira a convertir-se en un espai d’intercanvi i discussió a l’avantguarda sobre els avantatges i dificultats de les tecnologies digitals en els museus. D’una banda, com una estratègia per a aconseguir i fidelitzar audiències. Per un altre, com una manera de treballar i establir relacions i formes de col·laboració noves entre les institucions i els museus”.

El primer congrés CIMED comptarà amb rellevants ponents en l’àmbit nacional i internacional, vinculats a l’àmbit de la tecnologia digital i els museus. Experts i referents que tractaran el tema de les estratègies digitals per a museus des d’un enfocament pràctic i analític.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere