Grups catalans aterren a l’EUROSONIC, un dels festivals musicals més influents d’Europa que es celebrarà a Groningen (Països Baixos) / del 13 al 16 de gener
Las Karamba, Los Aurora, Pinpilinpussies, Playback Maracas i Tarta Relena hi actuaran i formaran part del programa “European Talent Exchange Programme” per impulsar les seves carreres internacionals
EUROSONIC estrenarà “Ready to explode! Ready to export!”, el documental sobre l’escena de música moderna emergent feta a Catalunya produït pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Des del 2012, un total de 36 grups han participat a EUROSONIC i a l’ETEP amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals
Els projectes musicals de Las Karamba, Los Aurora, Pinpilinpussies, Playback Maracas i Tarta Relena han estat seleccionats per formar part del programa artístic d’Eurosonic (ESNS), l’influent festival de Groningen (Països Baixos) i una de les trobades professionals de la música més importants d’Europa, que tindrà lloc en línia del 13 al 16 de gener.
Les cinc bandes participaran també al programa ETEP (European Talent Exchange Programme), una iniciativa amb suport de la Comissió Europea que té com a objectiu facilitar la circulació i la contractació dels grups europeus entre festivals d’arreu del continent. L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, com a soci del programa ETEP, ofereix ajut als grups i suport a la promoció a través de la seva marca d’internacionalització, Catalan Arts – Music.
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha destacat la importància de la participació catalana al festival: “El món de la música ha estat, sens dubte, dels més castigats per la pandèmia. Aquesta iniciativa és una de les que ens permet pal·liar-ne els efectes i hi hem posat tota l’energia i la il·lusió. No deixarem passar cap oportunitat. Desitgem molta sort als grups seleccionats”.
La 35a edició de l’ESNS serà 100% digital i en línia degut a les restriccions per contenir la pandèmia de la Covid19. Tot i això, el focus en Europa i el talent emergent serà més gran que mai. El festival posposa l’habitual focus per països per dedicar l’edició a tot el continent i potenciar les noves oportunitats de networking en línia entre els centenars de professionals que s’hi solen acreditar –mànagers, bookers, programadors, artistes, etc.
Enguany, l’escena musical catalana tindrà també més presència que mai al programa. A més dels concerts virtuals de les cinc bandes seleccionades, ESNS estrenarà en exclusiva el documental Ready to explode! Ready to export! (2021) produït per l’ICEC (Catalan Arts) amb l’objectiu d’amplificar la projecció internacional del talent emergent i de la música feta a Catalunya. Escrit i comissariat per la periodista Marta Salicrú, experta en música moderna i directora de Ràdio Primavera Sound, el documental presenta la nova i vibrant escena catalana a través d’onze projectes prometedors i en un estadi idoni d’expansió: b1n0, EJ Marais, InnerCut, Las Karamba, Los Aurora, Marta Cascales Alimbau, Meritxell Neddermann, , Pinpilinpussies, Playback Maracas, Tarta Relena i Vic Mirallas.
A més, la banda catalana Maruja Limón, que va actuar a la darrera edició d’ESNS a Groningen, ha estat seleccionada per formar part d’una websèrie de 5 episodis produïda per ESNS.
Les inscripcions a ESNS21 ja estan obertes a través del web esns.nl a un preu reduït de 50 euros. L’acreditació donarà accés a tota la plataforma digital, que oferirà concerts en directe, conferències, presentacions, eines de networking i accés a la base de dades de professionals de la música. A més, s’obtindrà un descompte en l’acreditació de la propera edició 2022.
Escolta la música dels artistes catalans que participaran a ESNS21 a la playlist de Catalan Music a Spotify.
ETEP, programa europeu d’intercanvi de talent
L’European Talent Exchange Programme es va iniciar al 2003 amb l’objectiu de millorar les dificultats que experimenta la música pop europea en la promoció i la distribució internacional. Tot i la seva gran diversitat i qualitat, la música europea tenia dificultats històriques per competir amb el repertori angloamericà que ha estat el focus principal de la distribució i la promoció de la música professional.
ETEP es va crear per estimular la cooperació cultural, empresarial i mediàtica a la indústria musical europea i desenvolupar una xarxa sòlida per promoure, donar suport, motivar i encoratjar el flux lliure de talent musical europeu a tot el continent. El festival i mercat Eurosonic serveix de plataforma per reunir aquesta xarxa de festivals i donar a conèixer les bandes emergents europees que formaran part del programa ETEP durant tot l’any.
Els festivals membres d’ETEP que assisteixen a Eurosonic reben incentius econòmics per la contractació de com a mínim una actuació dels artistes participants amb la condició que siguin d’un país diferent al del festival. Aquest funcionament té el suport de la Comissió Europea, les emissores de ràdio EBU i l’associació de festivals europeus Yourope.
Actualment a ETEP hi participen 130 festivals de 38 països, entre els quals el Mercat de Música Viva de Vic, el Primavera Sound i el festival VIDA.
També hi participen activament 16 oficines internacionals d’exportació de la música, entre elles l’ICEC – Catalan Arts amb l’objectiu de donar suport als artistes catalans que s’hi presenten ja que és una de les eines més importants a nivell internacional per promocionar el talent emergent.
Impuls al talent musical de Catalunya
Amb l’objectiu de donar suport i promocionar internacionalment els artistes de Catalunya, el Departament de Cultura forma part, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), del programa ETEP com a soci des del 2011 i dona suport des del 2012 als projectes de Catalunya que són seleccionats anualment.
La participació de l’ICEC s’emmarca en la política de suport a la internacionalització que duu a terme el Departament de Cultura per impulsar la música catalana i la internacionalització de les empreses d’aquest àmbit. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura participa a través de Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’ICEC, a programes professionals com ETEP, a xarxes internacionals com EMEE (European Music Export Exchange) i assisteix regularment a les grans cites professionals del sector de la música, com Babel Music XP, Midem, Womex, Classical:NEXT, entre d’altres.
Un total de 36 grups catalans ja han actuat a Eurosonic participant al programa ETEP amb el suport de l’ICEC – Catalan Arts del Departament de Cultura.♦
Dossier de premsa: Presència catalana a ESNS 2021 i al programa europeu ETEP … Clicar aquí