CONSORCI per a la Normalització Lingüística de Catalunya: Noves inscripcions de cursos de català amb un sistema renovat d’atenció a l’usuari, adaptats a l’època Covid
Es consolida la inscripció en línia, el format virtual dels cursos, es crea un equip de suport i es manté la gratuïtat dels cursos inicials i bàsics
El Consorci per a la Normalització Lingüística va gestionar el passat setembre per primera vegada més de 20.000 matrícules en línia
L’1 de febrer comencen les inscripcions a les proves per als certificats de català
El Consorci per a la Normalització Lingüística engega un nou període d’inscripcions als cursos de català adaptats a les necessitats sanitàries, amb un sistema renovat d’atenció a l’usuari. Avui s’obren les inscripcions i es tanquen divendres 15. Els cursos començaran el 25 de gener.
A causa de les mesures per afrontar la pandèmia, s’ofereixen cursos en modalitat virtual i en línia. Els cursos virtuals són bàsicament com els cursos presencials, però amb la diferència que les classes es fan a través de l’ordinador o el dispositiu mòbil. En aquesta modalitat, es mantenen la sincronització d’horaris, la coincidència amb els altres alumnes o el contacte permanent amb el professor.
En canvi, els cursos en línia proposen un aprenentatge autònom en el qual l’alumne aprèn a través de la guia del pla de treball que s’ofereix a la plataforma virtual, amb activitats de pràctica i amb el suport d’un tutor. En aquesta modalitat asíncrona l’alumne no està supeditat a horaris concrets.
Atenent a la voluntat social de servei públic, l’oferta conserva la gratuïtat dels cursos inicials i bàsics, una mesura establerta arran de la pandèmia, i la reducció de la resta de tarifes. Els cursos de pagament, a més, inclouen un seguit de supòsits de reducció.
Pel que fa a la inscripció, tota la informació està disponible al web corporatiu, on també es poden trobar les recomanacions per fer un curs virtual, les diferents modalitats (virtual o en línia) o accessos d’interès com la sol·licitud a la prova de col·locació virtual, l’oferta de cursos o les preguntes més freqüents.
Més suport i millor atenció
Durant la inscripció del passat mes de setembre, el Consorci va gestionar per primera vegada més de 20.000 matrícules en línia. Aquesta situació va generar la necessitat d’articular nous procediments per a l’atenció ciutadana.
Amb la voluntat d’atendre cada vegada millor els usuaris, el Consorci ha activat un sistema d’ajuda i suport en la inscripció, per tal de donar resposta a totes les consultes que es generin durant el procés.
Com a mesura inicial de suport, s’ha habilitat un xat assistit, a través del qual l’usuari tindrà accés a tota la informació necessària, amb formularis de contacte en cas que no resolgui els dubtes. Un equip de 15 professionals atendran totes les peticions i vetllaran per a la bona implementació dels nous sistemes virtuals.
Així mateix, s’obre novament l’espai de l’alumne, amb informació actualitzada i vídeos tutorials d’ajuda, i s’activa la plataforma virtual per a les proves de col·locació en línia.
Com sempre, a més, l’atenció a l’usuari es garanteix en els 146 punts d’atenció que el Consorci té distribuïts a través dels 22 centres de normalització lingüística de tot el territori.
Com a mesura complementària per millorar l’atenció i el servei als alumnes dels cursos, el Consell d’Administració del Consorci modifica la normativa dels cursos i en flexibilitza els apartats que fan referència a aspectes organitzatius, com per exemple l’ampliació de ràtio d’alumnes per curs virtual, la prova de col·locació preferentment en línia o l’ampliació de supòsits que permeten a l’alumne sol·licitar el retorn de la matrícula.
Els canvis especifiquen també els supòsits que preveuen l’anul·lació de grups o qüestions relacionades amb l’avaluació.
Proves per obtenir els certificats de català
L’1 de febrer comencen les inscripcions a les proves per obtenir els certificats de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística.
Aquestes proves, que són de caràcter anual, es convoquen per obtenir els certificats de llengua catalana en cinc nivells: nivell bàsic (A2), nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2), nivell de suficiència (C1) i nivell superior (C2). Els certificats acrediten cinc nivells de competència lingüística en català, d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa.
Les proves per a l’obtenció de certificats oficials de català s’inscriuen en les polítiques del Govern de Catalunya per estendre l’ús del català i encaixen amb l’oferta de formació del Consorci per a la Normalització Lingüística i el curs en línia Parla.cat. Els cursos organitzats pel Consorci permeten obtenir títols equivalents als certificats que s’obtenen en les proves de Política Lingüística.
El període per presentar les sol·licituds és de l’1 al 17 de febrer. El pagament de les taxes es pot fer de l’1 al 18 de febrer, fins a les 22 h.
La inscripció es pot formalitzar telemàticament mitjançant la pàgina web Tràmits gencat o bé, presencialment, a les Oficines d’Atenció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Les proves estan obertes a qualsevol persona de 16 anys o més i no cal tenir cap titulació acadèmica prèvia per fer-les.
Els exàmens es duran a terme a 18 municipis (Barcelona, Figueres, Fraga, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Perpinyà, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú) entre el 8 de maig i el 19 de juny, segons la localitat i el nivell. ♦