Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programa EUROPA CREATIVA: trenta anys de suport al cinema i la creació cultural i audiovisual europeus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Europa-Creativa

El capítol MEDIA del programa de la UE Europa Creativa, dissenyat per donar suport al sector del cinema i l’audiovisual europeus, celebra el seu trentè aniversari el 2021. Per commemorar-ho, la Comissió Europea posa en marxa una campanya per celebrar els trenta anys de suport, a més del nou capítol MEDIA d’Europa Creativa per al període 2021-2027.

Des del 1991, el capítol MEDIA d’Europa Creativa ha invertit més de 2 600 milions d’euros en el sector audiovisual i del cinema per donar suport al desenvolupament, promoció i distribució de les obres europees tant dins com fora d’Europa. Aquest suport continuat ha enfortit la competitivitat del sector i ha contribuït a augmentar la diversitat cultural d’Europa, alhora que ha fomentat les creacions audiovisuals transfrontereres i ha ajudat a fer que les millors siguin reconegudes.

Per al període 2021-2027, el pressupost previst per al conjunt del programa Europa Creativa serà de 2 400 milions d’euros ¾un increment del 80 % respecte del període anterior (2014-2020)¾, dels quals 1 400 milions d’euros es dedicaran al subprograma MEDIA. Aquest últim continuarà donant suport a projectes audiovisuals amb dimensió europea i internacional, així com fomentant el talent i promovent l’ús de noves tecnologies. 

La campanya de celebració dels trenta anys d’Europa Creativa

Al llarg del 2021 la Comissió durà a terme una campanya de comunicació per celebrar el trentè aniversari del capítol MEDIA d’Europa Creativa. El contingut de la campanya se centrarà en deu temes diferents i es desenvoluparà principalment a les xarxes socials amb l’objectiu d’arribar al jovent i els professionals del sector. Disposarà d’una pàgina web pròpia i una sèrie a Instagram, «Entre bastidors del contingut europeu: de com l’ajuda de la UE es transforma en històries». Aquesta sèrie estarà formada per dotze episodis curts que destacaran el suport que ofereix la UE als projectes audiovisuals i cinematogràfics sobre el terreny.

Declaracions dels membres del Col·legi

«El sector cultural i creatiu forma part de la nostra vida diària. Ens mostra la riquesa i la diversitat d’Europa. El capítol MEDIA del programa Europa Creativa ha donat suport a les obres europees durant trenta anys, facilitant-hi l’accés des d’arreu de la UE. Igualment, ha ajudat al desenvolupament del sector audiovisual, que també fa una contribució important a l’economia. De manera que en el nou període financer s’incrementa el pressupost d’aquest programa. El Pla d’acció per al sector audiovisual i dels mitjans de comunicació que es va adoptar el passat mes de desembre es basa en el capítol MEDIA i té per objectiu d’ajudar a la recuperació del sector, que ha estat especialment perjudicat per la pandèmia», ha declarat avui la vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager.

«Durant trenta anys la Unió Europea ha invertit en creativitat i diversitat a través del programa MEDIA, que ha ajudat per fer que milers de pel·lícules i d’altres obres audiovisuals europees arribessin a nous públics més enllà de les fronteres, fomentant d’aquesta manera una pluralitat de perspectives. Actualment el programa MEDIA és més gran que mai i, en la crisi actual, és molt necessari. També ha esdevingut un exemple a seguir a l’hora de donar suport a d’altres indústries rellevants, com ara el sector dels mitjans informatius, que per primera vegada es beneficiarà d’Europa Creativa i que també té un paper central en el Pla d’acció per al sector audiovisual i dels mitjans de comunicació, que vam presentar fa poc», ha declarat avui també la vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová

«Felicito de tot cor el programa MEDIA d’Europa Creativa en el seu trentè aniversari. MEDIA d’Europa Creativa ha suposat una ajuda fonamental per als sectors audiovisual i del cinema europeus. Parteix dels nostres principals actius, la diversitat i el talent d’Europa, i també millora la resiliència del nostre sector audiovisual i dels mitjans de comunicació i reforça la llibertat i el pluralisme dels mitjans arreu de la Unió Europea. Amb la crisi actual derivada del coronavirus que amenaça aquest sector, aquest suport, ara i en endavant, és més important que mai. Per continuar la feina d’aquests trenta anys d’ajuda, seguirem intensificant la col·laboració europea i donarem suport a la innovació digital perquè les empreses audiovisuals europees puguin treballar a nivell europeu i trobar models de negoci viables per al futur», ha declarat avui el comissari del Mercat Interior, Thierry Breton.

 Rerefons

El capítol MEDIA d’Europa Creativa ajuda a estrenar i distribuir projectes amb una dimensió europea i el potencial internacional d’anar més enllà de les fronteres nacionals i europees. Les accions de finançament del programa concedeixen ajuts a obres audiovisuals —com ara pel·lícules, sèries de televisió, documentals, vídeojocs i continguts immersius— i a cinemes, festivals, serveis de vídeo a la carta i els mercats del sector. També contribueix a impulsar el talent europeu a través de programes de formació, així com a la recerca de nous públics i a l’educació cinematogràfica.

El desembre de l’any passat el Parlament Europeu i els estats membres de la UE van arribar a un acord polític sobre el nou programa Europa Creativa per al període 2021-2027. Poc abans la Comissió havia adoptat un Pla d’acció per al sector audiovisual i dels mitjans de comunicació per donar-los suport en la recuperació i transformació, per ajudar-los a expandir-se en el mercat interior i per fomentar que els ciutadans gaudeixin d’una oferta més àmplia. Aquests sectors, que han estat especialment perjudicats per la crisi del coronavirus, són essencials per a la democràcia, la diversitat cultural d’Europa i l’autonomia digital.

El Pla d’acció estableix deu accions concretes per donar resposta a aquests reptes mitjançant el foment del suport financer, l’acceleració de la transformació digital i la millora de la resiliència a escala europea. Al llarg dels primers mesos del 2021 es posaran en marxa d’altres accions.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere