Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cultura impulsa el programa Aljames de promoció del patrimoni jueu de Catalunya

Notícia anterior
Notícia posterior

jueu besalu

Es preveu realitzar un inventari del llegat judaic i accions per a la seva recuperació, dinamització i divulgació al públic en general i acadèmic

La consellera Ponsa es reuneix amb representants d’una quinzena de municipis que hi participaran

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya impulsa, conjuntament amb el món local, el programa Aljames amb l’objectiu d’endreçar, reconèixer i promoure el patrimoni jueu de Catalunya. El programa vol crear coneixement i recuperar la memòria i identitat oblidades de la cultura jueva a Catalunya per tal que es divulguin al públic en general i se’n faciliti la recerca als acadèmics.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, s’ha reunit telemàticament amb representants d’una quinzena de municipis per presentar-los el programa. A la trobada hi han assistit alcaldes i representants de l’àrea de cultura dels ajuntaments de Barcelona, Balaguer, Besalú, Castelló d’Empúries, Cervera, Girona, Lleida, Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Puigcerdà, Tàrrega, Tarragona, Tortosa, Valls i Vic.

Ponsa ha destacat que “Catalunya té un important patrimoni lligat a la presència històrica del judaisme que mereix ser posat en valor i donar-lo a conèixer com a recurs patrimonial, social, educatiu i de desenvolupament econòmic”. La consellera de Cultura ha posat en valor les aliances establertes per tirar endavant aquest programa i ha subratllat “la importància d’una acció decidida i coordinada pel Departament de Cultura amb el món local i l’Institut d’Estudis Nahmànides per protegir, mantenir i difondre aquest patrimoni”.

El programa té com a objectius reivindicar la història i la identitat pròpies del judaisme al nostre país, valoritzar el seu patrimoni material i monumental, i promoure la cultura i el turisme relacionat amb aquest llegat. Així, Aljames inventariarà, catalogarà, estudiarà i difondrà llegat material, immaterial, moble i immoble de la societat jueva al nostre país, que es va desenvolupar des de les darreries de l’època antiga (s. II i III aC) fins al segle XV. La iniciativa preveu inventariar tot el llegat judaic a Catalunya, compost per patrimoni arqueològic i arquitectònic (calls, sinagogues i oratoris, banys rituals, forns i cementiris); material (objectes personals, inscripcions hebraiques, objectes rituals i pedres tombals); gràfic (imatges pictòriques, caricatures, cal·ligrafies i detalls artístics); documental (en hebreu, en llatí i en català); intel·lectual (autors i obres) i per patrimoni contemporani (comunitats jueves medievals i modernes i expedients de frontera).

Aljames és un programa del Departament de Cultura, acordat amb el món local i participat per aquest. S’estructura en un Consell de Direcció que es desplega en un Consell Científic i un Consell Municipal. La referència cultural i acadèmica s’articula al voltant de l’Institut d’Estudis Nahmànides i del Museu d’Història dels Jueus de Girona i es recolza en l’assessorament d’un Consell Científic, integrat per persones de l’àmbit acadèmic i universitari nacional i internacional. Aquest Consell Científic s’ocuparà de la direcció, coordinació i l’assessorament en la realització del projecte.♦

Fotografia: El micvé de Besalú, del segle XII.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere