Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

NOVA NORMATIVA SANITÀRIA a Catalunya: Els universitaris de primer ja podran fer classes presencials / També podran obrir les escoles de música i dansa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

covid 19

Es permet reprendre en part l’activitat presencial en el primer curs universitari

Podran reobrir les llibreries en cap de setmana i els gimnasos ho hauran de fer al 30% del seu aforament

 

El Procicat, dirigit pels Departaments de Salut i Interior de la Generalitat de Catalunya, ha aprovat aquest matí, en l’actual context de la COVID a Catalunya, la revisió de les mesures de prevenció i control vigents. La primera de les novetats té a veure amb la mobilitat, en el sentit que a partir del proper dilluns el confinament serà de perímetre comarcal, i no municipal com fins ara. No obstant, es recorda que la mobilitat laboral només està permesa quan no es pot teletreballar i que les activitats socials han de continuar regint-se sota una màxim de 6 persones i que no siguin de més de 2 bombolles de convivència.

La segona novetat és l’ampliació dels horaris d’obertura dels negocis de restauració i hostaleria. En aquest sentit, tant les terrasses com a l’interior, podran obrir de 7:30h a 10:30h i de 13h a 16:30h. En la resta d’horaris, aquests negocis poden seguir funcionant per a recollida al mateix establiment per part del client o per a lliurament a domicili. A més, es manté el confinament nocturn entre les 22h i les 6h.

En l’àmbit dels comerços, es manté el 30% de l’aforament pel petit comerç, que ha de romandre tancat el cap de setmana; també seguiran tancats els centres comercials i els establiments de centres comercials de més de 400 m2. Aquestes dues limitacions, però, no afecten als establiments de venda de productes de primera necessitat i d’activitat considerada essencial; de fet, ara les llibreries s’equiparen a aquests establiments i podran obrir durant el cap de setmana.

Pel que fa a les activitats culturals, museus, biblioteques i sales d’exposicions continuen oberts a la meitat del seu aforament. Cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts es mantenen oberts també a la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o un miler si la ventilació és òptima. Els actes religiosos i les cerimònies civils seguiran amb un 30% de l’aforament, també amb un màxim de mig miler de persones o d’un miler si la ventilació òptima.

En l’àmbit educatiu, la docència universitària teòrica seguirà en format virtual, a excepció del primer curs, en què es podrà reprendre parcialment l’activitat presencial. A l’ESO, infantil i primària es manté la presencialitat plena i poden seguir actives les extraescolars que tenen lloc als centres escolars que no trenquin el grup bombolla. 

Pel que fa a l’àmbit esportiu, les instal·lacions i equipaments en espais tancats podran obrir amb aforament al 30% i amb activitats grupals limitades a 6 persones i amb ús obligatori de mascareta. A més, ara també es permetrà reprendre les competicions que donen accés a categories estatals. Els espais esportius a l’aire lliure romanen oberts amb un aforament del 50% i control d’accés.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha valorat que “ara tenim l’oportunitat de prendre aquestes noves mesures” d’acord un context actual marcat per tres circumstàncies; primer, haver arribat, avui, al primer dia de baixada significativa de pacients a les UCI des que van començar a créixer dies abans de Nadal; en segon lloc, per la davallada de l’ocupació de pacients amb COVID a plantes convencionals, el que fa pensar en que s’ha deixat enrere el pic assistencial de la tercera onada; i en tercer lloc, pel fet que es portin uns 20 dies de baixada dels contagis, el que permet concloure que s’ha superat amb certa solvència el pic epidèmic.

“Els escenaris que teníem, que hem compartit amb tothom, es compleixen fil per randa, i a curt termini no s’esperen canvis significatius”, ha afegit Ramentol abans d’advertir dels tres riscos immediats: l’impacte que tinguin a Catalunya les noves variants del virus; la tensió assistencial, que continuarà; i un alentiment del ritme de vacunació si falla el ritme d’arribada de les dosis. No obstant això, i tot i que per al secretari general “no és moment de relaxar gran mesures que estan ajudant a controlar l’epidèmia”, els lleugers canvis introduïts segueixen la coherència volguda “d’equilibrar l’efectivitat epidemiològica i l’afectació que causen les mesures en determinats sectors”, a qui s’agraeix de nou el seu esforç. “Quan ens apropem al control de l’epidèmia és el moment de prendre aire, i ho fem avui perquè ja portem setmanes amb mesures restrictives”, ha conclòs.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per qui “necessitem obrir per a respirar més, tot i que potser no tant com el que voldríem”. Segons Argimon, la infecció i el nombre d’ingressos a planta i a les UCI estan baixant i es monitoritzaran aquestes tres variables a l’hora de decidir què fer a partir del 22 de febrer, quan expirin les mesures avui aprovades.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere