Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Abat Oliba CEU presenta la seva càtedra Jean Monnet sobre integració fiscal a la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

eu

La seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha acollit l’acte de presentació de la Càtedra Jean Monnet sobre integració fiscal a la UE, recentment creada per la Universitat Abat Oliba CEU

A l’acte hi ha participat el director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca

La càtedra, que compta amb finançament de fons competitius Erasmus+ de la convocatòria Jean Monnet, desenvoluparà accions divulgatives i formatives relacionades amb l’actualitat comunitària, i pararà especial atenció al procés d’integració fiscal

 

La Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) ha presentat públicament la seva nova Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal (EUFIS). Ha estat un acte celebrat a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

A la presentació hi ha participat el director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, qui ha dit unes paraules amb què ha remarcat que “és el pas que ens fa falta”.

El rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, ha aprofitat l’avinentesa per referir-se a la vocació europeista de la universitat que dirigeix i al fet que la nova càtedra permetrà “aprofundir en els estudis internacionals”.

Finalment, el director de la Càtedra EUFIS, Juan Corona, qui ha defensat la pertinència d’escometre una harmonització fiscal entre els estats europeus, de manera que la divergència entre sistemes impositius no generi “distorsions” en el funcionament del mercat únic. En aquest sentit, ha argumentat que l’harmonització és necessària perquè “no pot ser que hi hagi moviments de capitals motivats per les diferències en els règims de fiscalitat”.

Corona considera que han de ser les institucions les que agafin les regnes del procés d’integració. L’experiència demostra que la dinàmica del mercat “no harmonitza per si sola” la fiscalitat dels diferents països membres. “Han d’intervenir les institucions europees”. I, a parer seu, han de fer-ho no a través de recomanacions sinó d’una forma imperativa: mitjançant l’aprovació de directives, encara que ha reconegut que l’aprovació d’una norma d’aquest rang sobre la matèria comporta grans dificultats.

La nova càtedra porta el segell «Jean-Monnet», ja que ha estat un dels projectes seleccionats per rebre finançament de l’Agència executiva en l’àmbit educatiu, audiovisual i cultural (EACEA) de la Comissió Europea d’entre les 1 447 sol·licituds vàlides rebudes.

Mitjançant aquesta Càtedra, la UAO CEU desenvoluparà activitats d’investigació, docència i divulgació de temes relacionats amb la Unión Europea. Per fer-ho, durant els propers tres anys comptarà amb finançament procedent de fons competitius europeus obtinguts en la convocatòria Erasmus+ Jean Monnet de 2020.

El projecte planteja un objectiu triple: transmetre als estudiants un coneixement profund del sistema europeu; desenvolupar projectes de recerca que permetin l’especialització en els estudis europeus; i actuar com a vehicle de transmissió de coneixements sobre la integració europea als alumnes de batxillerat, les elits polítiques locals i regionals, i la societat civil en general.

El moment de la integració fiscal

En el marc d’aquest propòsit europeista general, el projecte se centrarà més concretament en l’àmbit de la integració fiscal entre els països de la UE, especialment entre els membres de l’Eurogrup.

Els promotors de la Càtedra consideren que la integració fiscal es un dels grans reptes que la zona de l’euro ha d’afrontar després d’escometre la unió monetària. A més, assenyalen que la resposta de la UE a la crisi derivada de la pandèmia ha inclòs decisions que marquen fites rellevants en aquesta direcció. L’augment del pressupost comunitari i l’aprovació, per primera vegada, d’instruments de deute mancomunat entre els estats són avenços qualitatius que podrien marcar una etapa d’integració fiscal més gran i ràpida.

La càtedra Jean Monet

Les càtedres Jean Monet formen part del programa europeu Erasmus+ i són places de docents per a professors universitaris que tenen l’objectiu de reforçar l’ensenyament i la recerca sobre dels estudis europeus en les universitats. Els professors titulars d’una càtedra Jean Monet han d’impartir classes durant un mínim de 90 hores lectives per curs durant tres anys consecutius sobre estudis europeus. En la convocatòria d’enguany quatre universitats catalanes han obtingut una càtedra Jean Monet per a l’ensenyament i recerca: l’Abat Oliba CEU sobre integració fiscal, la Universitat de Lleida sobre la UE com a impulsora de lliure comerç i el multilateralisme, la UPF sobre el coneixement i la innovació per fer front als reptes comercials, i la Universitat de Barcelona sobre la legislació mediambiental europea.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere