Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Agència Catalana de la Joventut inicia els grups oberts de debat “Ser jove en temps de Covid” amb 5 sessions en què uns 200 joves opinaran sobre els efectes de la pandèmia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

2021-youth-forum-01

La distància amb les amistats, la sexualitat, l’oci, la incertesa o els plans de futur es debatran en grups que seran dinamitzats per personal de Joventut i Salut

L’Agència Catalana de la Joventut va iniciar ahir la primera de les 5 sessions virtuals de la campanya “Ser jove en temps de Covid”, que en total reunirà uns 200 joves perquè puguin expressar obertament les seves vivències derivades de la pandèmia i apuntin algunes propostes de futur.

La sessió d’ahir -de dues hores de durada- va reunir 43 joves d’arreu de Catalunya en dos grups i es va centrar en l’efecte que les restriccions els ha suposat a l’hora de trobar-se amb les amistats i familiars. “Com has viscut haver de relacionar-te a través de les pantalles?”, “Creus que no s’han tingut prou en compte les necessitats d’alguns perfils de joves?”, són algunes de les preguntes que es van plantejar en les sessions.

El to va ser “intens i la trobada va estar protagonitzada per un jovent que afirma estar esgotat emocionalment i amoïnat pel futur”, segons han destacat les dinamitzadores del debat d’ahir. Entre les intervencions dels i les joves participants, n’hi va haver que van expressar la tristesa i la por per l’absència del contacte amb familiars d’edat avançada, la pèrdua d’intimitat a la llar, l’estretament de perspectives, l’estrès laboral o el desencís per la criminalització cap al jovent.

Les persones encarregades de dinamitzar aquests espais de discussió i propostes són personal tècnic de Joventut i del Departament de Salut, que apliquen una metodologia sòcio-afectiva que propicia que els i les joves aprofundeixin en les seves vivències mitjançant l’expressió emocional i cognitiva. Així mateix, amb l’objectiu de fer reunions més homogènies pel que fa edats s’organitzen dos grups per a cadascuna de les cinc sessions: un per a menors de 20 anys i, l’altre, per a majors de 20. Els grups són oberts, tot i que s’ha buscat en entitats juvenils perfils diversos –d’origen, condicions o capacitats-.

L’objectiu d’aquesta iniciativa no només és la de conèixer les opinions dels participants, sinó també la de reconèixer i facilitar les seves emocions i sentiments. Així mateix, es pretén recollir propostes del jovent per millorar i afinar les respostes a les situacions derivades de la pandèmia des de la diversitat i les desigualtats.

En paraules del director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc  Poch, “des del Govern volem defugir dels discursos adultocèntrics a l’hora de posar veu i respostes a un fet tant extraordinari com és la pandèmia i els seus efectes sobre el jovent”. “Per contra, -ha afegit Poch- volem que siguin els propis joves els protagonistes a l’hora d’expressar els seus sentiments, emocions i propostes de futur”.

En aquesta línia, la directora general de Joventut, Laia Girós, ha afegit que la campanya “Ser jove en temps de Covid” s’afegeix a d’altres iniciatives que Joventut ha dut a terme els darrers mesos per fer front als efectes de la pandèmia, com són el consultori psicològic virtual i una guia de recomanacions psicològiques específica per a joves, el reforç de l’assessoria legal per als joves que tenen dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge, estudis socioeconòmics per determinar l’impacte de la crisi sobre les persones joves, el pla per garantir el dret al lleure o el disseny de les noves polítiques públiques d’actuació.

Les quatre sessions següents a la d’ahir seran: “Sexualitat i pandèmia. Lligar i tenir relacions en el confinament i el toc de queda” (25 de febrer); “Sense nit. L’oci, sortir i la festa, part de la nostra identitat” (2 de març); “Com et sents? Incertesa, tancament i emocions” (4 de març); i “Podem fer plans? Pandèmia i projectes de vida” (9 de març).♦


Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere