El programa PLANEA Xarxa d’Art i Escola del Consorci de Museus arriba a més de 2.800 alumnes del País Valencià
Amb el suport del CCCC-Centre del Carme Cultura Contemporània, els centres educatius adherits al programa estan desenvolupant el seu propi programa educatiu basat en l’art
Una instal·lació, composta per centenars d’imatges del mar, mostra als murs del CEIP Santa Teresa el resultat de l’experiència ‘Fent Mar: processos de creació experimental sobre la costa valenciana’ desenvolupat amb l’artista Anna Peixet
Més de 2.800 alumnes valencianes i valencians que participen en el programa PLANEA Xarxa d’Art i Escola del Consorci de Museus estan experimentant amb noves eines pedagògiques a partir de l’art contemporani.
El programa PLANEA, que compta amb la col·laboració de la Direcció General d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació, és una iniciativa que es desenvolupa a escala estatal, impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso. PLANEA es desenvolupa a Andalusia en col·laboració ZEMOS98, a Madrid juntament amb Pedagogías Invisibles i a la Comunitat Valenciana a través del màster PERMEA del Consorci de Museus. Les diverses institucions culturals integrades en PLANEA treballen juntament amb uns quants centres educatius que funcionen com a centres pilot, amb l’objectiu d’expandir i generalitzar pràctiques transformadores d’art i escola.
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “l’educació i la mediació són un element fonamental dins del projecte cultural del Consorci de Museus i, en aquest sentit, en els últims anys hem obert diverses línies de treball que estan vertebrant el territori valencià i involucrant la comunitat educativa, com el programa Resistències Artístiques, que es desenvolupa en 30 centres valencians”.
Pérez Pont ha afegit que “des del Consorci de Museus, considerem que l’art contemporani pot transformar l’escola i aportar recursos innovadors a les educadores i educadors perquè estimulen l’interés pel coneixement entre les xiquetes i xiquets, d’una manera transversal a tota la seua educació”.
PLANEA es va iniciar el curs passat amb dos centres a la Comunitat Valenciana, el CEIP Santa Teresa de València i l’IES Bovalar de Castelló de la Plana, als quals s’han sumat també el CEIP La Coma de Paterna (València), el CRA Terra de Riuraus de Llíber i Alcalalí (Alacant) i l’FPA F. Giner de los Ríos a Alacant.
Les experiències fetes en els centres pilot es posaran a disposició d’altres centres escolars mitjançant el centre de recursos de PLANEA, que ha començat ja a expandir la seua xarxa per a donar cobertura a la comunitat educativa de tota Espanya i convidar-la a participar-hi.
Després d’un any i mig de treball amb artistes de diverses disciplines, les xiquetes i xiquets d’aquests centres valencians han començat a presentar els seus resultats.
El primer a fer-ho ha sigut el CEIP Santa Teresa de València, que aquesta setmana ha treballat juntament amb el CCCC en una instal·lació que arreplega l’experiència ‘Fent Mar: processos de creació experimental sobre la costa valenciana’.
Composta per centenars d’imatges generades per l’alumnat del centre, ‘Fent Mar’ arreplega els aprenentatges viscuts amb l’artista Anna Peixet.
La proposta, que ha transformat els murs del centre, ha permés a tot l’alumnat de Primària reflexionar críticament sobre el medi ambient a partir de l’experimentació amb tècniques fotosensibles.
Les imatges, creades a través de tècniques com la cianotípia, l’antotípia i el ‘film soup’, presenten una visió del mar que ve marcada pels efectes i els registres de les tècniques pròpies. Aquesta instal·lació pretén oferir una visió conjunta dels treballs i obrir espais per a la interpretació crítica del fenomen natural investigat.
El curs passat va estar marcat per esdeveniments atmosfèrics i sanitaris, com la borrasca Gloria i la crisi global de la COVID-19. A pesar que els efectes contextuals van afectar el desenvolupament de la proposta, la van dotar de més profunditat crítica en relació amb el medi i el temps.
Aquesta experiència, que va incloure excursions a la costa i la compilació i la classificació de mostres d’aigües diferents ‘in situ’, es va convertir en una experiència de ciències naturals, a més d’artística.
El resultat d’aquest projecte ha permés també el desenvolupament d’un recurs educatiu anomenat ‘Fotosensibles’, que ja forma part del centre de recursos de PLANEA dirigit a altres centres educatius d’arreu el món. El CEIP Santa Teresa ha posat així mateix a disposició el recurs desenvolupat juntament amb el duo Columpiant la Dansa ‘La Kinesfera, espai per a l’aprenentatge’ com a resultat de l’experiència realitzada amb l’alumnat d’Infantil.
Expandint la xarxa
A la Comunitat Valenciana, els cinc centres pilot de caràcter públic comprenen l’espectre ampli de formació (des del cicle Infantil, seguit de Primària, Secundària i l’escola d’adults), així com diferents tipologies de centres, com ara un centre rural agrupat (CRA) o un centre d’acció educativa singular (CAES).
El Consorci de Museus ha obert dues convocatòries perquè altres centres escolars del territori valencià puguen formar part de la xarxa PLANEA com a centres col·laboradors i participar en aquestes experiències.♦