Àmplia presència catalana a la 71a edició de la Berlinale i al 8è Americana Film Fest
El festival internacional de cinema de Berlín té dues fases: la prèvia per a professionals en format telemàtic, que comença aquesta setmana i el festival presencial, previst pel mes de juny
Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura (ICEC) ha projectat un intens programa d’acompanyament a professionals i produccions del país
D’altra banda, el 8è Americana Film Fest inclou 51 pel·lícules doblades al català amb el suport de la DG de Política Lingüística
La 71 edició de Festival Internacional de Cinema de Berlín, la Berlinale, es divideix enguany en dos esdeveniments. De l’1 al 5 de març té lloc, en format online, la part d’indústria del festival: European Film Market (EFM), Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents i World Cinema Fund. Mentre que al mes de juny se celebrarà el festival presencialment i es projectaran els films seleccionats que ja s’han fet públics.
Catalan films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura (ICEC), ha organitzat un variat programa d’activitats en el marc del mercat en línia per acompanyar, representar i donar conèixer la indústria audiovisual catalana, les darreres produccions catalanes, les possibilitats de coproducció i el territori per l’atracció de rodatges.
Dos projectes i tres professionals a les activitats d’indústria
Enguany trobem una important presència de projectes i talent català a les activitats del mercat online, Berlinale Co-Production Market i Berlinale Talents.
El projecte de llargmetrage de ficció Matria, opera prima d’Álvaro Gago, produït per Avalon P.C. i Ringo Media, és un dels 35 projectes de llargmetratge de 25 països escollits per a participar al Berlinale Co-production Market. El projecte Matria ha passat per diversos tallers de desenvolupament des de TIFF Filmmaker Lab, La Incubadora The Screen, MFI Script Lab, Abycine Lanza o L’Alternativa mentoring. Els productors tindran l’oportunitat de presentar els seu projecte a coproductors internacionals, agents de venda, cadenes de televisió, plataformes, distribuïdores, representants de fons públic de finançament de tot el món.
També hi participarà la productora Alba Bosch (Oberon Media) amb el projecte Los Tortuga, dirigit per Belén Funes. Deu productors emergents presentaran els projectes a coproductors i inversors i rebran assessorament d’experts de la indústria per a posicionar-los al mercat internacional.
Finalment, Berlinale Talents, el programa de desenvolupament de talent i plataforma de networking que selecciona 200 professionals emergents de 65 països d’entre més de 3.000 candidatures, ha seleccionat al director i productor Carlos Pardo (Dvein Films), el muntador Dídac Palou i la directora Pilar Palomero (Las niñas) amb el seu projecte de llargmetratge La Maternal.
Estand virtual, sala de projeccions pròpia i activitats promocionals
Així mateix, Catalan Films participa al mercat online amb un estand virtual que compta amb la presència també de la Catalunya Film Commision i Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya. Un espai on fer visible la indústria audiovisual catalana, les oportunitats del territori i de la coproducció internacional i els títols mes recents de la cinematografia catalana.
També disposarà d’una sala de projeccions pròpia: Catalan Films Cinema que acollirà la projecció de 30 pel·lícules catalanes que cerquen agent de vendes i distribució en festivals. Una magnífica oportunitat per a donar a conèixer la riquesa i diversitat de la producció catalana més recent.
Finalment, Catalan films organitza dues activitats promocionals:
- Country Focus. Mar Medir, coordinadora de Catalan Films i Carlota Guerrero, responsable de la Catalunya Film Commission, han proporcionat informació sobre les oportunitats de coproducció i de rodatge existents a Catalunya en una sessió ahir dilluns 1 de març.
- Minority Coproduction Fund with Catalonia. Panel and case studies, on es presentarà la nova línia de subvenció per a les coproduccions internacionals minoritàries que es va posar en marxa l’any 2020 amb l’objectiu de de fomentar l’intercanvi creatiu, professional i artístic entre Catalunya i el món. Mar Medir, coordinadora de Catalan Films i Carlota Guerrero, responsable de la Catalunya Film Commission analitzaran dos exemples de coproducció minoritària juntament amb el productor català Sergi Moreno (Lastor Media) i Myriam Sassine (Abbout Productions, Líban), coproductors del llargmetratge documental Costa Brava, Lebanon de Mounia Akl; i el productor català Adrià Monés (Fasten Films) i el productor belga Jean-Yves Roubin (Frakas Production), responsables del llargmetratge de ficció Entre la vie et la mort, de Giordano Gederlini. La sessió moderada per Alex Navarro, coordinador d’ Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya, tindrà lloc el dimecres 3 de març de 15:30 a 17:00.
Presència catalana també al festival presencial
Al festival s’hi han programat dues obres amb presència catalana, ambdues a la secció Forum, que mostra un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques: la coproducció La veduta Luminosa, de Fabrizio Ferraro (Eddie Saeta, Boudu/Passepartout) i l’opera prima del director barceloní Álvaro Gurrea, Mbah Jhiwo/Alma anciana, produïda per Rocío Mesa (My Deer Films).
51 pel·lícules doblades al català a l’Americana Film Fest
La vuitena edició de l’Americana Film Fest, de cinema independent nordamericà de Barcelona, ha programat en versió original subtitulada en català 51 pel·lícules amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística: 24 en sala i 41 a través de la plataforma digital.
L’americana Film Fest, que adoptarà també un format híbrid, s’inaugurarà al Cinema Phenomena avui dimarts 2 de març i continuarà a les tres sales dels Cinemes Girona i Zumzeig del 3 al 7 de març. D’altra banda, també es podrà seguir la programació a la plataforma Filmin entre els dies 2 i el 14 de març.
El certamen s’inaugurarà amb Driveways, d’Andrew Ahn, dintre de la secció estrella del festival, la secció TOPS. La història és ben senzilla, però la seva delicadesa, el seu precís guió i la seva música malenconiosa aconsegueixen commoure. Una proposta vitalista nominada a dos premis als Independent Spirit Awards.
El festival compta amb més seccions, com Next, Docs, Shorts i la nova Discoveries, que s’oferirà exclusivament a Filmin i agruparà títols programats en diferents edicions del festival que ara no es troben disponibles a cap plataforma.
La Filmoteca de Catalunya també s’afegeix al cinema indie amb una retrospectiva de la directora Kelly Reichardt, una de les directores de capçalera de qui l’Americana ha anat programant els darrers treballs.
Una vegada acabat el Festival de cinema independent nord-americà, Route 66 portarà les pel·lícules per diverses localitats de Catalunya. De moment, estan confirmades les projeccions a La Garriga, Manresa, Vic i Vilafranca del Penedès.
Aquest festival va néixer l’any 2014 de la ferma motivació d’un grup d’amics per exhibir una selecció de les millors pel·lícules independents nord-americanes de cada temporada al públic de Barcelona.
Trobareu informació sobre la programació en català dels festivals en el portal de Cinema en català.
Americana Film Fest https://americanafilmfest.com/ca