Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya reivindica el DIA INTERNACIONAL DE LES DONES amb nombroses i diverses activitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

8M

Diàlegs, conferències, formació, cinema, poesia, tertúlies literàries, exposicions, audioguies, contes, tallers de llenguatge inclusiu i llistes musicals en són els formats més destacats 

L’objectiu és visibilitzar les dones de la història i el present cultural del país i reivindicar-ne el seu paper amb igualtat de condicions per contribuir a aconseguir una societat plena

 

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha preparat desenes d’activitats per reivindicar el Dia Internacional de les Dones, des de tots els àmbits, en múltiples formats i per a tots els públics.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que participarà en la concentració del 8 de març, ha manifestat que “sense igualtat d’oportunitats no és possible una societat plena i des de l’àmbit de polítiques públiques tenim molta responsabilitat perquè hi seguim avançant.”

A continuació es detallen les activitats al voltant d’aquesta commemoració:

Dona i exili

El programa internacional que dirigeix Lluís Puig des de Brussel·les ha programat la conferència–concert Dona i exili, amb la participació de M. Àngels Cabré i l’actuació de Marta Rius “en record de tantes dones escriptores, cantants, pintores i, sobretot, activistes a favor de la pau i dels drets humans que van patir un doble silenci: pel fet de ser exiliades i pel fet de ser dones”. Dimarts 9, a les 18.30 h.

També s’ha programat un debat amb Gemma Pasqual, escriptora i autora del llibre ‘Viure Perillosament’; Meritxell Serret, diputada del Parlament de Catalunya i Roser Maresma, representant del Casal Català. Dijous 11, a les 18.30 h.

Ambdues accions tindran lloc al Casal Català de Brussel·les.

 

Activitats als museus

“L’altra cara de la Història”

Amb la voluntat d’enriquir el seu discurs amb noves perspectives, el Museu d’Història de Catalunya incorpora una nova audioguia en clau de gènere que explica l’exposició permanent a partir de testimonis femenins.

Si bé la Història oficial ha oblidat massa sovint el rol de les dones en la construcció de la societat al llarg dels segles, la seva veu ens arriba en forma d’inscripcions, documents, cartes, articles, entrevistes, memòries i obres de creació. Com va manifestar Maria-Mercè Marçal al manifest Vuit de març, “som l’altra cara de la Història, silenciada curosament pels escrivans oficials”. Manllevant les seves paraules amb el títol “L’altra cara de la Història”, la nova audioguia acompanyarà les persones que visitin el Museu a través de les sales de l’exposició permanent seguint un fil propi, la mirada de les dones, contribuint a copsar absències i silencis de la història que desconeixíem fins ara. L’audioguia estarà disponible al web del Museu d’Història de Catalunya a partir del 8 de març:  https://www.mhcat.cat/la_visita/planol_audioguia_covid19/la_visita_amb_mobil/audioguia_l_altra_cara_de_la_historia

 

“En clau de dona”

El Museu d’Art de Girona ha creat un nou espai permanent a la seva pàgina web, titulat “en clau de dona”, perquè aquesta reivindicació s’estengui tot l’any. Aquest nou espai digital recull informació de les dones artistes. l’obra de les quals es conserva i exposa al Museu i també de totes les experiències (itineraris, exposicions o altres) que el Museu endega per rellegir la col·lecció sota una mirada femenina i posar en relleu el paper de les dones en el món de l’art.

El Museu d’Art de Girona també ha creat per a la celebració d’enguany un nou format d’itinerari virtual, un dedicat al romànic/gòtic i un al renaixement/barroc, disponibles al nou web a partir del dia 12 de març.

A més, en col·laboració amb els Amics del Museu d’Art, s’organitza el cicle “Dones artistes, alteritat i lloc propi”format per tres conferències a la Casa de Cultura i tres projeccions de pel·lícules al Cinema Truffaut de Girona. Les xerrades comencen avui 5 de març amb una dedicada a la figura de Josefa Toldrà i Abril, a càrrec de Pilar Bonet, doctora en Història de l’Art i crítica d’art. Continuen els pròxims divendres 12 i 26 de març amb la historiadora de l’art Lluïsa Faxedas i l’historiador de l’art i escriptor Pere Parramon.

 

“Petites històries, grans dones”

9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana ofereixen un nou cicle de vídeocontes “Petites històries, grans dones”. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona,  el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya,  el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny de Barcelona, els Museus d’Esplugues de Llobregat, la Fundació Joan Miró i el Museu d’Història de Catalunya, s’alien un cop més amb aquesta iniciativa adreçada al públic familiar, que vol donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. L’activitat es durà a terme del 8 al 16 de març, cada dia a les 18 hores a través de la plataforma digital Youtube.  Els vídeocontes han estat escrits i realitzats pel col·lectiu Tramoia.

Consulteu el calendari: http://patrimoni.gencat.cat/ca/activitat/petites-histories-grans-dones

 

“Les Dones a l’Arqueologia catalana: de la invisibilitat al #MeToo”

El Museu d’Arqueologia de Catalunya i el projecte I+D+i ArqueólogAs organitzen unes jornades de debat entorn d’aquella arqueologia catalana protagonitzades per dones. Els debats tindran lloc el 18 i el 25 de març a les 16 hores a través del canal zoom. 

En una primera sessió es farà un recorregut per la biografia d’algunes de les pioneres en aquest camp del coneixement i s’exposarà en primera persona la trajectòria vital i professional d’un parell d’arqueòlogues representatives tant de la generació que va estudiar i es va llicenciar durant els últims anys del Franquisme i la Transició com de la generació que ja ho ha fet durant la Democràcia.

En una segona sessió es debatrà sobre les problemàtiques que es troben les noves generacions d’arqueòlogues catalanes, la visibilitat de les quals ha anat augmentant a la vegada que les denúncies d’assetjament. Es pot parlar d’un #MeToo a l’arqueologia catalana? És l’assetjament, en aparença creixent, una reacció a aquesta visibilitat i protagonisme també creixents de les dones? O aquest assetjament sempre ha existit i ara s’està començant a denunciar degut a un canvi de paradigma?

 

“Maneres de dir jo”. Autoretrat i dones

Els museus que integren la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la seva comissió sobre feminisme i identitats,  mostren algunes de les dones artistes que formen part de les seves col·leccions a través del projecte de comissariat en línia de la Cristina Masanés. Un trajecte virtual per les col·leccions museístiques que traça una línia entre els diferents autoretrats fets per 32 artistes.

A més a més, la Xarxa de Museus d’Art i la Biblioteca Folch i Torres del Museu Nacional organitzen l’activitat en línia “Transformar la mirada: la visibilitat de les dones artistes”un diàleg amb Elina Norandi, Laia Manonelles i Mari Chordà que donar a conèixer, repensar i debatre el lloc que ocupen les dones als museus. Tindrà lloc dimecres 10 de març a les 18.30 hores i cal fer reserva: https://www.museunacional.cat/ca/activitats/dialeg-transformar-la-mirada-la-visibilitat-de-les-dones-artistes

Museus com el MNAC i l’Episcopal de Vic ofereixen també visites especials virtuals en clau de gènere. El MNAC, durant tot el mes de març, organitza la visita “La història que no ens han explicat” que se celebrarà els dijous 11 i 25 de març i els dimarts 16 i 23 de març, a les 18.30h, amb inscripció prèvia.

Per la seva banda, el MEV, durant tota la setmana del 8 al 12 de març, cada dia a les 10 hores, proposa l’activitat “Rostres de dona. Una mirada a la presència femenina en l’art medieval”, diversos recorreguts virtuals per submergir-nos en l’univers femení medieval de la seva col·lecció a càrrec de les educadores del Museu a través del perfil del museu a Instagram Live.

 

‘Biografies femenines, vides apassionants’

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha ingressat un nombre considerable de fons documentals produïts per dones de condicions socials, trajectòries personals i perfils professionals diversos. La invisibilitat que tenia la dona en el món dels arxius ha anat cedint pas a una realitat molt rica i diversa, que és el reflex del creixent protagonisme femení en la vida econòmica, social i política del nostre país al llarg del segle XX. Més informació a https://anc.gencat.cat/ca/detall/noticia/Biografies-femenines-vides-apassionants

 

Exposició: ‘Dones amb ulls d’home’

Del 18 de març al 12 de juny al recinte exterior de l’Arxiu Nacional de Catalunya dins del festival LUMÍNIC de Sant Cugat. https://anc.gencat.cat/ca/Difusio/activitats/

 

Música en femení a l’Spotify

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Catalan Arts – Music i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), publica dues llistes de Spotify commemoratives del 8 de març, amb cançons en català interpretades per dones o sobre la dona amb un caire reivindicatiu, i una selecció dels darrers projectes musicals catalans liderats per dones. Les podeu trobar a: http://breu.cpnl.cat/8cat i http://bit.ly/CatMusic8M

 

Dones al cinema

La Filmoteca de Catalunya acull aquest mes de març, dins del cicle ‘Dies curts’, dues de les muntadores més destacades del cinema català recent: Ana Pfaff i Ariadna Ribas, col·laboradores de cineastes com Carlos Marques-Marcet o Albert Serra. Plegades han creat Dostopos, un projecte on experimenten lliurement amb les imatges des d’un apropament intuïtiu i lliure, basat en el muntatge i més pendent de la plasticitat dels materials que de la perfecció formal o qualsevol estructura narrativa. Aquesta pràctica els permet tot tipus de jocs creatius, plens de sensualitat i poesia, vinculats al found footage, el collage animat o la manipulació del negatiu.

Presentaran una selecció de les seves peces conjuntes en una sessió performativa amb el cineasta David Domingo i el poeta Gabriel Ventura i l’exposició d’alguns materials de treball, alhora que cadascuna mostrarà un dels seus darrers treballs com a muntadora en dues sessions més.

19, 26, 27, 30 i 31 de març. www.filmoteca.cat/web/ca/cicle/dies-curts

 

Kelly Reichardt a l’Americana Film Fest
First Cow és un dels fenòmens cinematogràfics recents, un títol que no para de rebre reconeixements, com ara el premi del cercle de crítics de Nova York al millor film de 2020. Per això és molt oportuna la retrospectiva que permetrà conèixer l’obra anterior de la seva directora, en el marc de l’Americana Film Fest d’enguany. Kelly Reichardt, figura clau del cinema indie americà, té un estil personal i inconfusible marcat pel viatge perpetu, el minimalisme poètic, l’amistat, l’estat d’Oregon… Una mirada personal, parsimoniosa i detallista que subverteix gèneres, com el western, i que cal seguir de prop.

Del 9 al 21 de març. www.filmoteca.cat/web/ca/cicle/kelly-reichardt-americana-film-fest

 

50 anys de Drac Màgic
Arrenquen els actes de celebració del mig segle d’aquest col·lectiu fonamental en l’estudi i la divulgació de la cultura audiovisual al país. La presència de les dones, tant en la representació com en l’autoria, la perspectiva històrica i educativa, la crítica i la reflexió han estat els eixos de la seva trajectòria, que es veurà reconeguda en una sèrie de sessions temàtiques a la Filmoteca els propers mesos. També pararem atenció a una de les seves principals tasques, el cinema familiar, amb projeccions molt especials dinamitzades que s’enceten aquest març amb La Ventafocs txeca dels anys 70, primer film infantil doblat al català que es va fer molt popular entre els nens i les nenes de l’època.

L’acte d’obertura de la celebració serà el 23 de març: www.filmoteca.cat/web/ca/cicle/50-anys-de-drac-magic

 

Som marimachos
Documental
 participatiu i comunitari que reflexiona i vol visibilitzar la situació actual de l’àmbit esportiu des d’una perspectiva de gènere. Un grup de noies joves del barri del Raval de Barcelona es converteixen en reporteres comunitàries en un procés de dinamització audiovisual i feminista.

Divendres 26 de març, www.filmoteca.cat/web/ca/film/som-marimachos

 

 

Clubs de lectura i tertúlies a les Biblioteques

Des del Servei de Biblioteques es duen a terme durant tot l’any diferents accions en relació a la temàtica de gènere, com ara clubs de lectura sobre el tractament literari de la violència masclista, adquisició de bibliografia específica, i difusió de la campanya el Dia de les Escriptores. Les accions específiques d’aquest mes de març són:

 

  • Biblioteca Pública de Lleida

De l’1 al 15 de març. Documental del mes “The Letter”. Dir: Maia Lekow & Christopher King. Kenya (2019) 82 min. VO en anglès, suahili i giriama subtitulada en català. Visualització en línia

 

De l’1 al 31 de març. “Feminismes”. Mostra de fons i guia de lectura.

Es pot consultar a: sway.office.com/W4ypHnSBHJYtfGvp?ref=Link

 

Dilluns 8 de març, a les 18.30 h. “Els 10 d’Àngels Marzo”. Tertúlia literària amb l’escriptora, coordinada i conduïda per Anna Sàez. Amb interpretació a la llengua de signes catalana a càrrec de Deixa’ns signar. Retransmissió en directe a: https://youtu.be/Eg_8Khwfuao

 

  • Biblioteca Pública de Tarragona

De l’1 al 15 de març. Documental del mes “The Letter”. Dir: Maia Lekow & Christopher King. Kenya (2019) 82 min. VO en anglès, suahili i giriama subtitulada en català. Visualització en línia
De l’1 al 31 de març. Exposició bibliogràfica de fons sobre feminismes i drets de les dones. Recomanacions lectores a les xarxes sobre feminismes i drets de les dones.

De l’1 al 31 de març. Club de lectura Novel·les feministes per llegir el món amb La filla de Lilith de Glòria Sabaté. Conduït per Helena Casas Perpinyà,  historiadora i especialista en escriptura i espiritualitat femenina

De l’1 al 31 de març. Lots per les escoles de la ciutat de Tarragona: dones artistes, dones escriptores.

 

Formació de gènere als equipaments culturals

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques i l’Institut Català de les Empreses Culturals, per mitjà del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones (ICD), organitzen, per primera vegada, un mòdul de formació en “Perspectiva de gènere als equipaments culturals“. Durant tres sessions, responsables de la programació i tècnics i tècniques dels equipaments culturals tenen l’oportunitat de formar-se en perspectiva de gènere des de diferents àmbits: programació, comunicació i recursos i eines per a la seva aplicació pràctica.

Primera sessió, 10 de març: “La perspectiva de gènere en la programació”. Inscripcions a partir del 24 de febrer.

Segona sessió, 17 de març: “La perspectiva de gènere en la comunicació”.

Tercera sessió, 24 de març: ”Eines i estratègies per a l’aplicació de la perspectiva de gènere en els projectes”.

 

Dia Mundial de la Poesia 2021

El poema escollit per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2021 ha estat “No em despulleu” –traduït a vint-i-una llengües diferents– de Felícia Fuster, una de les dones que enguany seran commemorades pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes.

21 de març, a les 17 h, a l’Arts Santa Mònica. En directe a: www.youtube.com/user/lletrescatalanes

 

Postdates literàries

De l’1 al 8 de març s’emeten citacions sonores a Catalunya Ràdio que pretenen acostar les autores catalanes de manera natural i original. Són les “Postdates literàries” i sorgeixen d’una acció conjunta entre Catalunya Ràdio i la Institució de les Lletres Catalanes que va començar el 2017. Les autores escollides en motiu del Dia de la Dona 2021 han estat Maria Aurèlia Capmany, Maria Mercè Marçal, Helena Valentí, Isabel-Clara Simó, Aurora Bertrana, Bel Olid, Gemma Ruiz Palà, Laia Noguera, Maria Climent i Anna Gas.

 

Commemoracions oficials femenines

El Departament de Cultural, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, impulsa enguany dues commemoracions adreçades a dues dones: l’Any Felícia Fuster -amb dues dones comissàries, la Pilar Parcerisas i la Lluïsa Julià- i l’Any Teresa Juvé, que servirà també per retre homenatge a l’autora, que acaba de fer 100 anys. Per una altra banda, es preveuen dues publicacions relatives a commemoracions anteriors, també en clau de gènere: La ploma als dits (jornades acadèmiques Montserrat Abelló) i M’agrada escriure, m’agrada rabiosament (Cartes 1938-2002) Teresa Pàmies.

L’Any Palmira Jaquetti, impulsat des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme, també realitza accions per donar visibilitat i difondre la figura d’una dona dels anys 20 que va participar de manera molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, i que com moltes dones, des d’un anonimat encara vigent, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general.

 

Tallers de llenguatge inclusiu

El Consorci per la Normalització Lingüística organitza tallers virtuals amb motiu del Dia Internacional de la Dona:
Taller virtual de llenguatge igualitari El CNL Montserrat ofereix un taller de llenguatge igualitari adreçat a la ciutadania i, sobretot, a persones relacionades amb l’àmbit de la llengua, la dona i la igualtat. Es destacarà la importància de vetllar per un llenguatge inclusiu i s’aportaran elements de reflexió i eines per aprofitar les diferents opcions que ofereix la llengua a l’hora de dur a terme una comunicació que fomenti la igualtat i la no discriminació per raons de gènere. Taller gratuït virtual amb inscripció prèvia a dinamitzacio.manresa@cpnl.cat.
Dijous 11 de març, a les 17 h.

“La dona, el pal del paller, en el tercer món” El CNL del Vallès Oriental organitza un cicle d’activitats en línia adreçat especialment a totes les persones que formen o han format part del Voluntariat per la llengua: ”La dona, pal de paller, en el tercer món”, a càrrec de Joan Quintana, responsable de Mans Unides Vallès Oriental i voluntari de Canovelles i Granollers. Dijous 11 de març, a les 19 h.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere