Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Estratègia “NewSpace de Catalunya”: En òrbita el primer nanosatèl·lit de la Generalitat catalana

Notícia anterior
Notícia posterior

uDAulfc

L’«Enxaneta» s’ha enlairat amb èxit avui, 22 de març de 2021, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i ja es troba en òrbita, a  550 km de la Terra.

El llançament del coet Soyuz 2, que ha transportat el satèl·lit, estava previst pel passat dissabte, 20 de març, però va ser ajornat per motius tècnics.

Es tracta del primer de diversos nanosatèl·lits que la Generalitat de Catalunya posarà en òrbita, i que proporcionarà serveis de connectivitat d’Internet de les Coses (IdC) i cobertura 5G a tot Catalunya, un dels objectius principals de l’Estratègia NewSpace.

 

Avui, 22 de març de 2021, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya s’ha enlairat a les 7:07:12 h (CET), des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. Aquest és el primer dels nanosatèl·lits que el Govern de la Generalitat posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, una direcció estratègica que té com a objectius, de cara al 2025, generar desenvolupament industrial, multiplicant 2,5 vegades el panorama de l’empresa catalana, crear 1200 nous llocs de treball i facturar 280 milions d’euros.

El llançament, realitzat per l’empresa russa GK Launch Services, estava previst pel 20 de març, però va haver de ser posposat per motius tècnics. Avui, a bord d’un coet Soyuz 2, el satèl·lit ha assolit amb èxit la seva òrbita destí. A diferència dels grans satèl·lits geostacionaris, que es troben a quasi 36.000 quilòmetres d’alçada, aquest està situat en una òrbita baixa, a 550 km de la superfície del nostre planeta. Tindrà un període de calibració de 3 a 4 setmanes abans de començar a desplegar serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IdC) i cobertura 5G. El satèl·lit operarà durant un període de 3 o 4 anys i, posteriorment, es forçarà la seva reentrada a l’atmosfera i conseqüent desintegració. 

Batejat amb el nom d’«Enxaneta» pels infants de Catalunya, en el concurs organitzat pel programa infantil informatiu de TV3 «InfoK», el nanosatèl·lit ha estat desenvolupat per les empreses Sateliot i Open Cosmos a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El nanosatèl·lit és un CubeSat de 3 unitats. Té una mida aproximada d’una capsa de sabates i pesa prop de 10 kg. Viatja a una velocitat d’uns 7 km per segon i donarà una volta completa a la Terra cada 90 minuts. En concret, passarà per sobre de Catalunya dues vegades al dia.

Totes les dades recollides per l’«Enxaneta» seran transmeses a la Ground Station (estació terrestre) de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i gestionat per l’IEEC. 

«L“Enxaneta” recollirà dades de sensors ubicats arreu del territori català, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura amb les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals», explica el director de l’IEEC, Ignasi Ribas

Les dades seran explotades inicialment pels departaments de la Generalitat, amb la voluntat, a posteriori, d’obrir-les a universitats, centres de recerca, centres tecnològics i empreses. Entre d’altres aplicacions, les dades permetran monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i fer el seguiment de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

El llançament s’ha emès en directe al web ensposemenorbita.cat, que també ha acollit l’emissió en directe d’un esdeveniment organitzat per la Generalitat de Catalunya al museu científic CosmoCaixa. L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, acompanyat del director de l’IEEC, Ignasi Ribas, la investigadora del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i col·laboradora de l’IEEC, Mariona Bàdenas; l’enginyera de l’empresa GTD Systems i colíder de Women in Aerospace Europe, Mireia Colina, i l’investigador de l’IEEC i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Miquel Sureda.

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litals de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que vol donar suport al desplegament d’aquesta nova economia de l’espai per fer de Catalunya un pol d’innovació, lideratge i d’atracció de talent i d’empreses en l’àmbit d’aquest sector actualment en creixement.

 

FOTOGRAFIA: Imatge de la càrrega útil del coet Soyuz 2, amb el nanosatèl·lit «Enxaneta» acoblat (indicat amb cercle vermell). Crèdits: GK Launch Services.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere