Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Publicat el primer Atles de radiologia del ratolí per a models de malalties humanes

Notícia anterior
Notícia posterior

atlasraton1

L’International Mouse Phenotyping Consortium ha publicat el primer Atles de radiologia del ratolí, que permetrà comprendre i fenotipar millor els models de malalties humanes. Aquest atles ha estat elaborat a partir del projecte internacional PATHBIO que lidera l’investigador de la UAB Jesús Ruberte.

Investigadors de la UAB i del MRC Harwell Institute han elaborat el nou Atles de radiologia del ratolí, en el marc de l’International Mouse Phenotiping Consortium (IMPC) i com a part del projecte europeu PATHBIO que lidera el catedràtic de la Facultat de Veterinària Jesús Ruberte.

Els centres de recerca membres del consorci IMPC i altres institucions d’investigació similars produeixen imatges de raigs X del ratolí de manera massiva. A dia d’avui, ja s’han generat al voltant de 250.000 imatges radiogràfiques. Cada imatge necessita ser analitzada pels investigadors per poder diagnosticar adequadament el fenotip dels ratolins.

El nou atles proporciona una guia en profunditat per analitzar l’esquelet del ratolí, que s’utilitza com a model per a l’estudi de malalties humanes. Es tracta d’un recurs de gran importància tant per als investigadors novells en el camp del fenotipat, com per a investigadors experimentats que busquen millorar les seves habilitats d’observació i identificació d’alteracions òssies en els ratolins.

L’atles inclou 152 imatges de raigs X, 16 dibuixos originals i 590 referències anatòmiques. També explora diferències òssies significatives entre mascles i femelles. Les imatges de raigs X s’han produït seguint els protocols estandarditzats de fenotipat de l’IMPC en ratolins C57BL/6N de 14 setmanes d’edat.

Projecte PATHBIO

L’objectiu principal del projecte europeu PATHBIO (Precision Pathobiology for Disease Models) sobre models de ratolí per a malalties humanes és implementar un enfocament europeu integrat per a millorar la formació i l’entrenament dels investigadors que utilitzen models de ratolí, identificant noves tecnologies i nous camps de coneixement.

PATHBIO és el primer projecte europeu Erasmus+ Knowledge Alliances liderat per la UAB. Està coordinat pel professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB Jesús Ruberte. El consorci PATHBIO està format per un total de 23 membres, entre els que trobem destacades universitats europees (Cambridge, Sheffield, Copenhague, Lisboa, Nàpols), els centres d’excel·lència europeus en la recerca en ratolí (Helmholtz Zentrum, Medical Reserach Centre, Institut Clinique de la Souris, Institute of Molecular Genetics), empreses dedicades a la producció de models de ratolí per a malalties humanes (The Jackson Laboratory, Toronto Center for Phenogenomics, Charles River Laboratories) així com membres extra-europeus d’àmbit global (Institut Pasteur Montevideo, Australian Phenotyping Network, Korean Mouse Phenotyping Center, etc.).♦

 Imatge: X-ray Annotation Mouse Atlas. (Crèdit: IMPC/UAB/PATHBIO).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere