Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) EdiCitNet.Toolbox nou mapa interactiu que connecta iniciatives alimentàries urbanes de 23 països

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tool
 

EdiCitNet Toolbox promou l’intercanvi de coneixements entre les persones involucrades en iniciatives alimentàries urbanes, o que s’hi volen iniciar.

La plataforma actua com una xarxa social en la qual els usuaris de tot el món poden crear els seus perfils i compartir experiències relacionades amb l’alimentació urbana.

El mapa ha estat creat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) com a part del projecte europeu Edible Cities Network (EdiCitNet) del Programa Horitzó 2020

 

A tot el món hi ha una gran varietat d’iniciatives, encara que fragmentades, per a la producció i l’ús d’aliments a les ciutats: horts urbans, jardins verticals, esdeveniments gastronòmics, així com la venda i utilització d’aliments artesanals produïts en botigues i restaurants. Tota una sèrie d’accions relacionades amb els aliments que giren entorn dels béns i serveis comestibles urbans, des de la seva producció, processament fins al seu consum o usos alternatius.

Amb l’objectiu de recollir informació i compartir coneixements entre les persones involucrades en aquesta mena d’iniciatives, l‘Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha desenvolupat EdiCitNet Toolbox, un conjunt d’eines en línia especialment dissenyades per a donar suport en la producció i usos de productes comestibles locals. La plataforma inclou un mapa interactiu en el qual, actualment, figuren 160 iniciatives alimentàries, a les quals anomenen Solucions per a Ciutats Comestibles (ECS, per les seves sigles en anglès), procedents de 97 ciutats i 23 països diferents. Entre ells Espanya, França i Alemanya que acumulen el major percentatge d’iniciatives (amb el 50% dels ECS). Espanya, concretament, disposa de 23 perfils, 9 dels quals pertanyen a Catalunya.

El perfil ECS pot ser creat per qualsevol ciutadà: els mateixos propietaris, coordinadors, gerents, voluntaris, membres o visitants de l’espai o servei. Conté informació diversa, com descripció, productes, activitats i gràfics visuals dels ECS en termes de reptes urbans i de serveis ecosistèmics.

Però a més, a diferència d’altres catàlegs, EdiCitNet Toolbox facilita la creació de xarxes. La plataforma ofereix un conjunt de funcions interactives que la converteixen en una autèntica xarxa social per als usuaris, ja que aquests poden dirigir-se a una ECS deixant comentaris i preguntes o seguint-la per rebre actualitzacions sobre esdeveniments i notícies. Tal com explica Joana Castellarinvestigadora de l’ICRA: “Estem treballant en la difusió i promoció del projecte perquè les persones involucrades en qualsevol mena d’iniciativa relacionada amb l’alimentació urbana creïn el seu propi perfil a Toolbox i, a més d’aportar dades sobre la seva activitat, puguin interactuar amb altres usuaris i aprendre els uns dels altres”.

L’EdiCitNet Toolbox també inclou una eina per donar suport al disseny, planificació i avaluació de les iniciatives d’aliments urbans. Aquesta, que ha estat desenvolupada amb la Universitat de Ljubljana (Eslovènia), permet als usuaris crear les seves pròpies iniciatives en brindar informació sobre els recursos necessaris i el potencial de producció de productes comestibles. A més, l’usuari pot comparar el funcionament de les iniciatives urbanes relacionades amb l’alimentació, en termes de sostenibilitat, reptes urbans i serveis ecosistèmics que proporcionen i oferir orientació sobre com millorar aquest rendiment suggerint solucions basades en la naturalesa i connectant a l’usuari amb altres iniciatives de les quals pugui aprendre.

EdiCitNet Toolbox forma part del projecte europeu Edible Cities Network” (EdiCitNet) del programa Horitzó 2020 que té com a objectiu demostrar que la implementació d’infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d’aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans, augmentar la cohesió social i potenciar l’economia verda. El treball de l’equip de l’ICRA en el marc d’aquest projecte ha consistit en dur a terme la supervisió i el desenvolupament de l’aplicació web. El següent pas és enfortir la col·laboració amb les ciutats participants del projecte i amb les iniciatives locals d’aliments urbans, per incrementar l’abast de la plataforma i que sigui d’utilitat per a una gran varietat d’usuaris finals.

L’lnstitut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA)

L’ICRA és un centre  multidisciplinari de recerca en aigua creat el 26 d’octubre de 2006, pel govern de la Generalitat de Catalunya. A més, és un centre CERCA adscrit a la UdG i compta amb l’impuls dels seus patrons: el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat (DECO), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Universitat de Girona (UdG).

És un referent internacional que aposta per la investigació del cicle integral de l’aigua, en matèria de recursos hídrics, qualitat de l’aigua, en el sentit més ampli de la paraula, (química, microbiològica, ecològica, etc…) i tecnologies de tractament i d’avaluació i la transferència d’aquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.

La recerca que s’hi duu a terme es refereix a tots els aspectes relacionats amb l’aigua, especialment aquells que tenen a veure amb el seu ús racional i els efectes de l’activitat humana sobre els recursos hídrics.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere