Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Exposició “Ressonància”: els 13 projectes finals dels alumnes del Postgrau en Arts Aplicades de l’Escola Massana elaborats en confinament

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Projecte de Catalina Barrientos de l'exposició Ressonància

Del 15 d’abril al 27 de juny es podran veure al Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat els treballs de fi de Postgrau que van desenvolupar els alumnes de l’Escola Massana durant l’excepcional curs acadèmic 2019-2020 en els àmbits de joieria, art tèxtil  i arts de foc (ceràmica i vidre). La pandèmia ha comportat que tots els projectes presentats s’hagin realitzat en ple confinament, i ha derivat a la creació d’unes peces que contenen una càrrega conceptual, emocional i narrativa “aclaparadora”

 La segona sala expositiva d’Artesania Catalunya està dedicada a la mostra “Camí de somnis” projecte creatiu que connecta la tradició de les puntes, la geometria natural de les flors i els arabescs àrabs, i que ha comptat amb la participació d’un equip de puntaires d’arreu de Catalunya

El córner de tendències en artesania, el “Flaix d’Artesania”, acull en aquesta ocasió el projecte “Arima Projecte” de VO Estudi, una proposta que aposta per generar una col·laboració amb artesans per cocrear productes contemporanis que conservin la tradició dels oficis artesanals

El Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat (Banys Nous, 11) acull des de dijous 15 d’abril i fins el proper 27 de juny l’exposició “ Ressonància”, una mostra que recull els 13 projectes finals dels alumnes del Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies de l’Escola Massana, i que en el curs acadèmic 2019-2020 han desenvolupat en ple confinament, com a conseqüència de la pandèmia.

Amb aquesta exposició, Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM), vol fer visible el talent i estar al costat dels alumnes de les escoles d’arts i disseny de Catalunya. Actualment la Generalitat a través del CCAM està treballant pel foment del talent emergent i el relleu generacional en l’artesania a través del Programa Talent Jove, una iniciativa que s’emmarca en el Pla Estratègic d’Artesania 2019-2022.

La segona sala d’exposicions del Centre d’Artesania Catalunya, acull l’exposició “Camí de somnis” projecte creatiu que connecta la tradició de les puntes, la geometria natural de les flors i els arabescs àrabs, i que ha comptat amb la participació d’un equip de puntaires d’arreu de Catalunya.

També del 15 d’abril al 27 de juny es podrà veure en el “Flaix d’Artesania”, el córner dedicat a les noves tendències, el projecte Arima Projecte de VO Estudi, una proposta que te per objectiu dissenyar productes funcionals respectuosos i compromesos amb el medi ambient i la societat, i inspirats en la naturalesa, els valors culturals i la tradició. Una aposta per generar una col·laboració amb artesans per cocrear productes contemporanis  que conservin la tradició dels oficis.

“Ressonància”, arts aplicades en confinament

Des de fa ja cinc anys, l’Escola Massana (Centre d’Art i Disseny) ofereix l’únic postgrau en Arts aplicades contemporànies del país. A nivell de desenvolupament professional, el postgrau promou la realització de projectes personals amb un alt grau d’implicació social, ecològica i creativa, optimitzant els recursos que ofereixen les pràctiques de les arts i el disseny. La seva mirada interdisciplinària promou, alhora, la capacitat dels nous i les noves artesanes per treballar en equips multiprofessionals vinculats a camps com l’arquitectura, el disseny de producte, les arts visuals, la moda, l’audiovisual, les arts escèniques i altres potser encara per emergir.

Entre aquestes accions destaca l’exposició anual que es realitza al Centre d’Artesania Catalunya, com a tancament de curs. El març del 2020, però la pandèmia i el confinament consegüent van comportar que els tallers presencials de treball amb materials, eines i tècniques van passar a ser virtuals i els professors, per una banda, es van bolcar a traslladar a l’entorn digital la materialitat de les arts aplicades, i per l’altre els alumnes a desenvolupar els seus projectes des de casa.

“Ressonància”, és doncs el resultat d’aquest procés d’aprenentatge mutu, una mostra dels 13 projectes i de les peces realitzades en ple confinament, que es caracteritzen per la seva qualitat i que destaquen per una càrrega conceptual, emocional i narrativa “aclaparadora”. Una exposició que vol visualitzar la feina feta pels alumnes, el seu talent i la seva capacitat de resiliència.

El mateix 15 d’abril, a les 18.30 hores, a través del canal d’Instagram live d’Artesania Catalunya, @artesaniacat, els postgraduats explicaran els seu projectes. 

“Camí de somnis”, puntaires contemporànies

Aquesta mostra és un projecte creatiu que connecta la tradició de les puntes, la geometria natural de les flors i els arabescs àrabs. Coordinat per Ma. Dolors Cols i Pilar Burgués compta  amb un equip de puntaires d’arreu de Catalunya:  Pilar Burgués, Ma.Teresa Cervera, Ma. Dolors Cols, Maria Méndez, Josefina Miró, Mercedes Reixach, Mercedes Ribera, Doris Sàez i Pilar Segarra.

La geometria és el nexe d’unió de tres mons aparentment tant distants com: la geometria floral de la natura, l’art islàmic i la tradició de les puntes europees. Cami de somnis és una exploració d’aquestes tres tradicions, somnis creatius elaborats per  aquest equip de puntaires que  s’obre cap a un un espai visual tranquil on buscar noves sensacions, descansar la vista o simplement deixar volar per uns instants la imaginació.

A les 18. 00 hores del 15 d’abril, des de l’Instagram Live de @artesaniacat, es farà una visita guiada per l’exposició.

El nou Flaix d’Artesania dedicat a làmpades amb ànima artesanal

El corner de tendències en artesania acull en aquesta ocasió el projecte Arima Projecte de VO Estudi, una proposta que te per objectiu dissenyar productes funcionals respectuosos i compromesos amb el medi ambient i la societat, i inspirats en la naturalesa, els valors culturals i la tradició.

L’estudi barcelonès fundat i dirigit pel dissenyador Víctor Olmedo, aposta per generar una col·laboració amb artesans per cocrear productes contemporanis  però que conservin la tradició dels oficis, adaptant- se a les tècniques i els materials que utilitzen els propis artesans en cadascuna de les peces. Entre elles destacar la creació de la làmpada Buddy inspirada en el tradicional quinqué i realitzada conjuntament amb els artesans Pep Clos (torner de  Sant Hilari de Sacalm) i  Ferran Collado (vidrier de Barcelona); la làmpada de sobretaula Barbutina, realitzada amb l’artesà Josep Papaseit (ceramista i terrissaire de  Miravet); o la làmpada de suspensió de ceràmica creada conjuntament amb els artesans Julio Badajoz (ceramista d’Esparraguera), i el mateix Josep Papaseit; i la làmpada Boga de sobretaula realitzada amb els artesans Pep Clos (torner de Sant Hilari de Sacalm), i Joan Clop (cadiraire i dissenyador).

A través d’aquests objectes, l’estudi vol traslladar els valor dels oficis artesans per recuperar, desenvolupar i promoure l’activitat artesanal, amb la finalitat que torni a tenir el reconeixement que mereix, per reforçar el llaç que uneix el consumidor amb la comunitat artesana. Els dissenys estan inspirats en els oficis i/o objectes tradicionals de l’artesania del territori català  i volen transportar a l’usuari a aquells moments de la seva vida que ha compartit amb els productes artesans.

Arima Projecte també és pot veure del 15 d’abril al 27 de juny en el Flaix d’Artesania del Centre. Com a activitat paral·lela a la mostra, el proper  6 de maig a les 18.00 hores, el dissenyador Víctor Olmedo,  a Instagram Live d’ @artesaniacat, presentarà el projecte  Arima.♦

 Fotografia: Projecte de Catalina Barrientos de l’exposició Ressonància.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere