“DIGITAL TWIN”: La UPC treballa amb bessons digitals per fer una indústria de la construcció més eficient, fiable i segura
Investigadors del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya, vinculat a l’Escola de Camins de Barcelona, lideren un dels ‘workpackages’ del projecte europeu ASHVIN, una iniciativa que té com a objectiu utilitzar la tecnologia ‘digital twin’ (bessons digitals) per fer una indústria europea de la construcció més eficient, fiable i segura.
Els bessons digitals (digital twins) són rèpliques virtuals d’objectes o processos que simulen el comportament dels seus homòlegs reals en temps real. Els beneficis d’aquesta innovadora tecnologia són diversos, ja que permeten reproduir, experimentar i predir situacions en un entorn segur per millorar-ne l’eficàcia. “No és un concepte nou: es va desenvolupar per primera vegada a la NASA per provar la viabilitat de les missions. El que volem amb el projecte ASHVIN és aplicar aquesta innovadora tecnologia al món de l’enginyeria civil”, explica Rolando Chacón, investigador del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la UPC i responsable a la Universitat del projecte Assistents for Healthy, Safe, and Productive Virtual Design Design, Operation & Maintenance using a Digital Twin (ASHVIN), que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Comissió Europea.
Així, ASHVIN té com a objectiu millorar la productivitat, reduir costos i garantir unes condicions de treball segures a la indústria de la construcció europea. La proposta es basa en la creació d’un estàndard europeu de bessons digitals, una plataforma de digital twins de codi obert que integri tecnologies de processament d’imatge i d’Internet de les Coses i una sèrie d’eines i procediments que garanteixin aquestes millores de productivitat, cost i seguretat.
Monitorar dades en temps real
La plataforma que es desenvolupi crearà una representació digital de la infraestructura a construir que permetrà recopilar dades digitals en temps real, abans, durant i després de la construcció, per supervisar contínuament qualsevol canvi que es produeixi, en l’entorn o en la infraestructura. “La proposta es basa en un concepte del qual se’n parla molt en el nostre sector: la digitalització de l’enginyeria civil i la Construcció 4.0. ASHVIN tindrà tres potes bàsiques: el projecte, la construcció i el manteniment de la infraestructura. Des de la UPC liderarem aquesta última”, afegeix Chacón, que també és professor de l’Escola de Camins de la UPC. “Totes les innovacions es provaran, a més, en diversos projectes de construcció reals, a diferents indrets d’Europa”, afegeix.
El consorci ASHVIN, liderat per TU Berlin, està format per 14 socis –pimes, indústria, universitats i centres de recerca– de nou països europeus –Alemanya, Països Baixos, Grècia, Sèrbia, Àustria, Espanya, Croàcia, Polònia i Suècia– amb una àmplia experiència en la gestió de la construcció i l’enginyeria, la tecnologia digital twin, l’Internet de les Coses i la seguretat i privacitat de les dades.♦
Fotografia: Imatge d’un dels ponts de la línia d’alta velocitat Plasencia-Badajoz (AVE) d’ADIF amb una capa de bessó digital. És una de les infraestructures que serà monitorada pel projecte ASHVIN.