Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neix “Top Secret Rosies”: una plataforma d’Intel·ligència Artificial creada per la Universitat Politècnica de Catalunya i SokoTech

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Innovation and creativity concept

El laboratori d’innovació digital SokoTech i el centre de recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la UPC han creat una plataforma i un programa de formació ‘online’ en Intel·ligència Artificial (IA), adreçats a noies que estiguin en l’últim curs o que s’hagin graduat recentment en una carrera STEAM. Una iniciativa d’orientació professional en l’àmbit de la IA, des del punt de vista acadèmic i empresarial, especialment en el sector de la salut, el benestar i la qualitat de vida. El curs s’iniciarà el 31 de maig i les inscripcions estan obertes fins al 25 de maig.

 

La plataforma online Top Secret Rosies està impulsada i dirigida pel laboratori d’innovació digital SokoTech i el centre de recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la UPC, amb la col·laboració de Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona i el parteneriat de la Fundación Formación y Futuro. En el marc d’aquesta plataforma s’organitzaran activitats encaminades a orientar les dones en el món professional de la Intel·ligència Artificial (IA). Top Secret Rosies permet, així, seguir un curs reglat online o bé la consulta oberta d’una part del material del mateix. Les inscripcions estan obertes fins al 25 de maig.

Top Secret Rosies vol ser també un homenatge a Betty Holberton, Jean Jennings Bartik, Frances Spence, Ruth Teitelbaum, Marilyn Meltzer i Kathleen Antonelli,pioneres en la computació que, a la dècada dels 40 del segle XX, es van encarregar de la programació de l’ENIAC, considerat com el primer ordinador totalment digital, capgirant radicalment l’evolució de la programació en les dècades següents.

El treball d’aquestes investigadores va ser exclòs dels relats oficials, ocultant d’aquesta manera les aportacions revolucionàries d’aquestes científiques que van canviar el rumb de la humanitat. 

Formació dissenyada per dones per a dones

El curs intensiu en IA Top Secret Rosies, en format online, està desenvolupat per part d’investigadores de l’IDEAI de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i s’adreça a noies que estan cursant el darrer curs o s’han graduat recentment en una carrera STEAM, tot i que la voluntat és arribar a un ampli ventall de dones per oferir-los els fonaments bàsics i les eines que els permeti participar en la presa de decisions sobre l’impacte que la implantació de la IA té i tindrà en tots els àmbits de les nostres vides.

El programa es concreta en un itinerari organitzat en quatre grans mòduls: el primer destinat a introducció i ètica de la IA; el segon, al raonament i al suport intel·ligent a la decisió; un tercer que se centra en el valor de la dada i l’aprenentatge automàtic; i, finalment, el quart, que aborda la percepció (llenguatge visió…). Es preveu treballar les eines pertinents de manera transversal.

El disseny d’aquest programa, dirigit per la catedràtica Karina Gibert, directora de l’IDEAI-UPC i menció d’honor del Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per la seva tasca en favor del talent femení, permet aportar a les participants una perspectiva global de les possibilitats de la tecnologia des de diferents aproximacions i reconèixer on hi ha IA en el món que ens envolta, defugint les visions reduccionistes de la IA que avui s’estan popularitzant.

Un cop finalitzada la fase de formació mitjançant aquest curs, les persones que hi participin prendran part d’un challenge final: un concurs d’idees per a problemes reals plantejats per empreses. 

Els projectes que resultin guanyadors del concurs rebran una beca per cursar el màster oficial interuniversitari en Intel·ligència Artificial (UPC-URV-UB), acreditat amb excel·lència per l’AQU Catalunya, o un encàrrec o una estada en una empresa. El màster, pioner a España, el coordina la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, juntament amb  l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (UB). La UPC, a més, lidera un programa de doctorat en Intel·ligència Artificial, pioner a Espanya, i el proper curs acadèmic engega un grau oficial en Intel·ligència Artificial. 

La intel·ligència artificial i els algorismes

La intel·ligència artificial és el principal motor del que avui es coneix com la quarta Revolució Industrial. En aquest entorn, les grans dades, l’aprenentatge automàtic i la creació d’algoritmes cada cop més sofisticats, estan dipositant en el si de la IA decisions cada vegada més reals, com ajudar els equips sanitaris a detectar malalties, suggerir qui hauria de ser alliberat de la presó, qui entrevistar per obtenir una feina i a quin nivell, o qui és fiable per obtenir un préstec. I tot això no ha fet més que començar.

L’aprenentatge automàtic requereix l’ús de conjunts de dades existents a partir de les quals la màquina aprèn. Una població eminentment blanca i masculina pot alimentar els algorismes de dades que arrosseguen els biaixos culturals i socials existents, perpetuant i agreujant així patrons del present i passat al futur, consolidant l’statu quo.

La IA en la societat

Amb les tecnologies de la IA cada vegada més omnipresents i l’increment de la demanda d’habilitats tecnològiques, programes com el de Top Secret Rosies contribueixen a crear una base cultural de coneixement sobre la IA que permeti una relació amb aquesta tecnologia des de l’esperit crític. Top Secret Rosies també contribuirà a preparar professionals responsables, amb el codi ètic necessari per garantir un desplegament de la IA centrat en la persona i respectuós amb els seus drets fonamentals.

Complicitat social

La iniciativa compta també amb l’adhesió de la Societat Catalana de Tecnologia, l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, la Task Force en Intel·ligència Artificial del Barcelona Supercomputer Centre (BSC), l’Institut d’Intel·ligència Artificial de la UAB-CSIC, l‘Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de la UPC i el CSIC, la Comissió de Gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya donesCOEINF, i el grup de dones de l’ACIA, donesIAcat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere